Algemeen
CEO Sonia Bonfiglioli tijdens de SPS IPC Drives in Neurenberg (D) (foto: Paul Quaedvlieg)

Tijdens de SPS IPC Drives die onlangs in Neurenberg plaatsvond, hield Bonfiglioli een persconferentie. Daarin werden behalve de positieve omzetcijfers ook een nieuwe productlijn geïntroduceerd. Bovendien gaat het bedrijf de komende jaren fors investeren in een nieuwe ‘smart factory’ in Bologna.

Het was CEO Sonia Bonfiglioli die persoonlijk de toegestroomde pers te woord stond. Het Italiaanse familiebedrijf bestaat inmiddels 60 jaar en heeft een belangrijke plaats wereldwijd ingenomen in de industriële aandrijftechniek. De omzet over boekjaar 2015 bedroeg 730 miljoen euro. Een stijging van bijna 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prognose voor boekjaar 2016 is ook positief met een bedrag van 780 miljoen euro. Zo’n 69 procent van de omzet wordt in Europa en Midden Oosten gegenereerd. De overige 31 procent komt uit Azië en Amerika. Belangrijk voor Duitsland was de overname eind 2015 van O&K Antriebstechnik. Daarmee komt het aantal werknemers in Duitsland op 340, verdeelt over drie vestigingen. De Duitse vestigingen genereren een omzet van 139 miljoen euro.

Nieuwe smart factory

Met het EVO-project gaat Bonfiglioli, in Nederland vertegenwoordigt door Elsto Drives & Controls, haar eigen ‘smart factory’ bouwen en moet straks meteen de grootste fabriek van de Bonfiglioli-groep worden. Aan de noordzijde van Bologna wordt deze geheel nieuwe fabriek op een oppervlakte van 148.700 vierkante meter uit de klei getrokken. Na de bouw moeten hier zo’n 600 medewerkers, die nu nog verdeeld zitten over drie vestigingen in Italië, daar per jaar zo’n 800.000 aandrijfunits gaan produceren. Bonfiglioli trekt daar in totaal 60 miljoen euro voor uit, waarvan 30 miljoen voor nieuwe machines en 30 miljoen euro voor de infrastructuur daaromheen. Deze smart factory moet een technologisch geavanceerde fabriek worden met een flexibele organisatie, kortere levertijden en een nagenoeg CO2 neutraal productieproces.

bonfiglioli-ibmd-2016-03

Mechatronica

Tijdens de SPS werd er gesproken over een verticale geïntegreerde productstrategie bestaande uit transmissies, motoren, regelaars en bedieningspanelen. Het grote nieuws was de introductie van de iBMD, een geïntegreerde motion-control aandrijving. Deze aandrijving wordt in vier bouwgroottes leverbaar met een koppel vanaf 2,7 Nm tot 36 Nm. De iBMD voldoet aan IP65 en heeft alle eigenschappen van een hoog-dynamische servomotor en een moderne servoregelaar, maar is zo’n 35 procent compacter dan normale geïntegreerde aandrijvingen. De nieuwe aandrijving kan als stand-alone-unit worden ingezet of deel uitmaken van een compleet multi-assensysteem met meerdere iBMD’s.

Er zijn diverse voorgeprogrammeerde motion control taken zoals positioneren, nokken-aandrijving, elektronische tandwieloverbrenging en interpolatie-modus. Ook is er een open communicatie via CANopen, EtherCAT (CoE) en Modbus RS232. Er is een breed pallet aan digitale en analoge IO’s, 14 in totaal. Standaard zijn veiligheidsfuncties geïntegreerd zoals ‘Safe Torque Off’ (STO) en SIL3.

bonfiglioli-ibmd-2016-02

De motor en regelaar in één behuizing zorgt voor extra ruimte in de schakelkast en bespaart op bedrading. Bovendien kan deze aandrijving gecombineerd worden met de spelingsarme planetaire transmissies van Bonfiglioli. De Italiaanse motion control fabrikant ziet deze iBMD vooral als ideale aandrijving in bijvoorbeeld machines voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, verpakkingsmachines, textielmachines, printmachines of houtbewerkingsmachines.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven