Algemeen
Bosch en BASF werken samen in reductie van herbiciden
Bosch en BASF werken sinds 2016 aan technologie voor gerichter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. (foto's: Bosch)

Bosch en Xarvio Digital Farming Solutions van BASF breiden hun samenwerking op het gebied van digitale oplossingen voor de landbouw uit. De bedrijven hebben een projecthuis opgezet waarin ze in de toekomst hun gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten zullen bundelen.

Medewerkers van beide bedrijven werken sinds 2016 aan het project ‘Smart Spraying’, een technologie voor het gerichte gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die de totale hoeveelheid toegepaste herbiciden aanzienlijk vermindert. De marktintroductie van Smart Spraying is gepland voor 2021.

Het Smart Spraying-concept van Bosch en Xarvio richt zich op het gericht inzetten van herbiciden om onkruid te bestrijden. Met Smart Spraying bieden de bedrijven een intelligent systeem dat het verschil tussen een nuttige plant en onkruid detecteert en gericht herbiciden toepast. Het samenbrengen van medewerkers in een competentiecentrum bundelt de gezamenlijke knowhow en verhoogt het synergiepotentieel door korte coördinatie- en communicatiekanalen binnen de projectgroep.

Slim sproeien

Tijdens het rijden registreren camera’s op het werktuig de vegetatie op het veld. Een intelligent sproeimanagementsysteem evalueert de sensorsignalen online en detecteert of het om een nuttige plant of onkruid gaat. Het systeem stuurt vervolgens doseerdoppen aan, waarna de toevoer van herbicide naar behoefte wordt toegepast. Onkruidvrije gebieden blijven onkruidvrij. Het hele proces – het vinden, identificeren en spuiten – neemt slechts enkele milliseconden in beslag en wordt in één stap uitgevoerd.

Bosch en BASF samen in effectievere landbouw
Het doel van de samenwerking is een efficiëntere en duurzamere teelt door elk deel van een veld optimaal te benutten.

In de onderzoeks- en ontwikkelingssamenwerking concentreert Bosch zich op camerasensoren, beeldverwerking en patroonherkenning, besturingseenheden en systeemconnectiviteit. In de dagelijkse praktijk wordt de veldspuit aangesloten op de Xarvio Field Manager met Smart Spraying Technology, die aan de hand van verschillende parameters bepaalt welk gewasbeschermingsmiddel in welke hoeveelheid het gewas in kwestie nodig heeft. Dit digitale platform maakt het voor landbouwers gemakkelijker om beslissingen te nemen op de meest uiteenlopende gebieden.

Doelstelling

Het doel is een efficiëntere en duurzamere teelt door elk deel van een veld optimaal te benutten. Landbouwers kunnen op elk moment toegang krijgen tot informatie over de status van het veld, specifieke aanbevelingen voor het veld krijgen en een reeks voor een veldzone specifieke toepassingskaarten downloaden.

Veldproeven met prototypes in Europa en Zuid- en Noord-Amerika waren positief. Een van de volgende stappen op weg naar volwassenheid in de productie is het systeem verder te optimaliseren om een nog nauwkeurigere dosering van herbiciden te bereiken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven