Algemeen
DLR U-Shift voertuigconcept 5
Het door DLR ontwikkelde U-Shift toekomstgerichte mobiliteitsconcept biedt flexibiliteit. (foto's: DLR)

Het Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR) heeft het eerste prototype van een nieuw voertuigconcept gepresenteerd. Met de futuristische U-Shift wil het instituut de toekomstige stedelijke mobiliteit en logistiek nieuw leven inblazen. Het voertuig heeft een breed scala aan toepassingen als on-demand shuttle, een hightech oproepbus, een veelzijdig distributiecentrum voor goederen en pakketten, of als mobiel verkoopvoertuig.

Een onderzoeksconsortium onder leiding van DLR presenteerde het eerste werkbare prototype op de Strategiedialog Automobilwirtschaft Baden-Württemberg (SDA BW) in Stuttgart.

Het voertuigconcept is gebaseerd op een U-vormig aangedreven drager en een capsule naar keuze. Het geheel lijkt op een trekker met aanhanger; alleen heeft de capsule geen wielen en wordt niet vanaf een kingpin voortgetrokken, maar opgetild tussen de benen van de U.

Voertuigconcept

De U-vormige drager bevat alle technische componenten en systemen die nodig zijn voor autonoom, elektrisch en stil transport. Voor een maximale kosteneffectiviteit is de aandrijving ontworpen om de klok rond te werken wanneer dat nodig is. De capsules, die veel voordeliger te vervaardigen zijn, kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Duurzamer en effectiever

Het ministerie van Economische Zaken van Baden-Württemberg wil de mobiliteit van morgen duurzamer, effectiever en comfortabeler maken. Geheel nieuwe producten en bedrijfsmodellen kunnen voortkomen uit futuristische innovaties zoals het U-Shift voertuigconcept. Het ministerie ondersteunt kleine en middelgrote ondernemingen in Baden-Württemberg tijdens het transformatieproces van de automobielindustrie en helpt hen een nieuwe rol te vinden op het gebied van toekomstige voertuigconcepten en mobiliteitsoplossingen.

Mobiliteitstransformatie

Met het modulaire U-Shift concept zet het DLR naar eigen zeggen belangrijke stappen in de richting van de mobiliteitstransformatie. Prototypes zijn belangrijk, vooral voor de adoptie van innovatieve concepten door de automobielindustrie en logistieke en mobiliteitsdienstverleners. Prototypes stellen onderzoekers en toekomstige gebruikers in staat om de mobiele wereld van morgen te ervaren en te helpen verbeteren.

De volgende fasen

Het U-Shift prototype is qua grootte vergelijkbaar met een grote bestelwagen. Het voertuig wordt momenteel op afstand bediend en moet in de toekomst volledig autonoom kunnen rijden. Veiligheid is een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van het concept. De passagierscapsule heeft zeven zitplaatsen en een extra klapstoel. Een grote deur met een geïntegreerde hellingbaan zorgt voor een barrièrevrije toegang. De vrachtcapsule heeft ruimte voor vier europallets of acht rolcontainers.

Met het prototype hopen de onderzoekers een eerste ervaring op te doen in het gebruik van het systeem dat de capsules opneemt en neerzet. Ook zijn ze in nauw overleg met potentiële fabrikanten en gebruikers. Ook voeren ze intensieve gesprekken met burgers om hun behoeften en wensen te bepalen voor scenario’s waarin U-Shift gebruikt zou kunnen worden, en over de toekomstige banen die met een dergelijk gebruik gepaard zouden kunnen gaan.

Met deze inbreng gaan de onderzoekers door met het verder ontwikkelen van het voertuigconcept. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de interactie tussen mensen en het voertuig te testen, inclusief het deuropeningsmechanisme, de informatiestroom en eventuele toegangsbeperkingen.

Tweede prototype

De volgende grote stap is het verhogen van de prestaties van de drager, het installeren van hardware en sensoren voor geautomatiseerd rijden en rijden in een netwerk, het testen van een nieuw batterijsysteem en het verder ontwikkelen van het chassis en de hefinrichting.

Voor 2024 is een tweede, volledig geautomatiseerd prototype gepland dat snelheden tot ongeveer 60 km/u kan bereiken. Het U-Shift team zoekt daarbij naar innovatieve bedrijfstakken die betrekking hebben op nieuwe mobiliteitsdiensten en het herinrichten van bestaande bedrijfstakken, bijvoorbeeld door het uitvoeren van piloottesten met logistieke bedrijven.

Projectpartners

In het kader van het U-shift project heeft het DLR Institute of Vehicle Concepts samengewerkt met

De Strategiedialog Automobilwirtschaft Baden-Württemberg beoogt het innovatiepotentieel in verschillende industrieën te benutten. In nauwe samenwerking met de overheid, de industrie, de wetenschap, werknemersverenigingen, consumentenorganisaties, milieugroeperingen en het maatschappelijk middenveld ontwikkelt zij maatregelen en strategieën om de toekomstige transformatie van de automobielindustrie in Baden-Württemberg met succes vorm te geven. Die industrie is heel belangrijk voor deze deelstaat. Behalve autofabrikanten Mercedes Benz en Porsche zijn hier zeer veel toeleveranciers gevestigd.

Onderstaande video geeft een beeld van de werking en mogelijkheden van de U-shift. Meer filmpjes vindt u op YouTube (zoek naar DLR U-shift).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven