Algemeen
Omron controller voor machineautomatisering

Omron heeft een nieuwe controller voor machineautomatisering uit de NX1-serie aangekondigd, die de productiviteit verhoogt terwijl informatie ten volle wordt benut. Omron introduceert de NX-HAD4 analoge ingangsunit met hoge snelheid en NX-SL5 veiligheids-CPU die kunnen worden gebruikt in combinatie met de NX1-serie. Hiermee kan het bedrijf de uitdagingen op het gebied van productie-innovatie aangaan, zoals betere kwaliteitsbeheersing en flexibele veiligheidsmaatregelen.

Fabrikanten richten zich nu op de visualisatie van machine- en processtatussen, voorspellend onderhoud om uitvaltijd te voorkomen en andere methoden die gebruikmaken van informatie om de productiviteit verder te verbeteren.

Het eenvoudig en veilig delen van informatie tussen productielocatie en host-IT-systemen is noodzakelijk is. Maar dit vergroot de verwerking op hoge snelheid van een grote hoeveelheid gegevens door een controller en verlengt de besturingscyclus. Dat komt verbeteringen in de productiviteit niet ten goede. Enerzijds zijn voor industriële netwerken op productielocatie een hoge snelheid en grote precisie vereist, anderzijds is er beveiliging op hoog niveau vereist voor de verbinding met host-IT-systemen. Dit resulteert in een belemmering voor de interconnectiviteit van netwerken.

Synchroon verzamelen

Gezien deze omstandigheden is de NX1-serie ontworpen om gesynchroniseerde gegevens te verzamelen van sensoren, servomotoren en units die op de controller zijn gemonteerd. Dankzij de multicore-technologie van Omron gebeurt dat binnen dezelfde vaste cyclustijd. Tegelijkertijd kan de controller gegevensverwerkingstaken op hoge snelheid uitvoeren. De controller kan de verzamelde gegevens naar het host-IT-systeem verzenden terwijl de besturingsprestaties worden gehandhaafd.

Drie industriële Ethernet-poorten – EtherNet/IP en EtherCAT-– en een OPC UA-serverinterface voor IIoT voor industriële automatisering en informatietechnologie zijn ondergebracht in een compact ontwerp. Deze connectiviteit maakt het gebruik van IT op productielocatie en een eenvoudige en veilige verbinding met host-IT-systemen mogelijk. Het databaseverbindingsmodel kan productiegegevens direct opslaan in databases zonder tussenkomst van een pc of middleware, waardoor real-time en betrouwbare traceerbaarheid van alle producten mogelijk is en kwaliteitsbeheer wordt verbeterd.

Verbeteringen

De NX1-serie kan in combinatie met de NX-HAD4 analoge ingangsunit met hoge snelheid worden gebruikt voor inspecties. Dit is mogelijk door bemonstering op hoge snelheid van analoge gegevens, waarvoor voorheen speciale controlemachines moesten worden gebruikt. De NX1-serie is gekoppeld aan de NX-SL5 veiligheids-CPU en integreert de veiligheidscontrole van productielijnen en -machines. De geïntegreerde veiligheid en gemoduleerde veiligheidscontroleprogramma’s zorgen ervoor dat herprogrammering bij wijzigingen van de lijnindeling niet meer nodig is. Flexibele productie en veiligheid liggen binnen handbereik.

Controller

De gesynchroniseerde controle van I/O en beweging binnen cyclustijd van 1 ms en motion control van maximaal 12 assen zorgen voor een uiterst snelle, zeer nauwkeurige bediening. De ingebouwde EtherNet/IP, EtherCAT, OPC UA en functionaliteit voor databaseverbinding maken het gebruik van informatie binnen en tussen machines mogelijk.

Hetzelfde geldt voor visualisatie van de productiestatus met MES/SCADA, traceerbaarheid met behulp van SQL-databases en andere toepassingen voor gebruik van informatie. Bovendien kan de multicore-technologie van Omron gegevens verwerken zonder dat de regelprestaties daaronder lijden.

Met de NX-HAD4 analoge ingangsunit met een bemonstertijd van 5 µs kan de NX1-serie gelijktijdig analoge gegevens ontvangen van vier geïsoleerde kanalen. De NX1-serie gekoppeld aan de NX-SL5 veiligheids-CPU integreert regeling en veiligheid. Veiligheidscontrolesystemen kunnen in en tussen machines worden gebouwd, en de regeling en veiligheid kunnen worden beheerd als een module. Hierdoor kunnen eenvoudig flexibele productielijnen worden ontworpen.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven