Algemeen
Cromvoirtse Bosch rexroth Smart Industry
Het machinepark van De Cromvoirtse bevat verschillende machines die 24 uur per dag en 7 dagen per week in werking zijn. Om stilstand te voorkomen, wordt aan deze machine preventief onderhoud verricht. Om te besparen op kosten, mankracht en kapitaal is predictive maintenance gewenst.

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt: oude banen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan in rap tempo. De wereld zal hierdoor zowel maatschappelijk als economisch ingrijpend veranderen. Techniek, ICT en technische innovaties worden steeds belangrijker voor de samenleving als geheel. De Cromvoirtse, Bosch Rexroth en het onderwijs slaan de handen ineen.

“Doordat techniek, ICT en technische innovaties steeds belangrijker worden staat de arbeidsmarkt te springen om goed geschoold technisch personeel,” aldus Drs. Olaf Crutzen, docent Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool Academy voor Engineering & ICT. Maar hoe zorgen we voor voldoende instroom in technische opleidingen en hoe stimuleren we nieuwe doelgroepen om te kiezen voor techniek? Het zijn actuele vragen voor veel instellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het zijn ook vragen waarop geen pasklaar antwoord is. De te lage instroom heeft meerdere oorzaken. Eén van de factoren: het imago van (werken in de) techniek onder jongeren komt niet overeen met de realiteit van nu. Daarom werken we in Nederland al jaren hard aan een positievere beeldvorming om de vijver met technisch talent te vergroten.

Onderwijs moet inspelen op smart industry

Werken in de techniek is vaak veel meer ‘hightech’ dan veel jongeren denken. Neem bijvoorbeeld ‘Smart Industry’, oftewel: industrie die zich kenmerkt door flexibiliteit en snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten en in productietechnologieën. “Door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal,” ziet ook Ron van de Wiel, Branche Manager Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Om te zorgen dat de toekomstige beroepsbevolking goed voorbereid is op Smart Industry, moet het onderwijs hier op ingespeeld zijn. Onderwijs en bedrijfsleven moeten daarom intensief met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat studenten zo snel mogelijk bekend raken met de technologische veranderingen in het bedrijfsleven. Ze hebben daar allebei belang bij: scholen willen dat hun leerlingen een vliegende start op de arbeidsmarkt hebben, bedrijven willen goede sollicitanten die aansluiten bij wat de markt op dat moment vraagt.

Nieuwe minor Smart Industry & IoT

Om de arbeidsmarkt optimaal te laten werken, is het dus van groot belang voor scholen én bedrijven om goed geschoolde technische vakkrachten af te leveren. Dat zagen ook De Cromvoirste en Bosch Rexroth; beide technische bedrijven die op zoek zijn naar deze ‘nieuwe’ technische medewerkers. Zij besloten de handen in één te slaan en de samenwerking met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT aan te gaan. Het resultaat is de nieuwe minor Smart Industry & IoT.

Dit schooljaar zijn de eerste studenten gestart met de minor, waarin gewerkt wordt aan projecten uit de praktijk. De Cromvoirtse en Bosch Rexroth werken samen in een van deze projecten. Hierbij is de Cromvoirtse praktijkcase en stellen zij machines beschikbaar voor onderzoek. Bosch Rexroth levert een bijdrage door het delen van kennis en het beschikbaar stellen van hardware. De studenten hebben de opdracht een monitoringssysteem te ontwikkelen ten behoeve van predictive maintenance.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven