Algemeen
Damen Amels 3Dexperience
Damen heeft voor het 3DExperience-platform gekozen om zijn innovatieve vermogen verder te versterken (foto: Damen Shipyard Group)

Damen Shipyard Group heeft het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes geïmplementeerd voor zijn divisie die zich richt op het ontwerpen en bouwen van jachten. Het platform is in september 2020 in gebruik genomen voor het ontwerpen van de Amels Limited Editions-serie superjachten. Het platform wordt daar gebruikt voor algemene engineering, het maken van detailontwerpen en productievoorbereiding.

Damen Yachting heeft inmiddels meer dan 100 Amels superjachten, SeaXplorer expeditie-jachten en ondersteunende vaartuigen gebouwd. Damen heeft voor het 3DExperience-platform gekozen om zijn innovatieve vermogen verder te versterken. Ook wil men de prestaties en de kwaliteit van deze uiterst complexe schepen verder verbeteren. Het platform vervangt een serie legacy-omgevingen.

Modulair werken en hergebruik

Damen maakt gebruik van de industrieoplossingen ‘Designed for Sea’, ‘On Time to Sea’ en ‘Optimized Production for Sea’ van Dassault Systèmes. Met deze oplossingen kan Damen zijn businessprocessen optimaliseren, de onderlinge samenwerking tussen eigen medewerkers en partners verder versterken en de ontwikkeltijd en de kosten verbeteren door modulair te werken en hergebruik van eerder werk mogelijk te maken.

Complexe projecten in minder tijd

Damen Yachting gaat vanaf nu één digitaal model per schip ontwikkelen dat de ‘single source of truth’ vormt voor alle betrokkenen. Hierdoor kan het bedrijf complexe projecten uitvoeren in kortere tijd. Dat is een gevolg van het feit dat CAD en PLM nu volledig zijn geïntegreerd, standaarden en reeds geaccordeerde ontwerpen kunnen worden hergebruikt en de samenwerking met onderaannemers verder kan worden verbeterd.

Terwijl de modellen van de schepen op het 3DExperience -platform worden ontwikkeld, kan Damen nu veel beter samenwerken met zowel toeleveranciers als klanten, terwijl de integriteit van de data is gegarandeerd en het ‘intellectual property’ maximaal wordt beschermd.

Optimalisatie ontwerpproces

Damen Shipyard Group maakt al sinds 2016 gebruik van de oplossingen van Dassault Systèmes. Inmiddels heeft het concern het gebruik van het 3DExperience-platform uitgebreid naar ontwerp en engineering, informatiemanagement en onderlinge samenwerking. Hiermee is Damen in staat gebleken belangrijke voordelen te behalen. Denk aan het optimaliseren van het ontwerpproces, het ontwikkelen van meer duurzame productiemethoden en het verbeteren van werkmethoden.

De volgende business unit binnen Damen Shipyard Group die zal overstappen op het 3DExperience -platform is de Naval-divisie. Daarnaast wordt binnen het concern onderzoek gedaan naar de vraag welke andere business units eveneens gebruik willen gaan maken van het platform.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven