Algemeen
Veertien internationale teams met meer dan 100 deelnemers hebben tijdens de Manufacturing Hackaton van Bosch ConnectecExperience een aantal IoT toepassingen ontwikkeld, onder andere voor hydraulische aandrijfsystemen. (foto: Bosch Rexroth)

Veertien internationale teams met meer dan 100 deelnemers hebben tijdens de Manufacturing Hackaton van Bosch ConnectecExperience een aantal IoT toepassingen ontwikkeld, onder andere voor hydraulische aandrijfsystemen. Bosch Rexroth kiest bij de ontwikkeling van IoT (Internet of Things) nadrukkelijk voor open platformen en samenwerking met derden.

Omdat geen enkele organisatie alle competenties voor het ontwikkelen van IoT toepassingen in huis heeft, heeft Bosch Rexroth gekozen voor openheid op dit vlak. Met name omdat er nog veel onduidelijkheden bestaan over de richting waarin Industrie 4.0 oftewel IoT zich gaat ontwikkelen, is het slimmer samen te werken. Dat zei Janette Kothe, Industrie 4.0 specialist bij Bosch Rexroth, onlangs op het IFAS Kolloquium in Aken (waarover in een volgende editie van Aandrijftechniek meer). Als voorbeeld verwees ze naar de hackaton die Bosch vorige week organiseerde in Berlijn.

Use cases gebaseerd op IoT Gateway
In 48 uur hebben de 100 deelnemers aan de Manufacturing Hackaton met bestaande IoT tools toepassingen ontwikkeld. Hiermee kan de efficiency van de totale installatie verbeterd worden. Dat was het doel dat de internationale ontwikkelaars uit 14 landen meekregen, voordat ze in Berlijn aan de slag gingen. De IoT Gateway van Bosch Rexroth stond als module voor connectiviteit centraal in de aanpak van alle teams. Ze werkten met concrete data uit de industriële praktijk. Het ging hierbij om een verpakkingslijn van WestRock, machinedata uit de productie van hydraulische componenten bij Bosch Rexroth zelf en realtime gegevens uit een handschroevendraaier Nexo. Het IoT Gateway is een digitaal platform dat binnen vijf minuten geconfigureerd kan worden voor het verzamelen van sensor- en machinedata en het doorgeven daarvan aan een analyse app.

Realtime data analyseren
Voor de analyse van de data gebruikten de hackers het Predix platform van GE. Een laag daaronder ligt de Sick appspace van Bosch. De hackaton is gewonnen door de teams Sick Fridge en Hydra. Dat laatste team bouwde een app die data verzamelt van een testbank voor hydraulische aandrijvingen en deze in Predix realtime analyseert. Daarmee verhoogt men de beschikbaarheid van de installatie en optimaliseert men het onderhoud ervan. Het team van Sick Fridge dook in de ijskast van de hackaton. Met camera’s en temperatuursensoren werd de ijskast in de wedstrijdruimte realtime bewaakt. De app die het team ontwikkelde, geeft informatie over wanneer welk product in de ijskast aangevuld moet worden. Daarmee speelde het team in op de thema’s beschikbaarheid en productkwaliteit.

Janette Kothe zegt dat de resultaten van de 14 teams laten zien hoe snel concrete use cases realiseerbaar zijn dankzij het Connected Automation Portfolio van Bosch Rexroth in combinatie met de ecosystemen van de partners, zoals GE en Accenture.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven