Algemeen
Bosch eBike Systems bestaat ondertussen 10 jaar en blijft innoveren.(Foto's: Bosch)

Bosch sloot het boekjaar 2020 af met een geconsolideerde omzet van 1,51 miljard euro in Nederland en registreerde daarmee een gezonde groei van 6,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De totale netto-omzet van 2,1 miljard euro, inclusief niet-geconsolideerde verkopen aan andere Bosch-bedrijven, bleef op een hoog niveau. “De stijging van de geconsolideerde omzet in 2020 was voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van de bedrijfssector Consumer Goods, dankzij de grote vraag naar huishoudapparaten en elektrisch gereedschap tijdens de pandemie,” zegt Patrick Incoletti, directeur van Robert Bosch Benelux. Per 31 december 2020 werkten circa 3.250 medewerkers bij Bosch in Nederland.

Materialentekort en duurzaamheid

“Door de wereldwijde coronapandemie en het tekort aan bepaalde materialen verwacht Bosch in Nederland een uitdagend jaar 2021. We blijven ons inzetten voor de lokale markt en het langetermijnpotentieel,” aldus Patrick Incoletti. “Duurzaamheid is een belangrijk thema op onze locaties en blijft dat ook in 2021, ook in onze toeleveringsketen, met extra aandacht voor recyclebare verpakkingen en producten. Daarnaast zien we in Nederland een sterke focus op duurzaamheid bij bouw- en renovatieprojecten, bijvoorbeeld voor verwarming en huishoudapparaten.”

Ontwikkeling in de bedrijfssectoren

De activiteiten van de bedrijfssector Mobility Solutions werden beïnvloed door de uitdagende situatie op de automobielmarkt als gevolg van de coronapandemie. Eind 2020 lag de productie bij Bosch Transmission Technology B.V. weer op een normaal niveau, gestimuleerd door een sterke vraag vanuit China. Bosch Transmission Technology ontwikkelt en produceert duwbanden voor Continu Variabele Transmissie (CVT). In 2020 werd de CVT4EV voorgesteld, de duwband voor elektrische voertuigen. Deze zeer compacte duwband maakt deel uit van het CVT-systeem en vermindert het energieverbruik terwijl het rijcomfort verhoogt. Bosch Transmission Technology zoekt naar verdere toepassingen van de CVT4EV in tweewielers en zware machines.

Automotive Aftermarket

Ondanks de uitdagende marktsituatie boekte de divisie Automotive Aftermarket opnieuw een omzetgroei. De divisie investeerde met succes in online trainingen om onafhankelijke autobedrijven voor te bereiden op de mobiliteit van de toekomst.

E-bikes

E-bikes waren al populair voor woon-werkverkeer, maar de coronapandemie zorgde voor een grotere vraag voor recreatief gebruik. Een op de twee verkochte fietsen in Nederland is inmiddels een e-bike. Bosch eBike Systems bestaat ondertussen 10 jaar en blijft innoveren. Zo herkent de nieuwe veiligheidsfunctie Help Connect wanneer een e-bike een ongeval heeft en waarschuwt meteen de hulpdiensten.

Industrial Technology

De bedrijfssector Industrial Technology had te lijden onder een zeer competitieve marktomgeving, de terugval van de offshore-activiteiten en de moeilijkheid om internationale projecten uit te voeren. Maar Bosch Rexroth blijft investeren in een breed scala van industrieën. ’s Werelds meest compacte elektrische Subsea Valve Actuator SVA R2 van Bosch Rexroth is op de Hannover Messe bekroond met de internationaal belangrijke Hermes Award 2021 voor zijn belangrijke bijdrage aan meer duurzaamheid. Deze baanbrekende innovatie helpt niet alleen de CO2-uitstoot van processystemen, maar ook de milieurisico’s aanzienlijk te verminderen. Naarmate de belangstelling voor zelfrijdende auto’s toeneemt, worden simulaties steeds belangrijker. Bosch Rexroth draagt hieraan bij en leverde twee van de meest geavanceerde bewegingssystemen ter wereld voor gebruik in rijsimulatoren voor bestuurderloos rijden voor Renault en BMW.

Duurzaamheid blijft een belangrijk thema

Bosch zet zijn eigen klimaatdoelstellingen zoals gepland voort en heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de klimaatneutrale status van zijn meer dan 400 locaties wereldwijd in het voorjaar van 2020. Dit werd bevestigd door onafhankelijke tests. Bosch is daarmee het eerste wereldwijde industriële bedrijf waarvan de eigen locaties geen CO2-voetafdruk meer achterlaten – dat geldt ook voor alle locaties in Nederland. Ondanks de moeilijke economische situatie werd ook in Nederland geïnvesteerd in energiezuinige productieprocessen en in de aankoop van groene stroom. De investeringen in klimaatneutraliteit worden in 2021 verdergezet, met een grotere focus op recyclebare verpakkingen en producten. Bosch streeft ernaar om de CO2-uitstoot in zijn hele waardeketen, van leveranciers tot klanten, tegen 2030 met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018 – een reductie van 67 miljoen ton aan kooldioxide-emissies.

Vooruitzichten voor 2021

De Bosch Groep behaalde in 2020 ondanks de coronaviruspandemie een positief resultaat en kende een succesvolle start van het eerste kwartaal van 2021. “Bosch is het eerste jaar van de coronaviruspandemie goed doorgekomen,” aldus Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Het bedrijf verwacht echter opnieuw een uitdagend jaar, voornamelijk vanwege de aanhoudende risico’s als gevolg van de pandemie. Om nieuwe zakelijke kansen te ontwikkelen in het licht van de ingrijpende technologische en ecologische veranderingen die momenteel plaatsvinden, combineert Bosch het Internet of Things (IoT) met artificiële intelligentie (AI) en concentreert het zich op elektromobiliteit. “We zijn een van de winnaars in de transitie naar elektromobiliteit en we breiden onze softwareactiviteiten aanzienlijk uit door artificiële intelligentie in te schakelen,” aldus Denner.

Elektrificatie en groene waterstof

Wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, stimuleren elektrificatie en groene waterstof. Elektrificatie biedt Bosch nieuwe kansen in verschillende bedrijfssectoren omdat het niet alleen oplossingen vereist voor elektrisch rijden in auto’s, maar ook voor elektrische verwarming in gebouwen. In de aandrijftechnologie wordt elektromobiliteit de core business van Bosch. Brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit en Bosch ontwikkelt zowel stationaire als mobiele brandstofceloplossingen. Bosch is van plan om van 2021 tot 2024, 1 miljard euro te investeren in brandstofceltechnologie.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven