Algemeen

Comau presenteert exoskelet voor de werkvloer

Comau Mate exoskelet
Tijdens de Automatica in München hadden bezoekers de gelegenheid om zichzelf te overtuigen van de voordelen van het exoskelet, dat was voorzien van sensoren en de spieren in een toepassing zichtbaar maakt (foto's: Paul Quaedvlieg).

Comau, vooraanstaand Italiaans producent van complete oplossingen voor industriële automatisering, presenteerde op de Automatica zijn eerste draagbare exoskelet. De Mate werd ontwikkeld om de arbeidskwalititeit op efficiënte en ergonische wijze te verbeteren. Dit gebeurt door continue en progressieve ondersteuning van de beweging bij zowel herhaalde als dagelijkse werkzaamheden.

Het Mate ‘Fit for Workers exoskelet maakt gebruik van een progressieve passieve veerstructuur. Deze biedt een gemakkelijk te dragen, ademende en effectieve ondersteuning van de houding zonder dat daarbij batterijen, motoren of andere stoorgevoelige componenten voor nodig zijn.

Dankzij een partnerschap tussen Comau, Össur (een IJslandse onderneming op het gebied van niet-invasieve orthopedie) en IUVO (een in ‘wearable technologies’ gespecialiseerde spin-off van het BioRobotics Institute van de Scuola Superiore Sant’Anna in Pisa) heeft het exoskelet een compact en ergonomisch ontwerp. De Mate kan elke beweging van de schouder volledig nadoen en is daarbij als een ‘tweede huid’ aangepast aan het lichaam.

Mate exoskelet van Comau
Het Mate exoskelet maakt gebruik van een progressieve passieve veerstructuur.

Exoskelet voor werkvloer

De Mate werd in nauwe samenwerking met fabrieksarbeiders ontwikkeld en is daarom een direct antwoord op hun speciale behoeften. Met het exoskelet kunnen ze dezelfde taken uitvoeren, maar met veel minder krachtsinspanning. Comau wil hiermee een globale markt betreden, die volgens marktonderzoeken van 2015 tot 2017 met meer dan 60% is gegroeid en tot 2020 naar schatting jaarlijks 25% verder zal groeien. Volgens het concern zal ongeveer een derde van de toepassingen van exoskelets in de industrie te vinden zijn.

De Mate is een belangrijk onderdeel van de HUMANufacturing Technology strategie van Comau. Bij dit concept is de mens de belangrijkste speler die in de intelligente fabriek samen met moderne digitale gereedschappen, basistechnologieën en ;’inelligente’ industriële robots een productiesysteem en netwerk vormt. Dit weerspiegelt de visie en de betrokkenheid van de onderneming bij innovatieve, open en gebruikersvriendelijke technologieën.

De Mate is de eerste van een serie draagbare robotica-concepten die Comau samen met IUVO en Össur ontwikkelt en verkoopt. Een belangrijk aspect van de samenwerking is de gemeenschappelijk wens de samenwerking van mens en machine in verschillende sectoren te verbeteren en verder te ontwikkelen, onder meer in de biomedische techniek, de productie en bij eindgebruikers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven