Algemeen

C-Lube systeem smeert ‘levenslang’

IKO C-Lube
Bij de kogelomloopspindels lopen de kogels door een met olie geïmpregneerd buisje (foto: IKO).

Onderhoud aan roterende en lineaire systemen (lagers) bestaat voor een belangrijk deel uit smeren. Om deze onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden, ontwikkelde IKO met C-Lube een geïntegreerd systeem dat deze smering volautomatisch verzorgd voor een periode van vijf jaar of minimaal 20.000 km.

Met het C-Lube systeem worden zowel lineaire geleidingen voor minimaal 20.000 km als roterende lagers gedurende hun gehele levensduur automatisch gesmeerd. Hierdoor zijn minder onderhoudsuren nodig maar wordt in de praktijk ook op de hoeveelheid benodigd smeermiddel bespaard. Bovendien is de kans op het vergeten van smeerpunten of het maken van fouten ten aanzien van de frequentie en hoeveelheid van smeren gereduceerd.

En omdat het nut en de noodzaak van goed onderhoud steeds meer wordt onderkend, worden steeds meer oplossingen ontwikkeld om onderhoud zo slim en efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren.

Levensduur van een lager

Voorheen adviseerden IKO zijn klanten om hun lagers en geleidingen iedere drie tot zes maanden te smeren of na een loopafstand van 300 km tot 500 km. De praktijk leert dat deze adviezen lang niet overal werden opgevolgd. Dit leidt tot overmatige slijtage en het vastlopen van lagers en uiteindelijk reparatie en winstderving door onverwachte stilstand.

Uit statistische onderzoek naar het vroegtijdig falen van lagers werden enkele belangrijke conclusies getrokken. Bijna de helft van vroegtijdige lagerschade is te voorkomen door de componenten op de juiste manier te monteren en te belasten, maar ook door een juiste machineconstructie.

Schade als gevolg van een slechte smering is goed voor ongeveer 43% van het uitvallen van een lager. Dit is uitsluitend te voorkomen door regelmatig te smeren en vereist dus continue aandacht en actie.

C-Lube systeem

Met deze conclusie zijn de engineers van IKO in Japan begonnen met het ontwikkelen van een systeem voor het automatisch smeren van lagers en lineaire geleidingen dat voldoende inhoud heeft voor een gegarandeerde langdurige smering. In concrete getallen doelt het bedrijf daarmee op minimaal vijf jaar of 20.000 km. Deze inspanningen leidden uiteindelijk tot het C-Lube systeem.

De basis van het C-Lube systeem is een speciaal poeder dat wordt gesinterd tot een poreus materiaal. Dit wordt bewerkt tot holle buisjes voor de kogelomloop in rechtgeleidingen of een element dat gecombineerd kan worden met cilindrische rollen.

In beide gevallen wordt het poreuze gesinterde materiaal geïmpregneerd met een geschikte olie die langzaam wordt afgegeven wanneer deze in contact komen met de kogels of cilindrische rollen. Bij de variant met kogels worden deze door de holle buisjes geleid. De ongesmeerde kogels komen in aanraking met de olie uit het gesinterde materiaal en worden hier voorzien van een klein laagje smering.

Het volledige artikel vindt u in het oktobernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven