Algemeen
Kolmer PM-motoren
De voordelen van een PM-motor bieden een prima perspectief voor de industrie. (foto: Kolmer).

Met als motto ‘connecting mechanical drives’ presenteert een aantal leden zich in de Feda-lounge op WoTS 2018. Elke van de leden geeft op zijn eigen manier invulling aan het thema. En dat levert heel verschillende invalshoeken op. Kolmer Elektromotoren gaat vooral in op de industriële toepassingen met permanent magneet elektromotoren, ook wel PM-motoren genoemd.

“Dat type elektromotor hebben wij inmiddels doorontwikkeld naar industriële toepassingen. Op de WoTS leggen we de link naar de industrie,” zegt Jerry Spanhaak van Kolmer Elektromotoren. De voordelen van een PM-motor bieden een prima perspectief voor de industrie: hoge vermogensdichtheid, compacte afmetingen, lager energieverbruik. Een testopstelling die Kolmer Elektromotoren voor een ventilatorfabrikant heeft gebouwd, laat een energiebesparing zien die oploopt tot zelfs 38%.

Spanhaak: “Vergeleken met een conventionele elektromotor kwamen we tot een vermogensbesparing van 11% bij een nominaal toerental. Veel elektromotoren worden al geregeld. De beste energiebesparing krijg je echter als je de motor niet aanzet als deze niet nodig is. Met een permanentmagneetmotor met frequentie-omvormer kun je het toerental optimaal regelen.”

Niet alleen het energieverbruik daalt

Spanhaak merkt echter dat machinebouwers vaak tegen de meerprijs van dit type elektromotor aanhikken. Ze zijn duurder en dat weerhoudt veel Nederlandse machinebouwers ervan om in deze technologie te stappen, ondanks dat de total cost of ownership (TCO) in veel toepassingen lager is. “Niet alleen het energieverbruik daalt, je hebt minder inbouwruimte nodig waardoor het frame van de machine dikwijls kleiner kan zijn, minder plaatwerk dus. Je moet de totale kostprijs vergelijken.

Over de technologie zelf hoeft niemand zich meer zorgen te maken, merkt hij op. De PM-motor is ‘proven technology’. Op de stand in de Feda-lounge zal Kolmer een aantal businesscases rond de permanentmagneetmotor toelichten. Want, zo geeft Spanhaak toe, er moet nogal wat overtuigingskracht worden aangewend om engineers en inkopers te overtuigen van de uiteindelijke kostenbesparing die dit type aandrijving oplevert. “We zoeken contact met de generatie die openstaat om samen met ons de optimale oplossing voor hun aandrijfvraagstuk te zoeken.”

Spanhaak weet zeker dat niet alleen het URE-team baat heeft bij de permanent magneet elektromotor voor zijn aandrijving. “Dat geldt net zozeer voor menig industriële toepassing.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven