Algemeen
Trekker op raapzaadolie
Trekkers die op raapzaadolie lopen, zijn betrouwbaar en verminderen de emissie van broeikasgassen. (foto: Uli Eidenschink, TFZ)

Willen alternatieven voor dieselbrandstof op de markt overleven, dan moet de veilige werking van de voertuigen te allen tijde gegarandeerd zijn. In een grootschalige studie evalueerden onderzoekers data over de langetermijn werking van raapzaadolie in landbouwmachines. Hun conclusie is dat de bedrijfszekerheid van tractoren die raapzaadolie als brandstof gebruiken, vergelijkbaar is met die van dieseltractoren. Maar raapzaadolie levert ook een bijdrage aan klimaatbescherming.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Technologie- und Förderzentrum im Kompetenzzentrum für Nachwachsende Rohstoffe (TFZ) in Straubing (tussen Regensburg en Passau). Voor het onderzoek evalueerden ze de resultaten van verschillende onderzoeksprojecten.

Raapzaadolie

Er werd gekeken naar data uit veldtesten en naar prestatie- en emissiewaarden van achttien voor raapzaadolie geschikte tractoren met emissieniveaus I tot IV, die werden geregistreerd over een totale periode van meer dan 50.000 bedrijfsuren. De trekkers op raapzaadolie waren dagelijks in gebruik op staatsboerderijen in Beieren.

Binnen de trekkervloot vonden de wetenschappers geen ernstige schade of langdurige stilstand veroorzaakt door de brandstof. Kleine storingen in het lagedrukbrandstofsysteem kwamen zelden voor. Metingen van het emissiegedrag toonden aan dat tractoren met uitlaatgasnabehandeling een zeer lage uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof hebben.

De uitlaatgasnabehandelingssystemen werkten betrouwbaar. Herhaalde metingen van vermogen en brandstofverbruik tonen aan dat de motoren op lange termijn volledig functioneel blijven. Uit motorolieanalyses blijkt dat de motoren in het veld weinig slijtage kennen.

Behalve op de operationele veiligheid wijzen de wetenschappers op de grote broeikasgasbesparing van raapzaadolie. De 18 tractoren van de vloot op raapzaadolie bespaarden gemiddeld 220 ton CO2-equivalenten per jaar. Met raapzaadolie kunnen boeren nu al een actieve bijdrage leveren aan klimaatbescherming. Zeker een ‘Green Deal’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven