Algemeen
Hermes Award 2021 Rexroth Thomas Fechner
Thomas Fechner, Senior Vice President Product Area New Business, Bosch Rexroth neemt de Hermes Award in handen (foto: Deutsche Messe)

De Hermes Award 2021 gaat naar Bosch Rexroth. Het bedrijf won de prijs met ’s werelds eerste elektrische actuator voor de aansturing van proceskleppen onder water. De prijsuitreiking vond plaats op 12 april op de Hannover Messe Digital Edition.

De jury, voorgezeten door professor Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer-Gesellschaft, koos voor het product SVA R2 (Subsea Valve Actuator), ’s werelds eerste elektrische actuator voor de aansturing van procesafsluiters in de diepzee tot 4000 meter. De baanbrekende innovatie helpt niet alleen de CO2-uitstoot van processystemen, maar ook de milieurisico’s aanzienlijk te verminderen. Bovendien is de SVA R2 geschikt voor toepassing in toekomstige processystemen voor de productie van groene waterstof en voor toepassingen voor koolstofafvang en -opslag.

Conventionele hydrauliek vervangen

“Continue vooruitgang op het gebied van duurzaamheid is alleen mogelijk met innovaties. Met de SVA R2 biedt Bosch Rexroth een compleet nieuwe oplossing voor de procesindustrie. Voor het eerst kunnen gebruikers conventionele hydraulische cilinders vervangen door elektrische actuatoren die geen extra ruimte in beslag nemen, met bewezen veiligheidstechnologie”, aldus Thomas Fechner, Senior Vice President Product Area New Business bij Bosch Rexroth.

De SVA R2 Subsea Valve Actuator opent en sluit kleppen in processystemen. Tot nu toe werd deze taak in onderzeese fabrieken uitgevoerd door hydraulische cilinders die gevoed werden door kilometerslange hydraulische leidingen. Eerdere pogingen om ze te vervangen door elektrische actuators mislukten omdat ze meer ruimte in beslag namen, de noodstroomvoorziening met behulp van batterijen te duur was, en het niet mogelijk was om de in praktijk beproefde veiligheidssystemen te integreren.

Tot 4.000 meter onder water

Een team van ontwikkelaars bij Bosch Rexroth ging de uitdaging aan met een revolutionaire innovatie. De SVA R2 Subsea Valve Actuator combineert als eerste een elektrische aandrijving, beproefde veiligheidssystemen en een motion control-systeem en neemt niet meer ruimte in dan de doorgaans gebruikte hydraulische cilinders. De module is ontworpen voor werkdiepten tot 4.000 meter onder water.

“Bosch Rexroth is al jarenlang exposant op de Hannover Messe en maakt altijd indruk met zijn innovaties. Het winnende product is een nieuwe mijlpaal en staat voor hightech in combinatie met milieubescherming. Het bedrijf levert hiermee een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid, een van de hoofdthema’s op de Hannover Messe Digital Edition,” aldus Dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe AG.

Duurzaam innovatief product

Juryvoorzitter en Fraunhofer-voorzitter professor Neugebauer licht de selectie van de winnaar toe: “Met de SVA R2 combineren de ontwikkelaars van Bosch Rexroth economische en ecologische aspecten tot een duurzaam innovatief product voor de maritieme procesindustrie: Met de Subsea Valve Actuator zijn bestaande elektrische voedingsleidingen voor sensoren voldoende voor een betrouwbare werking van de actuators. De kleine afmetingen en geïntegreerde interfaces bieden de industrie nog een voordeel, omdat ze het mogelijk maken de nieuwe actuator te gebruiken en achteraf in te bouwen in bestaande systemen.”

Rexroth SVA R2 hermes award 2021

Internationale technologieprijs

De Hermes Award is de jaarlijkse internationale technologieprijs van de Hannover Messe. Het erkent uitstekende producten en oplossingen die een bijzonder hoog niveau van technologische innovatie hebben. Alle bedrijven en instellingen die op de Hannover Messe exposeren, kunnen meedingen. De prijs werd dit jaar virtueel uitgereikt op de Hannover Messe Digital Edition. Vanaf 2022 zal de winnaar van de Hermes Award opnieuw worden gehuldigd tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven