Algemeen
e-lighter Defensie Demcon
Demcon droeg bij aan de ontwikkeling van de e-lighter (foto's: Demcon)

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon bedient een groot aantal markten, van high-tech en smart industry tot medisch en agri & food. Het sterk groeiende bedrijf voegt daar nu defense & security aan toe. “Wij willen technologie inzetten voor een veiliger wereld en defensieorganisaties helpen innoveren”, verklaart CEO Dennis Schipper. “De hoogwaardige systemen en producten die we ontwikkelen, kunnen bijvoorbeeld de effectiviteit van veiligheidsoperaties vergroten.” Als eerste product presenteert Demcon de E-Lighter, een compacte stroomgenerator die werkt op gewone voertuigdiesel. De E-Lighter kan de militair in het veld ontlasten van de vele reservebatterijen voor al haar elektronische apparaten. Onlangs sloot Demcon een contract met de Defensie Materieel Organisatie voor uitontwikkeling en optioneel productie van dit unieke apparaat.

Demcon is ooit gestart als mechatronisch ingenieursbureau dat vooral werkte voor de halfgeleiderindustrie en de industriële automatisering. Later kwam daar ontwikkeling en productie van medische technologie bij en tegenwoordig is Demcon in heel veel verschillende markten actief. “Dat doen we omdat we daar maatschappelijke uitdagingen en zakelijke kansen zien waarvoor wij met onze mensen en competenties technologische oplossingen kunnen ontwikkelen”, aldus Schipper.

“Nu komt daar defense & security bij. Vanuit onze filosofie van creating shared value gaan we alleen defensieve technologie en producten ontwikkelen. Als bijvoorbeeld ons land democratisch besluit tot deelname aan internationale vredesmissies, dan moeten onze mannen en vrouwen daar goed uitgerust en goed beschermd naar toe kunnen gaan. Ook moet onze infrastructuur onder meer tegen cyberaanvallen worden beschermd. Wanneer wij hier met onze creativiteit en technologie aan kunnen bijdragen, vind ik dat we niet moeten weglopen voor die verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om de industrie die dergelijke cruciale technologie levert voor Nederland te behouden.”

Complexe technologie

Technologie wordt voor defensieorganisaties steeds belangrijker en complexer, en krijgt vaker een autonoom karakter, signaleert Schipper. “Hun uitdaging is om snel concrete innovaties te ontwikkelen en betrouwbare en veilige producten te introduceren. Dankzij onze brede ervaring met multidisciplinaire ontwikkelingen en complexe innovatietrajecten zijn wij daarvoor de aangewezen partner.” Voorbeelden zijn mission-supportsystemen, communicatiesystemen en autonome technologieën die moeten helpen missies veiliger te maken, en oplossingen voor mobiele energievoorziening in het veld.

Nieuwe business unit

Alle reden voor Demcon om een aparte business unit voor defense & security systems op te richten en John Manrho daarvoor aan te trekken als manager. Hij heeft dertig jaar voor vliegtuigbouwer Fokker gewerkt, waarvan twintig jaar in het defensiedomein. Schipper: “John kent deze wereld als geen ander. Zijn opdracht is om onze activiteiten voor defense & security uit te bouwen en er een stabiele business unit met een gestaag groeiende omzet van te maken. Hij moet uitdragen dat wij defensieorganisaties kunnen helpen innoveren.”

Demcon defensie

Manrho: “Demcon is een innovatieve en dynamische club, die net als Fokker technisch hoogwaardig actief is maar wel kleiner van omvang. Dat zorgt voor korte lijnen. In eerste instantie zal ik mij vooral richten op Defensie in eigen land. We willen aansluiten op de innovatiethema’s die hier actueel zijn en daarvoor ook de samenwerking zoeken met kennisinstellingen als TNO, NLR en Marin.”

E-Lighter

Een eerste project van de nieuwe business unit is de E-Lighter, een compacte stroomgenerator die werkt op gewone voertuigdiesel. De E-Lighter kan de militair in het veld ontlasten van de vele reservebatterijen voor al diens elektronische apparaten. Fokker Special Products bedacht het concept voor deze ‘veldfles met elektriciteit’, Demcon droeg bij aan de ontwikkeling en heeft het product inmiddels overgenomen. Het werkt nu aan de uitontwikkeling tot een hoogwaardig product en de industrialisatie voor productie van grote aantallen met een hoge graad van automatisering.

Manrho: “We gaan nu de laatste technische issues oplossen. Het vermogen moet nog omhoog en de geluidsproductie omlaag, want het apparaat moet in het veld natuurlijk stil zijn. Ook willen we de E-Lighter nog op meer soorten diesel laten draaien.”

Uniek apparaat

Onlangs sloot Demcon een contract met de Defensie Materieel Organisatie (DMO) voor deze doorontwikkeling, waarin beide partijen investeren. Manrho: “Wij verwachten binnen drie jaar met de serieproductie te starten voor de Nederlandse defensie. Daarna willen we gaan leveren aan Europese defensieorganisaties waar ons land een goede relatie mee heeft. Het intellectueel eigendom ligt bij ons.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven