Algemeen
Rexroth productie van de toekomst
Aan de hand van deze 3D-printer toonde Bosch Rexroth aan wat er met moderne software-technologieën, sensoren en het IIoT nu al mogelijk is (foto: Bosch Rexroth).

Bosch Rexroth toonde tijdens de Hannover Messe welk potentieel open en schaalbare automatiseringsoplossingen hebben voor de fabrieksautomatisering van de toekomst. Dit deed het bedrijf aan de hand van een volledig geautomatiseerde en via 5G aangesloten 3D-printer. Het samen met machinebouwer BigRep, Nokia en Qualcomm ontwikkelde demonstratiemodel liet zien wat open automatisering kan doen om waarde creërende processen technisch en economisch te optimaliseren.

De BigRep PRO groot formaat 3D-printer is voorzien van IoT-oplossingen van Bosch Rexroth en Bosch Connected Industry. IoT-apparaten, software en intelligente sensoren bewaken transparant alle bedrijfs- en omgevingscondities en verbeteren de proceskwaliteit. Dit leidt tot een hogere opbrengst en reproduceerbare kwaliteitsverbetering van de geprinte onderdelen. Tegelijkertijd verhoogt de technologie de beschikbaarheid van de machine. De software-oplossingen herkennen slijtage en fouten voordat ze tot stilstand van de machine leiden.

Koppeling met IIoT

De ingebouwde IoT gateway software garandeert de koppeling van de 3D-printer van BigRep met het IIoT. Bosch Rexroth zorgt voor de connectiviteit met andere machines en bovenliggende IT-systemen, want alleen dat maakt de integratie in in netwerken opgenomen productiestraten in de serieproductie mogelijk. Zo kunnen rekenintensieve bewerkingen, zoals de kwaliteitsbewaking in de productie met veel varianten, met behulp van 5G in de cloud of in nabijgelegen edge-systemen worden uitgevoerd.

Voor het opvragen van de status en voor diagnose grijpen de gebruiker via de digitale service assistent (DSA) met in de handel gangbare mobiele apparaten in de productieomgeving direct in in de besturing. Ze lezen draadloos opgeslagen foutmeldingen uit, identificeren defecte componenten en kunnen indien gewenst via het respectievelijke digitale typeplaatje van de componenten het correcte vervangingsdeel bestellen.

Rexroth 3D-printer productie van de toekomst
BigRep heeft de groot formaat 3D-printer ontwikkeld in samenwerking met Bosch Rexroth, Nokia en Qualcomm (foto: Paul Quaedvlieg).

Nieuwe functies snel invoeren

Reeds in de constructiefase verkorten de automatiseringsoplossingen van Bosch Rexroth de ‘time to market’ voor machinebouwers zoals BigRep. De engineering-omgeving ondersteunt Rapid Control Prototyping, het programma van de machinebesturing voorafgaand aan of parallel aan de eigenlijke montage van de machine.

De ontwikkelaars testen de resultaten via de open interface van de CNC-systeemoplossing MTX en Open Core Interface softwaretechnologie in gangbare simulatieomgevingen. Daarmee kan BigRep nieuwe functies sneller dan tot nu toe omzetten en de ontwikkelingstijden duidelijk verkorten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven