Algemeen

B&R integreert tracks, robots, vision en de mens

B&R acopostrak human robot
Dankzij diverse safety features wordt menselijk handelen aan de ACOPOStrak mogelijk (foto’s: B&R)

Het gaat goed met B&R Industrial Automation. Dat bleek onlangs tijdens de persconferentie van de Oostenrijkse automatiseerder in het kader van de komende SPS IPC Drives in Neurenberg. “Solide groei, meer werknemers en meer dan 300 nieuwe klanten in 2018,” liet Hans Wimmer, CEO van B&R weten aan de pers. En er was nieuws genoeg voor dé internationale vakbeurs op het gebied van industriële automatisering, de SPS IPC Drives 2018, die gehouden wordt van 27 t/m 29 november.

De vaart zit er flink in bij B&R Industrial Automation. In 2018 opende het bedrijf vestigingen in Ierland, Maleisië, Thailand en Vietnam en voor 2019 staan nieuwe vestigingen gepland in Mexico, Portugal en Australië. “Maar ook in Oostenrijk wordt flink geïnvesteerd,” aldus Wimmer. “De bouw van onze R&D campus zit op schema en we hopen daar begin 2020 in te trekken. Maar ook onze elektronica-productie wordt flink uitgebreid om de productiecapaciteit te verhogen.” Wimmer noemt twee snelle Surface Mounted Technology-lijnen inclusief Automated Optical Inspection, wikkelmachines, uitbreidingen in de productie van de lineaire motoren, meer assemblagecapaciteit bij de servomotoren, inzet van AGV’s in de productie etc.

Portfolio vision fors uitgebreid

Dan het nieuws wat B&R straks op de SPS IPC Drives in Neurenberg laat zien. Werd vorig jaar nog een eerste visionsysteem geïntroduceerd, nu volgt er een complete productrange. Niet alleen visioncamera’s, maar ook beeldverwerkingsalgoritmes en een innovatief belichtingsportfolio worden onderdeel van B&R’s besturings en automatiseringstechnologie. B&R heeft hier bewust gekozen voor een eigen systeem omdat het op deze manier naadloos geïntegreerd kan worden in hun eigen netwerk- en mapptechnologie.

Cloud applicatie op ABB’s Ability platform

Nog niet zo heel lang geleden werd B&R overgenomen door ABB. Behalve de investering van ABB om zodoende meer kennis en kunde te verwerven op het gebied van B&R’s machine- en productieautomatisering, waren er nog weinig concrete zaken te zien van samenwerking. Nu biedt B&R haar Asset Performance Monitor aan, een cloud applicatie gebaseerd op ABB’s Ability platform. Machinebouwers krijgen met deze applicatie een duidelijk zicht op al hun machines in het veld, kunnen sneller reageren qua service en onderhoud, nieuwe business modellen ontwikkelen en sneller innoveren.

Hand in hand met het transportsysteem

Een andere noviteit die B&R in Neurenberg straks toont is de samenwerking tussen mens en transportsysteem. Met het flexibele transportsysteem ACOPOStrak en de samenwerking met de mens gaat het bedrijf in op het feit dat nog steeds veel taken in productielijnen uitgevoerd worden door mensen. B&R heeft de veiligheidshekken ‘weggehaald’ en laat zien dat mens én robot én transportsysteem wel degelijk samen kunnen werken. Dit dankzij diverse safety features zoals Safe Torque Off (STO), Safely Limited Speed (SLS), Safely Limited Force (SLF), Safe Direction (SDI) en Safe Maximum Speed (SMS). Deze functies maken menselijk handelen aan de ACOPOStrak mogelijk, omdat de shuttlesnelheid en -kracht worden begrensd op de tracks waar mensen aan werken. Op de overige baanstukken rijden de shuttles met volle vaart verder.

Tot slot laat B&R zien dat robots van diverse fabrikanten naadloos geïntegreerd kunnen worden met de B&R-machinebesturing dankzij openROBOTICS. Dat geldt voor pick&place robots, maar ook voor diverse zes-assige robots.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven