Algemeen
smc
De compacte versie van de ZH-serie vacuümejectoren van SMC

Materialen en werkstukken moeten altijd veilig kunnen worden opgepakt, verplaatst en weer neergezet, zowel bij assemblage als bij palletiseren en pick & place-toepassingen. SMC heeft hiervoor een nieuwe compacte versie van de ZH-serie vacuüm-ejectoren met ingebouwde geluiddemper ontwikkeld: nog kleiner, lichter en krachtiger dan zijn voorganger.

Vacuümtechnologie wordt in de industriesector gebruikt voor snelle pick & place-toepassingen van werkstukken, onder andere in industriële robots, verpakkingsmachines en handlingapparatuur. Vacuümcomponenten zorgen voor essentiële productiviteitswinst in geautomatiseerde processen.

De compacte versie van de ZH-serie sluit aan op de toegenomen eisen in productie- en verwerkingsprocessen. Zowel de afmetingen als het gewicht zijn gereduceerd. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor montage en is het aanzuigvolume vergroot, terwijl de inbouwmaten ongewijzigd zijn.

Meer vermogen bij kleiner formaat

Door een vermindering van het totale volume met maximaal 39% (-14,1 cm3) en een lagere aansluithoogte van maximaal 20% (-4,6 mm), heeft de compacte behuizing minder ruimte nodig dan het vorige model. Dit leidt tot kostenbesparingen door kleinere machineafmetingen en biedt meer output op basis van dezelfde benodigde ruimte. Het resultaat is een betere ecologische voetafdruk en lagere investeringskosten.

Bovendien heeft SMC de bovengrens van de aanzuigvolumestroom van de nieuwe vacuümejector met 11% verhoogd. Deze komt nu op 78 l/min, wat de evacuatietijd verkort voor een maximaal haalbaar vacuüm van -89 kPa (S-versie) of -48 kPa (L-versie). De processen zijn daardoor betrouwbaarder en de pick & place-toepassingen efficiënter.

Meer output, minder geluid

Door de afgeslankte behuizing is ook het gewicht van de vacuümejector afgenomen (-59%). De ZH-serie is meer dan de helft (19,4 g) lichter dan het vorige model. Dat levert voordelen op bij montage op bewegende toepassingen, zoals robotarmen. De gewichtsafname vermindert het massatraagheidsmoment, waardoor de dynamiek en daarmee de cyclustijd hoger is. Vervolgens kan de output, en dus de efficiëntie, worden verhoogd.

Door het lagere gewicht kunnen vooraf kleinere en kosteneffectievere robots worden ontworpen. Daarmee wordt bespaard op de kosten van het machineontwerp. Tijdens de werking is de compacte versie van de ZH-serie extra stil door de ingebouwde geluiddemper. Het lagere geluidsniveau draagt bij aan een veilige werksituatie.

Eenvoudig installeren

De vacuümejector kan worden gemonteerd via L-bevestigingselementen, DIN-rails of rechtstreeks. De ZH-serie is daardoor niet langer een ‘ontwerpkritisch’ element – procesengineers kunnen flexibeler plannen en handelen tijdens de installatie. Dit beperkt administratieve rompslomp en klanten besparen tijd en geld. Het vorige model kan eenvoudig worden vervangen door de nieuwe versie, omdat de afstanden tussen de boorbevestigingen gelijk zijn gebleven.

Kleurcodering

Een nieuwe afwijkende kleurcodering op de drukring – lichtgrijs voor metrische maten, oranje voor inchmaten – maakt het gemakkelijker om het product te identificeren. Dit voorkomt niet alleen fouten (Poka Yoke) bij het aanhouden van voorraden, maar zo kan ook worden voldaan aan specificaties van de Amerikaanse markt.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven