Algemeen
Dana elektrisch off-road
De Spicer e-Axle is bedoeld voor middelgrote mijnbouwtrucks, middelgrote lage wielladers en zware heftrucks (foto's: Dana).

Dana heeft twee nieuwe elektrische aandrijflijnen voor off-road voertuigen geïntroduceerd, de Spicer Electrified e-Axle en de e-Gearbox. Deze completeren het aanbod elektrische aandrijving voor bestaande voertuigarchitecturen als aanvulling op het portfolio motoren, omzetters en besturingen van de onderneming.

Bouwers van voertuigen voor de mijnbouw, bouw- en andere off-road markten zijn hard bezig met een transitie richting elektrische aandrijving, terwijl ze een groot deel van hun producten in bestaande technologieën blijven uitvoeren. Dana wil beide ondersteunen en zo klanten blijven ondersteunen ongeacht de gekozen technologie. Dit betekent dat het concern ook elektrodynamische componenten levert die de acceptatie van elektrificatie ondersteunen stimuleren. Dit doet het door de introductie van technologieën die speciaal zijn gekozen om te voldoen aan de eisen van de huidige voertuigarchitecturen.

Elektrische as voor zware voertuigen

De Spicer Electrified e-Axle combineert de beproefde zware as van Dana met een combinatie van een TM4 Sumo HP motor/generator met eenomvormer, bedoeld voor middelgrote mijnbouwtrucks, middelgrote lage wielladers zware heftrucks. De TM4 motor/generator en de omvormer leveren een continu vermogen van 139 kW (189 pk) en een piekvermogen van 193 kW (262 pk). Ze zijn ondergebracht in het centrale huis van de as en leveren het vereiste koppel binnen de ruimte die typisch beschikbaar is voor een verbrandingsmotor en versnellingsbak.

Elektrische tandwielkast voor compacte voertuigen

The Spicer Electrified e-Gearbox is een compact ontwerp dat hoge ingaande toerentallen aan kan en de installatie van een elektromotor toestaat. De elektrische tandwielkast is afgestemd op het gebruik van goedkope motoren die worden gecombineerd met conventionele Spicer hydrostatische transmissies.


Het plug-and-play ontwerp combineert TM4 en SME elektromotoren met de Spicer hydrostatische transmissies voor kleine en middelgrote wielladers tot 10 ton of 11 ton en verreikers met capaciteiten tot 6,8 ton.

Voor elektrische en hybride off-road

De elektrische aandrijftechnologieën die Dana op de Bauma zal presenteren zullen een afspiegeling zijn van de strategie die het bedrijf de afgelopen twee jaar inzette richting elektrische en hybride voertuigen in de off-highway markt:

  • de acquisitie van de tandwiel- en hydrauliekactiviteiten van Brevini;
  • het verkrijgen van een meerderheidsbelang in TM4, fabrikant van hoogspanning elektromotoren, omvormers en besturingssystemen;
  • een overeenkomst voor de overname van de divisie aandrijfsystemen van de Oerlikon Group, en
  • de acquisitie van de SME Group, ontwerper en producent van laagspanning motoren en omvormers.

Samen met de al aanwezige expertise in aandrijflijn-technologieën, afdichtingssystemen en thermisch management zorgen de acquisities voor een sterkere positie van het concern als leverancier van elektrische oplossingen voor de off-road sector.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven