Algemeen

BLDC-motoren voor astronautenassistent

Cimon astronautenassistent
Faulhaber leverde de aandrijvingen voor het kunstmatig bemanningslid van ISS (foto: Airbus-Space).

De bemanning van de Horizons Mission, die naar het International Space Station (ISS) is gegaan, heeft motoren van Faulhaber aan boord. Ze verzorgen de aandrijving van de astronautenassistent Cimon (Crew Interactive Mobile Companion), een wetenschappelijk project met de eerste kunstmatige intelligentie voor het ISS.

De gewichtsloze ‘technology demonstrator’ is bedoeld om astronauten te ondersteunen bij routinewerkzaamheden, zoals het weergeven van procedures of het voorstellen van oplossingen voor problemen. Het scherm toont een vriendelijk gezicht, de stem en kunstmatige intelligentie maken het een ‘collega’ voor de bemanningsleden, met wie het een echte dialoog kan aangaan.

De reisgenoot moet onder meer de lasten verlichten bij dagelijkse routinewerkzaamheden en fungeren als vroegtijdig waarschuwingssysteem bij technische problemen. De kunstmatige assistent werd in opdracht van het Space Agency in het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) ontwikkeld door Airbus in Friedrichshafen.

Astronautenassistent

De assistent van het CIMON project is ongeveer zo groot als een medicijnbal en weegt ongeveer vijf kilo. Bij een zwaartekracht van nul zweeft hij vrij in de ruimte en vliegt hij op commando naar de astronaut die zijn hulp nodig heeft. Hij beweegt door middel van veertien kleine propellers die hem naar de gewenste positie brengen en daar houden.

Deze worden aangedreven door borstelloze DC-servomotoren van de serie 0824 van Faulhaber en geregeld met toerentalregelaars van de serie SC1801. De motoren zijn gekozen op hun betrouwbaarheid en levensduur in combinatie met zeer kleine afmetingen, laag gewicht en laag energieverbruik.

Kunstmatige intelligentie

De Horizons-missie van de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst is gepland voor het tijdvak van juni tot en met december 2018. De kunstmatige intelligentie van de technology demonstrator is ontwikkeld met behulp van onder andere stemmonsters en foto’s van hem. Gerst zal samen met zijn reisgenoot drie tests uitvoeren:

  • de astronaut en zijn assistent experimenteren met kristallen,
  • ze lossen samen de Rubiks kubus op
  • ze voeren een complex medisch experiment uit waarbij Cimon de individuele stappen zal aankondigen en als ‘intelligente’  vliegende camera zal dienen.

Gerst keert aan het einde van de missie terug naar de aarde, maar zijn kunstmatige hulpje blijft aan boord om assistentie te verlenen bij toekomstige missies.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven