Algemeen

Bosch realiseert gezonde groei in Nederland

omzetgroei Bosch
Bosch is een technologieconcern. De in Nederland ontwikkelde Single Loopset Belt is de duwband van de toekomst (foto:Bosch).

Technologieconcern Bosch rondde het fiscale jaar 2017 in Nederland af met een totale netto-omzet van 2,13 miljard euro, inclusief niet-geconsolideerde verkopen en interne verkoop aan andere Bosch-bedrijven. De groep realiseerde een gezonde groei van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De geconsolideerde omzet van de Bosch Groep op de lokale markt steeg met negen procent en bedroeg 1,11 miljard euro in 2017. Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal verwacht men ook voor 2018 een positieve omzetontwikkeling.

De groep telde in 2017 in Nederland bijna 3.800 medewerkers, een stabiel aantal vergeleken met het voorgaande jaar. Het bedrijf blijft daarmee een belangrijke werkgever op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Mobiliteit

Bosch Mobility Solutions registreerde in 2017 een significante groei in Nederland. Bij Bosch Transmission Technology in Tilburg rolde vorig jaar de 50 miljoenste duwband van de productielijn. Deze vestiging presenteerde ook de duwband van de toekomst, de Single Loopset Belt (foto). Deze zal in 2020 in productie gaan. Deze divisie profiteerde ook van de groeiende verkoop van e-bikes omdat veel producenten in Nederland de eBike-systemen van het concern gebruiken.

De divisie Automotive Aftermarket introduceerde de werkplaats van de toekomst op de Nederlandse markt. Dankzij de Connected Repair software-oplossing kan alle apparaatuur van het merk in een werkplaats met elkaar worden verbonden

Bosch industrie-activiteiten

De ontwikkeling van de sector Industrial Technology lag in lijn met de marktontwikkelingen. Connected Hydraulics combineert  de fundamentele kennis van Bosch Rexroth van hydrauliek met nieuwe inzichten over de toepassingen van hydraulische technologieën in een digitale wereld.

Bosch rexroth simulator
Renault heeft Bosch Rexroth uitgekozen voor de ontwikkeling van een geavanceerd motion platform voor het testen van toekomstige auto’s (beeld: Bosch Rexroth)

In 2017 werd een aantal grote infrastructuurprojecten aangekondigd of zijn nog in uitvoering. Zo worden momenteel de aandrijfsystemen voor de deuren van de grootste zeesluis ter wereld,  OpenIJ in IJmuiden, geïnstalleerd. Ook leverde Rexroth de Motion Platform-oplossing voor een nieuwe Renault Dynamic Driving Simulator.

Robert Bosch Packaging Technology won een belangrijke prijs met de sensor-gecontroleerde productdetectie en adaptiviteit van een verticale vorm-, vul- en sluitmachine. De machine detecteert het product zodat het sealing proces automatisch aangepast wordt.

Consumenten- en gebouwenproducten

Bosch Power Tools blijft een sterke speler op de markt van professioneel en doe-het-zelfgereedschap. Het aanbod snoerloos gereedschap wordt voortdurend uitgebreid, op basis van compacte en krachtige accu’s.

BSH Huishoudapparaten introduceert steeds meer apparaten met HomeConnect. Deze technologie laat toe alle apparaten via smartphone of tablet op afstand te besturen. Een voorbeeld hiervan is de Roxxter, een robotstofzuiger.

Bosch Building Technologies is de nieuwe naam voor Bosch Security Systems. De naamswijziging weerspiegelt het brede aanbod aan diensten en producten van deze divisie. In 2017 rondde deze divisie een aantal mooie projecten af

Binnen de divisie Thermotechnology is er een stijgende vraag naar energie-efficiënte systemen, zoals warmtepompen. Nefit introduceerde de Energy Bar, een compleet klimaatsysteem voor nieuwbouw en renovatie.

Nieuwe technologieën

Bosch Nederland bereidt zich voor op de toekomst. Innovatieve technologieën, duurzaamheid en connectiviteit staan daarbij centraal. Ook de vijf Competence Centers in Nederland dragen hiertoe bij. Deze zijn gevestigd in Eindhoven, Boxtel, Deventer, Tilburg en Weert.

Daarnaast winnen onderzoekssamenwerkingen met partners uit de academische en zakelijke wereld aan belang. Zo werkt het concern in het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) intensief samen met de Universiteit Amsterdam op het vlak van kunstmatige intelligentie.

Na het recordjaar 2017 verwacht de Bosch Groep voor dit jaar een lagere groei (2% à 3%) als gevolg van de economische en geopolitieke risico’s. Om de uitstoot in het verkeer minimaal te houden, investeert het bedrijf fors in de verdere ontwikkeling van elektromobiliteit, maar ook in de verdere ontwikkeling van de verbrandingsmotor. Zo bereikte het concern vorig jaar een doorbraak in dieseltechnologie. Diesel heeft dus nog steeds een toekomst.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven