Algemeen
ZF test system Hannover Messe 2019
De ZF functionele testbank voor elektrische aandrijvingen zoals getoond in Hannover (foto: Paul Quaedvlieg)

Het toenemend gebruik van elektrische voertuigen vraagt om nieuwe testfaciliteiten voor elektrische aandrijvingen. Deze nieuwe testbanken van ZF onderscheiden zich van testbanken voor conventionele motoren en transmissies door onder meer de hoge toerentallen die oplopen tot 23.000 omw/min en de geometrische kenmerken van de e-assen.

De derde generatie E-Mobility EOL-testbank van ZF, gepresenteerd op de Hannover Messe, voldoet aan de eisen die voortvloeien uit de transitie naar elektrische mobiliteit. De belangrijkste componenten in deze testbank zijn de accu-simulator voor het voeden van de aandrijfmotor evenals twee krachtige aandrijfmodules met een nominaal vermogen tot 200 kW en een askoppel tot 10.000 Nm.

Diverse eigenschappen getest

De aandrijfunit bestaat in de basis uit een watergekoelde asynchrone motor die wordt gekoppeld aan het te testen component via een koppeling en een aandrijfrondsel met getande as. Vervolgens worden diverse eigenschappen getest waaronder het geluidsniveau (contactgeluid en luchtgeluid), efficiëntie, maximaal werkpunt en functies als handrem of oliepomp. Daarbij worden aanvullend een efficiëntie (VLTP) en hoogspanningstest uitgevoerd.

ZF test system Hannover messe 2019
De complete testbank zoals ZF deze aan klanten levert. Het bedrijf kan bogen op ervaring met zo’n 1300 geïnstalleerde testbanken wereldwijd (foto: ZF)

Effectievere evaluatie

ZF biedt functionele testbanken voor elektrische aandrijvingen die bestemd zijn voor zowel prototypes als hoogvolume applicaties. Daarbij zijn cyclustijden vanaf 90 seconden haalbaar. Een verbeterde en effectievere evaluatie van de productgegevens gedurende de levensloop kan tot slot bijdragen aan een kostenreductie van zowel het huidige product als zijn opvolger. Hiervoor is wel een koppeling nodig tussen de gegevens vanuit de afdelingen R&D, productie en EOL testen én de evaluatie van klantdata.

Connected supply chain

De nieuwe testbanken van ZF maken deel uit van een complete connected supply chain, zoals onderstaan de video laat zien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven