Algemeen
De elektrische aandrijving wordt intensief getest in een Canadese mijn (foto: Caterpillar)

Onlangs heeft Caterpillar een elektrische wiellader in werking gesteld in een Canadese mijn. Het is het eerste proof-of-concept voertuig dat in een praktijkomgeving wordt ingezet. Doel hiervan is het intensief testen van de elektrische aandrijflijn.

De Underground Mining divisie van Caterpillar, in Nederland vertegenwoordigd door Pon Equipment, testte de R1300G wiellader uitvoerig op haar eigen testfaciliteit. Nu is het tijd dat het voertuig zich moet gaan bewijzen in de harde praktijk van de mijnbouw. De Cat R1300G is niet het definitieve ontwerp, maar Caterpillar ziet het voertuig meer als een rijdend laboratorium voor haar nieuwe elektrische aandrijving inclusief accupakket.

Caterpillar heeft uit een bestaande R1300G de dieselmotor, transmissie en de koppelomvormers verwijderd. Daarvoor in de plaats kwamen een nieuw motorframe, elektromotoren en een accupakket. De nieuwe aandrijving wordt echter gekoppeld aan de bestaande conventionele mechanische aandrijflijn.

Worst case scenario’s

Het R1300G testvoertuig is een oudere machine zonder de voordelen van elektro-hydraulische systemen. Caterpillar gaat nu vooral ‘worst case scenario’s’ loslaten op het voertuig om de batterijen maximaal te testen. In de latere productieversie zal de levensduur van de batterijen alleen maar stijgen als er gebruik wordt gemaakt van load-sensing hydrauliek aangedreven door hydraulische plunjerpompen. Caterpillar gebruikt die technologie al in de nieuwe Cat R1700. Bij het testvoertuig zal vooral gelet worden op zaken als warmteontwikkeling, koeling, prestaties, ruimtegebruik en veiligheid in de dagelijkse mijnbouwactiviteiten. Ook hoeft er straks, bij gebruik van elektrische voertuigen onder de grond, in mijnen minder intensief geventileerd te worden.

Verder focust Caterpillar zich nu op de ontwikkeling van een snellaadsysteem in plaats van gebruik te maken van verwisselbare accupakketten. Bij het snelladen kan de machinist een pauze kan nemen en na zijn pauze met een volledig opgeladen accu weer aan het werk gaan. Caterpillar ontwikkelt nu zelf een robuust snellaadstation met gebruikmaking van eigen componenten en technologie.

Bron: ME Construction News

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven