Algemeen
ZF predictive maintenance
Het intelligente transmissiesysteem van ZF monitort de conditie van de railaandrijvingen en voorkomt hiermee onverwachte stilstand (illustratie: ZF).

Met haar systeem- en netwerkkennis biedt ZF oplossingen voor de toepassing van predictive maintenance (voorspellend onderhoud) in ieder type industriële aandrijving. Of het nu gaat om windturbines of railvoertuigen. Voor deze oplossingen wordt gebruik gemaakt van een cloudgebaseerd IoT platform als algemene basis voor alle predictive maintenance functies. Op de Hannover Messe presenteerde ZF het complete portfolio voor de digitale toekomst van industriële technologie.

Maximale efficiëntie tegen de laagst mogelijke kosten. Dat zijn de eisen die in deze tijd worden gesteld aan industriële technologie-applicaties. Ongeplande stilstand is in dat kader één van de belangrijkste aandachtspunten: wanneer een systeem onverwacht uitvalt, krijgen bedrijven vaak te maken met grote verliezen.

Reden genoeg voor ZF om digitale oplossingen te ontwikkelen die te koppelen zijn aan uiteenlopende systemen, sensoren en het IoT platform. Dit in het kader van predicitive maintenance waarmee stilstand is te minimaliseren en de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van industriële aandrijvingen te verhogen.

Intelligente mechanische systemen

Voor deze oplossingen combineert het technologiebedrijf smart-sensor-systemen met uitgebreide netwerkkennis en hardware-expertise teneinde intelligente mechanische systemen te realiseren. “ZF is daarbij in de unieke positie dat we alle competenties die nodig zijn voor predictive maintenance onder één dak verenigen”, zegt Dr. Klaus Geißdörfer, hoofd van de industriële technologie divisie bij ZF.

“Dit biedt ons de mogelijkheid om aan onze klanten oplossingen te bieden die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften en in staat zijn de efficiëntie van hun applicaties te maximaliseren en de bedrijfslasten te reduceren; onafhankelijk van de applicatie.

Vraaggestuurd onderhoud

De digitale toepassingen vinden onder andere hun weg in de railsector. Hier is een toenemende vraag naar monitoring-systemen voor de aandrijving van railvoertuigen waarbij onder andere een constante dataconnectiviteit en automatische evaluaties een rol spelen. Met het intelligente transmissiesysteem voor spoorwegtoepassingen, ontwikkelde ZF een oplossing die ‘state-of-the-art’ sensorsystemen combineert met data-analyse tools.

Dezelfde technologie houdt continu de ‘conditie’ van de aandrijving in de gaten en maakt hiermee vraaggestuurd onderhoud mogelijk. Zo controleert het intelligente condition monitoring systeem connect@rail bijvoorbeeld lagers, tandwielen en transmissiebehuizingen en herkent in een vroeg stadium potentiële storingen. Gelijktijdig zijn met dezelfde technologie verschillende olieparameters te monitoren. Deze zijn weer apart in verband te brengen met het huidige temperatuurverloop van de rollagers en de transmissieolie.

Het ZF IoT platform verzamelt de gegevens van alle sensoren en slaat deze lokaal of in de cloud op. Vervolgens zijn de gegevens realtime bereikbaar via bijvoorbeeld een smartphone.

Het complete artikel over predictive maintenance bij ZF is te lezen in de komende Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven