Algemeen
Rexroth 3D printing
De 3D geprinte varianten zijn aanzienlijk lichter in massa en veel compacter dan de conventionele ontwerpen (foto: Bosch Rexroth)

Additive Manufacturing (AM) wordt steeds belangrijker voor de productie van kleine series en prototypes, maar ook in het licht van Industrie 4.0. Bosch Rexroth gelooft in deze toekomst-georiënteerde technologie. Momenteel werkt het bedrijf samen met Trumpf en Heraeus Additive Manufacturing aan de ontwikkeling van een AM-proces voor het kostenefficiënt produceren van hydraulische componenten.

Het project gaat over de productie van servo-ventielen met de focus op de Selective Laser Melting proces (SLM). Als een extra standaardprocedure naast de conventionele productie, kan het SLM-proces gebruikt worden voor snelle productie van kleinere batches en klantspecifieke varianten. Bosch Rexroth gebruikt momenteel al diverse 3D printers voor de productie van kleine manifolds en heeft de nodige ervaring in het productieproces vanaf engineering via 3D printing tot een eindproduct.

Geoptimaliseerde kanalen

Hydrauliek biedt, dankzij een brede keuze op component-niveau, een hoge mate van vrijheid in het maken van klantspecifieke oplossingen. Echter leidt deze diversiteit vaak tot hogere productiekosten voor fabrikanten. Het gebruik van de SLM 3D-printing methode reduceert de complexiteit. De 3D geprinte varianten zijn aanzienlijk lichter in massa en veel compacter dan de conventionele ontwerpen. Geoptimaliseerde kanalen reduceren verliezen en verhogen de energie-efficiency. In de nabije toekomst zullen de engineers nieuwe functionaliteiten in de componenten kunnen integreren.

In de loop van het project ontwikkelde het projectteam hybride productie van servokleppen voor toekomstige serietoepassingen. Als onderdeel hiervan combineert Rexroth traditioneel bewerkte voorvormen met 3D-geprinte componenten. Ook testte het projectteam het printen van holle cilinders als spoelen voor proportionele richtingkleppen.

Halvering van printtijd

In het project wordt gebruikgemaakt van een Trumpf TruPrint 5000. In deze machine werken drie 500W fiberlasers simultaan aan een werkstuk. Hierdoor wordt de printtijd van een servoklep bijna gehalveerd. Verder is de gehele AM-procesketen in handen van Trumpf, inclusief onderdelen en metaalpoedermanagement.

Heraeus Additive Manufacturing ondersteunt het project door de selectie van de meest geschikte materialen en werkt aan het ‘flow-gedrag’ van het metaalpoeder en de deeltjesmaatvoering van tussen de 20 tot 40 μm. Alleen een hoge kwaliteit metaalpoeder maakt het reproduceren van producten mogelijk onder werkelijke productiecondities. De druksterkte van de 3D-geprinte servokleppen komt overeen met die van gefreesde componenten van hetzelfde staal.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven