Algemeen

B&R draait windturbines optimaal in de wind

B&R zet windturbine in de wind
Met de servotechniek van B&R gebeurt het volgen van de windrichting van windturbines efficiënter en met minder slijtage (foto: B&R)

Tijdens de vakbeurs WindEnergy Hamburg (25-28 september) toont B&R hoe windturbines efficiënter, stiller en veiliger kunnen werken. Met deze oplossing staat de rotor altijd veilig in de wind. Met behulp van intelligente aandrijfoplossingen op basis van de servoversterker Acopos P3 wordt een optimale benutting van de motoren bereikt. Met name bij grote rotoren kan de exploitant het totaal toerental van de motoren en daardoor ook de aanschaf- en onderhoudskosten reduceren.

De intelligente servotechniek voorkomt dat de remmen bij het volgen van de windrichting slijten. De voeringen hoeven daardoor niet meer te worden vervangen, zodat de beschikbaarheid van de installatie toeneemt en de onderhoudskosten dalen. Bovendien treedt geen geluidshinder door versleten remvoereingen meer op.

Veilig in de wind

Wanneer zich mensen in de gondel bevinden, moet de veiligheidstechniek garanderen dat niemand gewond raakt door het mechanisme van de verstelinrichting voor de windrichting. Het besturingsconcept van B&R voorkomt dat de veiligheidsmechanismen worden gemanipuleerd en buiten bedrijf gesteld. Ongevallen bij de inbedrijfstelling en het onderhoud worden daarmee voorkomen en de veiligheid van de werkomgeving van het windpark aanzienlijk verhoogd.

Bovendien toont B&R op WindEnergy Hamburg ho exploitanten van windparken met behulp van toestandsbewaking geevens over de bedrijfstoestand kunnen verzamelen. B&R edge-apparaten prepareren de data en plaatsen ze in de cloud.

Toepassing van de niet aan een merk gebonden communicatieprotocol OPC UA zorgt voor een probleemloze communicatie zonder interfaces tussen windturbine en cloud. Op basis van de verzamelde data kan de exploitant bijvoorbeeld de onderhoudscyclussen van zijn installatie optimaliseren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven