Algemeen
Rexroth sales 2020 order intake
Boekjaar 2020 was lastig voor Bosch Rexroth, maar het bedrijf ziet herstel en investeert (bron: Bosch Rexroth)

Bosch Rexroth ziet het lopende boekjaar met voorzichtig vertrouwen tegemoet. Sinds medio 2020 neemt de orderontvangst toe en is ook de handel toegenomen. Door structurele veranderingen en de pandemie noteert Bosch Rexroth een omzetdaling van bijna 17 procent ten opzichte van het recordniveau van 2019, maar blijft in het boekjaar 2020 winstgevend. De weg terug naar het niveau van voor de crisis zal echter langer duren dan de crisis zelf. Met name hydrauliek heeft bijgedragen tot de stabilisatie van de activiteiten. Voor 2021 zijn omvangrijke investeringen gepland.

Ondanks ongunstige omstandigheden door een combinatie van economische neergang en de pandemie kende Bosch Rexroth een succesvol boekjaar 2020. De basis hiervoor lag met name in het reeds jarenlang bewezen aanpassingsvermogen van de onderneming, alsmede de grote kostenflexibiliteit.

“We zijn trots op ons wereldwijde team en zijn uitstekende toewijding”, aldus Rolf Najork, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH, verantwoordelijk voor de divisie Industrial Technology en voorzitter van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG.

“Met hun flexibiliteit en indrukwekkende doorzettingsvermogen hebben onze medewerkers over de hele wereld zich ingezet voor ons succes; zowel ter plaatse bij onze klanten, als op onze locaties en op afstand. Ook in moeilijke tijden stellen wij altijd de klant centraal. Bosch Rexroth blijft een stabiele partner in industriële en mobiele hydrauliek, factory automation en engineering.”

Nauwe klantcontacten tijdens de pandemie

Zelfs ten tijde van de pandemie onderhoudt Bosch Rexroth nauwe contacten met haar klanten en partners wereldwijd en versnellen we de digitalisering op dit gebied: nieuwe chatfuncties op de website maken het gemakkelijker om contact op te nemen, volledig digitale evenementen vervangen afgelaste beurzen en trainingen worden online aangeboden.

Service specialisten bieden klanten en gebruikers ondersteuning bij onderhoud op afstand, en digitale assistentie vervangt vaak bezoeken ter plaatse bij de inbedrijfstelling van aandrijf- en automatiseringsoplossingen.

Rexroth customer interactions 2020
Chatten, website en social media zijn erg belangrijk om klantcontacten op peil te houden in deze tijd

Ondanks de gespannen bevoorradingsketens tijdens de eerste lockdown, hield Bosch Rexroth in nauwe samenwerking met klanten en partners de leveringen op peil en werden stilstanden bij klanten voorkomen.

Hydrauliekactiviteiten stabiliseren het bedrijf

In het boekjaar 2020 vertoonden de regio’s een gevarieerde ontwikkeling: in Europa genereerde Bosch Rexroth meer dan de helft van de omzet en in Noord- en Zuid-Amerika daalde de omzet in 2020 met ongeveer 20 procent. Door de sterke business in China bleef de omzetdaling in de regio Azië-Pacific/Afrika beperkt tot iets minder dan vijf procent.

Met name hydrauliekactiviteiten hebben bijgedragen tot de stabilisatie van de activiteiten, vooral in de tweede helft van 2020. Met deze technologie biedt Bosch Rexroth klanten een combinatie van unieke aandrijfkracht en digitale connectiviteit.

Ook de orderontvangst in de fabrieksautomatisering trekt aan. De nieuwe ctrlX AUTOMATION-platform helpt gebruikers flexibeler te werken in de fabriek van de toekomst. Onder andere door systemen sneller in gebruik te kunnen nemen en door verschillende hoeveelheden en varianten van producten op economische wijze te kunnen vervaardigen.

Herstel duurt langer dan de crisis

Dankzij de stijging van de orderontvangst sinds de tweede helft van 2020 is Bosch Rexroth voorzichtig optimistisch over het lopende boekjaar. Risicofactoren zijn de verdere ontwikkeling van de pandemie, mogelijke veranderingen in individuele markten of de structurele veranderingen in de automobielsector.

Najork is ervan overtuigd dat het herstel langer zal duren dan de crisis zelf. “Maar met onze evenwichtige veranderingsstrategie zijn we goed uitgerust voor deze reis: we houden rekening met structurele ontwikkelingen op lange termijn en verhogen tegelijkertijd onze flexibiliteit voor structurele fluctuaties.”

Toekomstgericht investeren

Het internationale productienetwerk speelt een sleutelrol in het aanpassingsvermogen van Bosch Rexroth. In overeenstemming met de markt en de eisen van de klant ontwikkelt de onderneming haar capaciteit en positionering continu. Investeringen worden daarom dicht bij de klanten gedaan in de zin van een ‘lokaal voor lokaal’ benadering of, waar dat economisch noodzakelijk is, worden capaciteiten gebundeld.

Zelfs in het uitdagende boekjaar 2020 was Bosch Rexroth winstgevend. Hierdoor kon de onderneming, ondanks de dalende omzet, op een toekomstgerichte manier blijven investeren. In 2020 investeerde Bosch Rexroth in totaal ongeveer 100 miljoen euro in zijn 47 productievestigingen wereldwijd, waarvan twaalf in Duitsland.

Modelfabriek Industrie 4.0

Het concurrentievermogen van de Duitse vestigingen werd versterkt met ca. 45 miljoen euro, bijvoorbeeld met de tweede bouwfase van het Customer and Innovation Center in Ulm, waar ongeveer 250 specialisten over de divisies heen werken aan technisch baanbrekende en duurzame oplossingen.

In het extra gebouw zullen een modelfabriek voor Industrie 4.0-oplossingen, moderne kantoren, laboratoria en testbanken voor de elektrificatie van mobiele machines worden ondergebracht. Ongeveer 28 miljoen euro ging naar China, met name voor de uitbreiding van de fabriek in Xian als centrum voor fabrieksautomatisering in Azië. Het is de bedoeling in 2021 de investeringen opnieuw aanzienlijk uit te breiden. Ook in Duitse vestigingen zijn omvangrijke investeringen gepland.

Rexroth investment R&D
Investeren in R&D blijft belangrijk voor de toekomst

Bosch Rexroth hield in 2020 de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) op een hoog niveau. Deze investeringen bedragen circa 326 miljoen euro (in 2019: ca. 348). Het aandeel van de R&D-uitgaven in de totale omzet steeg daarmee van 5,6 naar 6,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Digitalisering in de machinebouw

Op de komende digitale vakbeurs Hannover Messe toont Bosch Rexroth de Factory of the Future: flexibel, verbonden, duurzaam – en economisch succesvol. Vloer, plafond en wanden zijn de enige statische componenten. Al het andere is aanpasbaar en flexibel. De modelfabriek voor Industrie 4.0 bevat alles wat slimme productie en intralogistiek in 2021 en in de toekomst nodig heeft: van intelligente vloeren, onbemand transport en handmatige hulpsystemen tot softwaretoepassingen en flexibel programmeerbare machinebesturingen.

Het ctrlX AUTOMATION-platform overschrijdt de grenzen tussen machinebesturingssystemen, IT en het Internet of Things. De softwarearchitectuur, geïnspireerd door de veelzijdigheid van smartphones, vereenvoudigt de engineering van nieuwe machines aanzienlijk en maakt ze geschikt voor de fabriek van de toekomst. Gebruikers kunnen apps gebruiken van Bosch Rexroth, van externe leveranciers of apps die ze zelf met het platform hebben gemaakt.

Hydraulische lineaire aandrijving

De nieuwe hydraulische lineaire aandrijving CytroForce stelt nieuwe standaarden voor vermogen, energie-efficiëntie en stille bediening. De assen zijn vooraf geconfigureerd in de fabriek en hoeven, na mechanische installatie, alleen nog elektrisch te worden aangesloten.

Bosch rexroth Cytroforce
Samen met tank, veiligheidskleppen en sensoren vormen de CytroForce-modules een zeer compacte en efficiënte servo-hydraulische as met een gesloten vloeistofcircuit (foto: Bosch Rexroth)

CytroForce volgt dus de ‘plug-and-produce’-benadering en vereenvoudigt de integratie van hydraulische assen in machines en systemen. Dit betekent dat zelfs machinefabrikanten zonder hydrauliek-ervaring kunnen profiteren van optimale totaalkosten.

Elektrificatie mobiele machines

In de wereld van mobiele machines dragen nieuwe energie-efficiënte systeemoplossingen bij aan het terugdringen van het dieselverbruik en helpen daarmee dus ook de CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd werken de ontwikkelaars van Bosch Rexroth nauw samen met fabrikanten aan de elektrificatie en digitalisering van mobiele machines voor bijvoorbeeld de landbouw en de bouw.

Met BODAS connect biedt Bosch Rexroth een open, schaalbare telematicaoplossing vanaf de gegevensbron via hardware en software tot kant-en-klare analyse-apps die kunnen worden gebruikt voor het netwerken van mobiele machines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

 • T-Systems en AWS in 5G en Edge

  T-Systems en AWS bundelen 5G en Edge oplossingen

  T-Systems en AWS werken samen in een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor de industrie. (ill.: T-Systems) T-Systems en AWS (Amazon Web Services) lanceren een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor… Lees verder →

 • ZF Marine transmissie buitenboordmotor

  ZF Marine lanceert 2-gangs transmissie voor buitenboordmotoren

  ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld voor de V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. (foto: ZF Marine) ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. De overbrenging is… Lees verder →

 • Schaeffler componenten

  Nieuwe Schaeffler componenten voor robots en cobots

  De combinatie van de tandwieloverbrenging, hoekcontactnaaldlagers en zorgt voor een compact totaalsysteem met hoge dynamiek en prestaties. (foto: Schaeffler) Schaeffler presenteert op de Hannover Messe Digital Edition virtueel innovaties op het gebied van robotica en diensten. De onderneming ziet bijzondere kansen om synergieën voor de… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven