Algemeen
DFPTC 2019
Hägglunds en DOT presenteren een testopstelling van een zeewater-hydraulische overbrenging waarbij de rotor van een windturbine gekoppeld is aan een hydraulische pomp (foto: DOT)

Op 10 oktober zal in ‘de Fabrique’ in Utrecht de negende editie van de DFPTC plaatsvinden. De Dutch Fluid Power Transmission Conference heeft dit jaar als thema ‘intelligente hydraulische aandrijftechniek’. Een zeer actueel onderwerp dat zich tijdens het symposium richt op multidisciplinaire samenwerking en wat dit betekent voor onder meer (kosten)efficiëntie, veiligheid en comfort.

Eddo Cammeraat, voorzitter van de DFPTC: “Het is mooi om te zien dat het symposium is uitgegroeid tot een event dat een breed publiek trekt. Kennisuitwisseling staat nog steeds centraal evenals de belangrijke – en gewaardeerde – netwerkfunctie.

Hydrauliek en big data

Dit doen de organisatoren door zowel technische ontwikkelingen áls samenwerking centraal te stellen bij het thema van 2019: ‘Intelligente hydraulische aandrijftechniek’. Cammeraat: “Een serieus actuele trend waarin hydraulische aandrijftechniek wordt gekoppeld aan onder meer big data, intelligente regelingen en besturingen en de mogelijkheden die deze ontwikkelingen bieden ten aanzien van bijvoorbeeld veiligheid, onderhoud, verlagen van de TCO en gebruikersgemak.”

IoT applicaties

De opening en inleidende lezing wordt verzorgd door Janette Kothe. Deze keynote speakster werkt sinds 2011 bij Bosch Rexroth en is vanaf het eerste begin betrokken bij het innoveren, ontwikkelen en engineeren van IoT applicaties. Zeker de moeite waard om een inkijkje te krijgen in de combinatie van hydrauliek en big data.

Smart hydraulics

Wim Roeterdink, voorzitter van de Technische Commissie, is verantwoordelijk voor de technische invulling van het lezingenprogramma en vult aan: “We hebben het thema ondergebracht in een viertal lezingen waarbij een aantal zaken opvalt. Ten eerste zijn de parallelsessies zogenaamde duo presentaties. Daarbij wordt een specifiek thema uitgediept door twee mensen van twee bedrijven waarmee je een geweldige inkijk krijgt in de mogelijkheden die samenwerken biedt. Wanneer je het over intelligente hydraulische aandrijftechniek hebt, ontkom je immers niet aan samenwerken.”

DFPTC 2019
Volgens Eddo Cammeraat en Wim Roeterdink staat kennisuitwisseling nog steeds centraal tijdens de DFPTC evenals het netwerken (foto: Fotobureau Roel Dijkstra)

“De term ‘Smart hydraulics’ vereist de input van verschillende disciplines variërend van de hydrauliekspecialisten tot aan mensen die verstand hebben van besturingen, mechatronica, data verzamelen, data-analyse, draadloze overdracht enzovoorts. En dat is precies wat dit symposium biedt.”

Slimme machines met gevoel

Het eerste thema behandelt de mogelijkheden van die moderne besturingselektronica biedt wanneer het gaat om de bediening van mobiele hydrauliek. In een duo-presentatie van Parker Hannifin en Hobelman, (fabrikant van Hooby graafmachines voor cultuurtechniek en slootonderhoud), wordt aan de hand van Gradertronic en Faunatronic een uitleg gegeven over de nieuwste technieken.

Water hydraulische aandrijving

Een thema dat in de onderhoudswereld zeer geliefd is betreft ‘monitoring op afstand’. Het in de gaten houden van relevante parameters op afstand biedt immers belangrijke voordelen met betrekking tot vooral (kosten)efficiëntie en veiligheid. Ook (of zeker?) in het geval van hydraulische installaties. Dit thema wordt praktisch ingevuld door Hägglunds en DOT. De eerste als leverancier van het hydraulisch systeem en DOT als gebruiker.

Slijtagebewaking tandwielkast

In de presentatie van Morten Henneberg (CC Jensen) en Paul Pollmann (PAMAS GmbH) komt alles van het DPFTC samen: hydrauliek, transmissie, samenwerking tussen verschillende disciplines en intelligente aandrijftechniek. Deze lezing behandelt namelijk het online monitoren van de reinheid van de tandwielkastolie van een windturbine. Het systeem vormt niet alleen een goede basis voor het onderhoudsplan, maar fungeert tevens als ‘Early Warning System’ waarmee windparkbeheerders preventief kunnen reageren vóórdat een tandwielkast problemen geeft. Dit kan zo heel wat geld gaan besparen.“

Voorspellend onderhoud bij RWS

Namens ifm electronic zullen Ruben Boom en Hans van Aken de bezoeker van de DFPTC meenemen in de wereld van voorspellend onderhoud in de praktijk. Hoe is dit praktisch met daarbij sluis Eefde, in het drukbevaren Twentekanaal, als uitgangspunt? Hoe is ingespeeld op het doel van Rijkswaterstaat: voorspellend onderhoud. Dit onderwerp draagt bij aan de bewustwording van alle ontwikkelingen rondom de digitalisering die in elke industriële omgeving zijn impact heeft of krijgt. Het onderwerp heeft dus zeker raakvlak met hydrauliek, daar ook in dit segment de digitalisering zijn impact heeft.

DFPTC 2019
Voorspellend onderhoud in de praktijk met daarbij sluis Eefde, in het drukbevaren Twentekanaal, als uitgangspunt (foto: Aandrijftechniek)

Machines life aanwezig

Cammeraat: “Om alle kennis die woordelijk wordt overgedragen tijdens de lezingen kracht bij te zetten, halen we dit jaar de voorbeelden letterlijk naar binnen. Zo zal onder andere een mobiele machine worden opgesteld waarmee de ‘slimme machine met gevoel’ zal worden gepresenteerd. Uiteraard kunnen deelnemers hier zelf ook ervaren hoe dit voelt en werkt. Het is overigens één van de redenen om de locatie te veranderen van Ede naar Utrecht. Bij ‘De Fabrique’, centraal gelegen in Nederland en direct aan de snelweg, is namelijk alle mogelijkheid om dergelijke zware machines naar binnen te transporteren en op te stellen.”

Netwerken

Als vanouds zijn in de pauzes de tabletops te bezoeken. Dit terugkerende element is onverminderd populair zoals de enquêtes van afgelopen jaren aangeven. Vooral omdat bezoekers hier 1:1 in gesprek kunnen gaan met de diverse bedrijven. Tevens zal dit jaar weer de Young Professional Award worden uitgereikt aan het studententeam dat in het afgelopen jaar het beste mechatronica project heeft gerealiseerd. Cammeraat: “Op basis van terugkoppeling van eerdere jaren houden we de tijdspannen tussen de presentaties bewust breed zodat iedereen ruim de mogelijkheid heeft om te netwerken. Echt een kenmerkend element van het DFPTC.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven