Algemeen
Rexroth sales 2020 order intake
Boekjaar 2020 was lastig voor Bosch Rexroth, maar het bedrijf ziet herstel en investeert (bron: Bosch Rexroth)

Bosch Rexroth ziet het lopende boekjaar met voorzichtig vertrouwen tegemoet. Sinds medio 2020 neemt de orderontvangst toe en is ook de handel toegenomen. Door structurele veranderingen en de pandemie noteert Bosch Rexroth een omzetdaling van bijna 17 procent ten opzichte van het recordniveau van 2019, maar blijft in het boekjaar 2020 winstgevend. De weg terug naar het niveau van voor de crisis zal echter langer duren dan de crisis zelf. Met name hydrauliek heeft bijgedragen tot de stabilisatie van de activiteiten. Voor 2021 zijn omvangrijke investeringen gepland.

Ondanks ongunstige omstandigheden door een combinatie van economische neergang en de pandemie kende Bosch Rexroth een succesvol boekjaar 2020. De basis hiervoor lag met name in het reeds jarenlang bewezen aanpassingsvermogen van de onderneming, alsmede de grote kostenflexibiliteit.

“We zijn trots op ons wereldwijde team en zijn uitstekende toewijding”, aldus Rolf Najork, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH, verantwoordelijk voor de divisie Industrial Technology en voorzitter van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG.

“Met hun flexibiliteit en indrukwekkende doorzettingsvermogen hebben onze medewerkers over de hele wereld zich ingezet voor ons succes; zowel ter plaatse bij onze klanten, als op onze locaties en op afstand. Ook in moeilijke tijden stellen wij altijd de klant centraal. Bosch Rexroth blijft een stabiele partner in industriële en mobiele hydrauliek, factory automation en engineering.”

Nauwe klantcontacten tijdens de pandemie

Zelfs ten tijde van de pandemie onderhoudt Bosch Rexroth nauwe contacten met haar klanten en partners wereldwijd en versnellen we de digitalisering op dit gebied: nieuwe chatfuncties op de website maken het gemakkelijker om contact op te nemen, volledig digitale evenementen vervangen afgelaste beurzen en trainingen worden online aangeboden.

Service specialisten bieden klanten en gebruikers ondersteuning bij onderhoud op afstand, en digitale assistentie vervangt vaak bezoeken ter plaatse bij de inbedrijfstelling van aandrijf- en automatiseringsoplossingen.

Rexroth customer interactions 2020
Chatten, website en social media zijn erg belangrijk om klantcontacten op peil te houden in deze tijd

Ondanks de gespannen bevoorradingsketens tijdens de eerste lockdown, hield Bosch Rexroth in nauwe samenwerking met klanten en partners de leveringen op peil en werden stilstanden bij klanten voorkomen.

Hydrauliekactiviteiten stabiliseren het bedrijf

In het boekjaar 2020 vertoonden de regio’s een gevarieerde ontwikkeling: in Europa genereerde Bosch Rexroth meer dan de helft van de omzet en in Noord- en Zuid-Amerika daalde de omzet in 2020 met ongeveer 20 procent. Door de sterke business in China bleef de omzetdaling in de regio Azië-Pacific/Afrika beperkt tot iets minder dan vijf procent.

Met name hydrauliekactiviteiten hebben bijgedragen tot de stabilisatie van de activiteiten, vooral in de tweede helft van 2020. Met deze technologie biedt Bosch Rexroth klanten een combinatie van unieke aandrijfkracht en digitale connectiviteit.

Ook de orderontvangst in de fabrieksautomatisering trekt aan. De nieuwe ctrlX AUTOMATION-platform helpt gebruikers flexibeler te werken in de fabriek van de toekomst. Onder andere door systemen sneller in gebruik te kunnen nemen en door verschillende hoeveelheden en varianten van producten op economische wijze te kunnen vervaardigen.

Herstel duurt langer dan de crisis

Dankzij de stijging van de orderontvangst sinds de tweede helft van 2020 is Bosch Rexroth voorzichtig optimistisch over het lopende boekjaar. Risicofactoren zijn de verdere ontwikkeling van de pandemie, mogelijke veranderingen in individuele markten of de structurele veranderingen in de automobielsector.

Najork is ervan overtuigd dat het herstel langer zal duren dan de crisis zelf. “Maar met onze evenwichtige veranderingsstrategie zijn we goed uitgerust voor deze reis: we houden rekening met structurele ontwikkelingen op lange termijn en verhogen tegelijkertijd onze flexibiliteit voor structurele fluctuaties.”

Toekomstgericht investeren

Het internationale productienetwerk speelt een sleutelrol in het aanpassingsvermogen van Bosch Rexroth. In overeenstemming met de markt en de eisen van de klant ontwikkelt de onderneming haar capaciteit en positionering continu. Investeringen worden daarom dicht bij de klanten gedaan in de zin van een ‘lokaal voor lokaal’ benadering of, waar dat economisch noodzakelijk is, worden capaciteiten gebundeld.

Zelfs in het uitdagende boekjaar 2020 was Bosch Rexroth winstgevend. Hierdoor kon de onderneming, ondanks de dalende omzet, op een toekomstgerichte manier blijven investeren. In 2020 investeerde Bosch Rexroth in totaal ongeveer 100 miljoen euro in zijn 47 productievestigingen wereldwijd, waarvan twaalf in Duitsland.

Modelfabriek Industrie 4.0

Het concurrentievermogen van de Duitse vestigingen werd versterkt met ca. 45 miljoen euro, bijvoorbeeld met de tweede bouwfase van het Customer and Innovation Center in Ulm, waar ongeveer 250 specialisten over de divisies heen werken aan technisch baanbrekende en duurzame oplossingen.

In het extra gebouw zullen een modelfabriek voor Industrie 4.0-oplossingen, moderne kantoren, laboratoria en testbanken voor de elektrificatie van mobiele machines worden ondergebracht. Ongeveer 28 miljoen euro ging naar China, met name voor de uitbreiding van de fabriek in Xian als centrum voor fabrieksautomatisering in Azië. Het is de bedoeling in 2021 de investeringen opnieuw aanzienlijk uit te breiden. Ook in Duitse vestigingen zijn omvangrijke investeringen gepland.

Rexroth investment R&D
Investeren in R&D blijft belangrijk voor de toekomst

Bosch Rexroth hield in 2020 de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) op een hoog niveau. Deze investeringen bedragen circa 326 miljoen euro (in 2019: ca. 348). Het aandeel van de R&D-uitgaven in de totale omzet steeg daarmee van 5,6 naar 6,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Digitalisering in de machinebouw

Op de komende digitale vakbeurs Hannover Messe toont Bosch Rexroth de Factory of the Future: flexibel, verbonden, duurzaam – en economisch succesvol. Vloer, plafond en wanden zijn de enige statische componenten. Al het andere is aanpasbaar en flexibel. De modelfabriek voor Industrie 4.0 bevat alles wat slimme productie en intralogistiek in 2021 en in de toekomst nodig heeft: van intelligente vloeren, onbemand transport en handmatige hulpsystemen tot softwaretoepassingen en flexibel programmeerbare machinebesturingen.

Het ctrlX AUTOMATION-platform overschrijdt de grenzen tussen machinebesturingssystemen, IT en het Internet of Things. De softwarearchitectuur, geïnspireerd door de veelzijdigheid van smartphones, vereenvoudigt de engineering van nieuwe machines aanzienlijk en maakt ze geschikt voor de fabriek van de toekomst. Gebruikers kunnen apps gebruiken van Bosch Rexroth, van externe leveranciers of apps die ze zelf met het platform hebben gemaakt.

Hydraulische lineaire aandrijving

De nieuwe hydraulische lineaire aandrijving CytroForce stelt nieuwe standaarden voor vermogen, energie-efficiëntie en stille bediening. De assen zijn vooraf geconfigureerd in de fabriek en hoeven, na mechanische installatie, alleen nog elektrisch te worden aangesloten.

Bosch rexroth Cytroforce
Samen met tank, veiligheidskleppen en sensoren vormen de CytroForce-modules een zeer compacte en efficiënte servo-hydraulische as met een gesloten vloeistofcircuit (foto: Bosch Rexroth)

CytroForce volgt dus de ‘plug-and-produce’-benadering en vereenvoudigt de integratie van hydraulische assen in machines en systemen. Dit betekent dat zelfs machinefabrikanten zonder hydrauliek-ervaring kunnen profiteren van optimale totaalkosten.

Elektrificatie mobiele machines

In de wereld van mobiele machines dragen nieuwe energie-efficiënte systeemoplossingen bij aan het terugdringen van het dieselverbruik en helpen daarmee dus ook de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd werken de ontwikkelaars van Bosch Rexroth nauw samen met fabrikanten aan de elektrificatie en digitalisering van mobiele machines voor bijvoorbeeld de landbouw en de bouw.

Met BODAS connect biedt Bosch Rexroth een open, schaalbare telematicaoplossing vanaf de gegevensbron via hardware en software tot kant-en-klare analyse-apps die kunnen worden gebruikt voor het netwerken van mobiele machines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Airbus en TNO ontwikkelen lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen

  Airbus en TNO zijn gezamenlijk het programma UltraAir gestart voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel van een lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen. (Ill.: TNO) Airbus en TNO zijn gezamenlijk het programma UltraAir gestart voor de ontwikkeling van een demonstratiemodel van een lasercommunicatieterminal voor vliegtuigen. Het project wordt… Lees verder →

 • Smeerbeheer in de voedingsmiddelen industrie

  Woensdag 14 april 10.00 uur Nieuwe, zelfs nasmeervrije technologieën hebben een positieve impact en beïnvloeden de kosten van uw onderhoudsbudget aanzienlijk. Smering is daarmee niet simpelweg een activiteit die gedaan moet worden op de manier zoals gewend. Het moet onderdeel worden van de onderhoudsstrategie, zeker… Lees verder →

 • Igus tandkranslagers

  Igus breidt programma tandkranslagers uit

  Met het ruimtebesparende modulaire PRT-04 tandkranslagersysteem kunnen ontwerpers vrijelijk roterende toepassingen monteren. (foto: Igus BV) De PRT-04 tandkranslagers van Igus zijn nu leverbaar in andere maten. Ze zijn leverbaar met  met binnen- en buitentand-aandrijving en een borgfunctie, zijn compact en hebben een lage massa. Ze… Lees verder →

 • Waterstof raceteam studenten TU Delft verhuist IT-infrastructuur

  Een deel van het team van Forze Hydrogen Racing met de nieuwe Forze IX. (Foto: Forze Hydrogen Racing) Forze Hydrogen Racing heeft zijn volledige IT-infrastructuur verhuisd naar een colocatie omgeving in het flagship datacenter van Greenhouse Datacenters in Naaldwijk. Voorheen had het waterstof raceteam, bestaande… Lees verder →

 • Pilz prorail ERTMS

  Pilz helpt ProRail bij snellere aanpak ERTMS

  ERTMS wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor (foto: Pilz) Pilz is geselecteerd als een van de twaalf innovatiepartners van ProRail. Dit werd afgelopen week bekend gemaakt tijdens de internationale digitale beurs RailTech 2021. Met dit partnerschap start voor Pilz een… Lees verder →

 • ROVC Cetop FEDA

  ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre voor Hydrauliek level 3

  ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre V.l.n.r.: Waldo Linders, Arjan Coppens, John Huizing en André Braakman (foto: ROVC) ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, is door FEDAcademie, een onafhankelijke stichting van branchevereniging FEDA, officieel erkend als CETOP-Approved Education Centre Hydrauliek Level… Lees verder →

 • Airbus Ascend

  Airbus test e-aandrijving met supergeleiding en cryogene temperaturen

  ASCEND gaat elektrische architecturen evalueren van enkele honderden kilowatts tot multi-megawatt (bron: Airbus) Airbus heeft onlangs de ‘Advanced Superconducting and Cryogenic Experimental powertraiN Demonstrator’ (ASCEND) gelanceerd om de impact van supergeleidende materialen en cryogene temperaturen op de prestaties van de elektrische aandrijvingen voor vliegtuigen te… Lees verder →

 • SEW Movimot advanced

  Nieuwe decentrale ruimtebesparende regelaar van SEW-Eurodrive

  De Movimot Advanced is een decentrale frequentieregelaar die in de klemmenkast van de asynchrone motor DRN is geïntegreerd (foto: SEW-Eurodrive) SEW-Eurodrive heeft nieuwe, decentrale aandrijftechnologie ontwikkeld in de vorm van de Movimot Advanced. Dit is een decentrale frequentieregelaar die in de klemmenkast van de asynchrone… Lees verder →

 • B&R smart camera

  Machine vision projecten eenvoudiger met Smart Camera B&R

  De Smart Camera maakt het in realtime combineren van meerdere machine vision toepassingen eenvoudig (foto: B&R) B&R’s geïntegreerde machine vision portfolio beschikt nu over nu een Smart Camera welke meerdere machine vision functies in realtime combineert. Daarmee wordt de implementatie van opeenvolgende procesgestuurde functies eenvoudig,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven