Algemeen

‘De orbitmotor is een prima alternatief’

Deze Heavy Duty orbitmotor van het type MVM400 kan een piekvermogen van 112 kW (150 pk) leveren bij een piekdruk van 420 bar. Desondanks is de motor compact te noemen (foto: Paul Quaedvlieg).

Binnen de hydraulische aandrijftechniek kennen we diverse hydraulische motoren. De bekendste zijn wel de axiaal plunjermotor, de radiaal plunjermotor en de orbitmotor. Deze laatste is bij velen bekend als een typische landbouwaandrijving. Maar de orbitmotor heeft meer in zijn mars. Aandrijftechniek ging samen met hydrauliek-leverancier KW Flextubo naar Meppel en keek hoe Hemos Machinebouw de orbitmotor inzet maar ook andere hydraulisch aangedreven hoogstandjes ontwikkelt.

Hemos Machinebouw is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van machines voor sloot- en bermonderhoud. Volgens Foppe Mosterman, drijvende kracht en technisch brein van de firma, gaat het dan om klepelmaaiers, slootreinigers, bermschaven, stobbenfrezen, gieken, maaiboten, zelfrijders en speciaal voertuigen.

Klepelmaaiers en stobbenfrezen

“We maken vooral standaard machines, waarin we zoveel mogelijk standaard componenten toepassen. Deze bouwen wij modulair in de machines in. Wij ontwikkelen zelf onze machines, alle bijbehorende besturingen en de hydraulische systemen. Maar we maken ook wel speciale producten zoals bijvoorbeeld een maaiarm waar een klepelmaaier aan zit, die kun je weer ontkoppelen en er dan een stobbenfrees aan hangen. Klanten vragen om dit soort innovatieve maar ook kostenbesparende oplossingen. ”

Heavy Duty orbit

Maar we zijn bij Hemos niet alleen om te kijken naar alle innovatieve machines die ze bedenken en bouwen. Onderwerp van gesprek zijn de orbitmotoren en in het bijzonder de Heavy-Duty orbitmotoren van fabrikant M+S Hydraulic. Volgens Guus Poortman van KW Flextubo zijn het in basis normale orbitmotoren, maar de HD-versies zijn steviger en zwaarder uitgevoerd om op hogere drukken te kunnen draaien.

“Ze kunnen 29% tot 40% extra druk hebben ten opzichte van de standaard motoren. Bij een standaardmotor is de piekdruk 300 bar om even als voorbeeld te noemen, bij een HD-versie 420 bar. Ook bij het vermogen biedt bijvoorbeeld een standaard MW 400 een vermogen van 64 kW (85,8 pk) terwijl de MVM 400 een vermogen levert van 112 kW (150 pk).”

Grondmolen

Hemos past de orbitmotoren toe op diverse toepassingen. Poortman toont het voorbeeld van een recent geleverde grondmolen, een machine waar grove aarde met dikke brokken ingaat en waar via vijzels en een sneldraaiende frees, de grond fijngemalen er uit komt. De sneldraaiende frees wordt aangedreven door de orbitmotor. “De frees van de grondmolen draait op 460 omw/min. Die 400 tot 500 toeren is een beetje midden-range in de hydrauliek. Dan kan rechtstreeks met een radiaalplunjermotor, maar dan zit je met toeren/druk probleem en dynamiek. Wil je dat met een snelloper doen, dan zit je met een motor die veel toeren maakt en heb je een tandwielvertraging nodig die ook nog de klappen op moet vangen bij dynamisch gebruik.”

Meer kansen voor orbitmotoren

Ook voor de bermschaven met zware freesschijven ziet Mosterman kansen voor de orbitmotoren. “Nu gebruiken we nog radiale plunjermotoren met een slagvolume van 800 cc. Die draaien vrij langzaam en met een hoog koppel. Maar ook deze zijn prima te vervangen door de HD-orbitmotoren. Het geeft ons veel opties met betrekking tot de langzaam-draaiers. Kort gezegd komt het er op neer dat de orbitmotoren een prima alternatief zijn voor snellopers met planetaire vertraging, de radiale schottenmotoren en de radiale plunjermotoren. Als je puur technisch kijkt zitten de voordelen vooral in de compacte bouwgrootte, de hoge druk en het geleverde vermogen. En de lagere prijs is vanuit economisch perspectief weer gunstig.”

Meer over niche markten waarin Hemos werkt, de speciale machines die Hemos ontwikkelt en zelf bouwt, de samenwerking met KW Flextubo en oplopende levertijden in de hydrauliekwereld, is te lezen in het septembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven