Algemeen
Claas Liebherr gateway IoT
De IoT-gateways van Liebherr vormen een betrouwbare interface voor de digitale diensten van Claas (foto. Claas)

Maaidorsers, tractoren en andere machines van Claas zijn met elkaar verbonden dankzij IoT-gateways van Liebherr. De high-end gateways vormen een betrouwbare interface voor de digitale diensten van Claas, zoals gegevensbeheer en precisielandbouw.

Elke dag zorgen tienduizenden Liebherr IoT-gateways voor een efficiënte verbinding van machines wereldwijd. De gateways vinden hun toepassing voornamelijk in mobiele machines – die vaak onder uitdagende omgevingsomstandigheden worden gebruikt in een breed scala aan industrieën.

Open programmeerbaarheid

De jarenlange ervaring op het gebied van telematica stroomde ook door in de ontwikkeling van IoT-gateways voor Claas-machines. Claas gebruikt de door Liebherr in Lindau (Duitsland) geproduceerde gateways in zijn maaidorsers, hakselaars en tractoren over de hele wereld.

De open programmeerbaarheid van de gateways op basis van Linux biedt een grote mate van flexibiliteit in de toepassing. Deze flexibiliteit is voor Claas een belangrijke vereiste, omdat de eisen die aan functionaliteiten op het gebied van digitale services worden gesteld, voortdurend veranderen.

Toekomstbestendig en intelligent verbonden

“Als een van ’s werelds grootste fabrikanten van landbouwmachines speelt Claas ook een leidende rol in de digitale sector. Om het potentieel van onze productiviteitsverhogende digitale diensten nu en in de toekomst volledig te benutten, hebben we krachtige hardware nodig. Liebherr heeft bewezen hiervoor de optimale partner te zijn.”

“De jarenlange knowhow van het concern op het gebied van telematica en de elektronica-expertise op de locatie Lindau zorgen ervoor dat onze machines toekomstbestendig en intelligent verbonden zijn”, aldus Frank Drexler, Hoofd Verkoop en Services bij Claas E-Systems GmbH.

Gegevensbeheer en precisielandbouw

Wanneer de eerste zonnestralen door de ochtendnevel prikken en de boer de schuurdeur opent om zijn trekker los te laten, is het werk al gepland. De landbouwer heeft al uitgebreide opbrengst- en potentieelgegevens over de te bewerken percelen verzameld, die op elk moment op de machine zelf kunnen worden opgeroepen.

Liebherr IoT gateway CLAAS
De ISOBUS-gecertificeerde IoT-gateway zorgt voor een betrouwbare en veilige dataverbinding (foto: Liebherr)

Deze gegevensverzameling maakt een doelgericht beheer van de landbouwgrond mogelijk door een aangepaste bemesting en de regeling van de zaaidosering.

Diagnose op afstand

Tijdens het bewerken van de akkers verzamelt de machine voortdurend nieuwe gegevens en slaat deze op in de cloud, zodat de landbouwer er toegang toe heeft voor toekomstige optimalisatie. Als de tractor tijdens een bewerking een storing meldt, kan de serviceafdeling van de machinefabrikant in realtime een diagnose op afstand starten en zo de beschikbaarheid van de machine maximaliseren.

Gegevensbeheer, precisielandbouw en diensten op afstand zijn enkele van de talrijke toepassingsgebieden die Claas implementeert met behulp van de IoT-gateways van Liebherr.

Gangbare clouds of klant specifiek

De gateways van Liebherr kunnen direct communiceren met gangbare clouds, zoals Azure of Cumulocity. Ook kunnen de gateways verbinding maken met klantspecifieke cloudoplossingen. Dit maakt een eenvoudige netwerkverbinding van machines mogelijk.

De megatrend van digitalisering zorgt voor snelle technologische veranderingen en korte productlevenscycli. Hier helpt de beschikbaarheid op lange termijn van Liebherr gateways klanten hun investeringen te beschermen. Naast de voortdurende technologische ontwikkeling van de gateways zorgt Liebherr ook voor langdurige productbeschikbaarheid, inclusief componentenbeheer.

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven