Algemeen
Huisman Ramlab 3D printing
De nieuw ontwikkelde viertandhaak zal gebruikmaken van de voordelen van 3D-printing waardoor het product hol gemaakt kan worden (foto: Huisman).

Een belangrijke stap in de vaststelling van regels voor 3D-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie; Huisman en RAMLAB gaan een nog grotere offshore kraanhaak maken met behulp van de 3D-printtechnologie. Wat dit project uniek maakt is dat drie toonaangevende classificatiebureaus, DNV GL, Bureau Veritas en ABS bij dit project zijn aangesloten. Ook Voestalpine Böhler Welding en Autodesk hebben zich bij het consortium aangesloten.

De nieuw ontwikkelde haak, die is gebaseerd op een ontwerp van de Huisman viertandhaak, zal gebruikmaken van de voordelen van de 3D-printtechnologie ‘Wire & Arc Additive Manufacturing’ (WAAM) waardoor het product hol gemaakt kan worden. Dit betekent een aanzienlijke besparing op het gebied van materiaalverbruik en productiedoorlooptijd.

De haak zal een buitenmaat krijgen van meer dan 1 bij 1 meter en bijna 1000 kg wegen. Dat maakt het ’s werelds grootste 3D-geprinte stalen product in termen van gewicht. De Safe Working Load (SWL) van de haak wordt 325mt. Begin dit jaar testte Huisman al met succes een 3D-geprinte offshore kraanhaak met een SWL van 80mt.

Vaststelling regels 3D printing

Wat dit project uniek maakt is dat drie toonaangevende classificatiebureaus, DNV GL, Bureau Veritas en ABS, bij dit project zijn aangesloten. In nauwe samenwerking met experts van drie toonaangevende classificatiebureaus, DNV GL, Bureau Veritas en ABS zal de 3D-geprinte offshore kraanhaak niet alleen een drievoudige certificering krijgen, maar kan er ook een belangrijke stap gemaakt worden in de vaststelling van regels voor 3D-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie. Voestalpine Böhler Welding is tot het consortium toegetreden om materieel en expertise op het gebied van materiaal te bieden. Autodesk biedt ondersteuning door middel van additive manufacturing software.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven