Algemeen

D&B verwacht bescheiden groei economie

Dun & Bradstreet optimistisch
Ondanks grote verschillen per land is Dun & Bradstreet optimistisch over de economische vooruitzichten (foto: Nord)

Dun & Bradstreet, dat zijn geld verdient met handels- en bedrijfsinformatie, heeft de resultaten van zijn Global Economic Outlook to 2018 bekendgemaakt. Het rapport bevat de kijk op het bureau op de wereldwijde economie in 2013 met een vooruitblik naar 2014 en de jaren daarna.

Dun & Bradstreet deelt zijn visie op het effect van macro-economische trends op het wereldwijde bedrijfsleven enkele keren per jaar. Hoewel de wereldwijde groei van het reële bruto binnenlands product (BBP) is geschat op 2% (tegenover 2,3% in 2012), verwacht het bureau in 2014 een groei van 2,7% en aanhoudende groei tot en met 2018.

Vooruitzichten voor economieHerstel uit de recessie blijft lastig voor economieën over de hele wereld. Veel ontwikkelde landen hebben een beperkte groei, maar er zijn ook landen op het punt staan een groeiversnelling door te maken op weg naar herstel. Ondanks de zorgen, die voortduren in elke regio, pasten bedrijven zich in 2013 aan aan het trage en langdurige herstel. Deze benadering kan hen helpen bij het omgaan met de uitdagingen en risico’s in 2014 en de jaren daarna.

De wereldwijde groei van het BBP blijft ver achter bij eerdere trends. Dun & Bradstreet heeft 132 landen beoordeeld en daarvan scoorden 93 landen slechter dan begin 2008; slechts 15 landen deden het beter.

Nederlandse economie

De Nederlandse economie is in acht van de negen afgelopen kwartalen gekrompen. De vooruitzichten worden verder verslechterd door de zwakte van de binnenlandse financiële sector. Het hoge percentage noodlijdende kredieten veroorzaakt niet alleen problemen voor het bankwezen en de overheid, maar ondermijnt ook het consumentenvertrouwen in een tijd van hoge werkloosheid. De nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de overheid zouden extra obstakels voor de BBP-groei in 2014 kunnen vormen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven