Algemeen

Deze innovatieve auto mag in de biobak

Noah biocomposiet auto TUe
Noah is 's werelds meest duurzame auto en kan uiteindelijk 100% gerecycled worden (foto: Keyshot by Luxion)

Recycling speelt in Nederland een grote rol. Ook studenten denken daarin mee. Zo toonde onlangs het TU/ecomotive team van de TUe haar nieuwste model. Onder de naam Noah is ’s werelds eerste ‘circulaire’ auto ontwikkeld, oftewel een auto die volledig te recyclen is. Mede dankzij gebruik van innovatieve biocomposiet materialen.

Dit jaar wil TU/ecomotive laten zien dat circulariteit in complexe producten, zoals een auto, niet slechts toekomstmuziek is maar vandaag de dag al kan worden toegepast. Het team wil dit bewijzen door dit jaar de eerste circulaire auto van de wereld te maken: Noah. Om dit werkelijkheid te maken wordt er een biocomposiet gebruikt dat volledig bestaat uit hernieuwbare grondstoffen voor de bouw van het chassis en de carrosserie. De tweezitter heeft daardoor een eigen massa van slechts 350 kg.

Noah TU/ecomotive elektrisch rijden
Het chassis, de carrosserie en het interieur zijn gemaakt van biocomposieten (beeld: Keyshot by Luxion)

Slimme batterijen

Daarnaast zal Noah elektrisch worden aangedreven en worden ontworpen om gerecycled te kunnen worden. De tweezitter wordt opgebouwd met duurzame materialen om de energiebehoefte tijdens productie terug te dringen ten opzichte van traditionele materialen zoals koolstofvezel en aluminium. Noah wordt aangedreven door twee elektromotoren van 15 kW die aangesloten zijn op een geoptimaliseerde aandrijving. Met deze aandrijvingen zal de auto een snelheid behalen van ongeveer 100 km/u en een bereik van 240 kilometer hebben. De stroomvoorziening bestaat uit zes slimme modulaire batterijpakketten.

biocomposiet Noah
Een voorbeeld van een biocomposiet paneel (foto: HOWDO Creative Direction)

Connected car

Aan het einde van zijn levenscyclus zal Noah volledig recyclebaar zijn, hierdoor krijgen de materialen een nieuw leven en kan er minder gebruik worden gemaakt van grondstoffen. Om de boodschap meer kracht bij te zetten wil het team graag laten zien dat een groene auto niet per definitie een compromis is met design en comfort. Het team legt dit jaar extra focus op het ontwerp van de auto en rijervaring. Noah zal daarom ook een zogenoemde ‘connected car’ worden. Dit houdt in dat Noah kan worden geopend met een mobiel door de ingebouwde NFC scanners (Near Field Communication) en hierdoor direct alle voorkeuren van de bestuurder kan instellen. Dit maakt Noah geschikt voor carsharing, iets dat het team ziet als een noodzaak voor de toekomst van mobiliteit. Vanzelfsprekend is er ook wifi aan boord.

Europese stedentrip

Om Noah een echte auto te noemen laat TU/ecomotive de auto ook keuren door de RDW. Tijdens deze keuring wordt de auto onder andere beoordeeld op degelijkheid en veiligheid voordat hij op de openbare weg mag. Het team werkt samen met de RDW tijdens het ontwerp- en productieproces om de kans op problemen tijdens het testen te minimaliseren.

Uitgerust met een kentekenplaat zal het team samen met haar partners een nieuw evenement organiseren waarmee zij met Noah langs verschillende grote Europese steden zullen gaan om de circulaire economie te promoten. Het evenement zal plaatsvinden in de zomer van 2018.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven