Algemeen
festo bionic hand
In tegenstelling tot de menselijke hand heeft de BionicSoftHand geen botten. De vingers bestaan uit flexibele balgstructuren met luchtkamers (foto's: Paul Quaedvlieg)

Op de komende beurs Vision, Robotics en Motion in Veldhoven demonstreert Festo op haar stand de pneumatische robothand BionicSoftHand gecombineerd met de BionicSoftArm, een pneumatische lichtgewicht robot. Deze Future Concepts zijn geschikt voor samenwerking tussen mens en robot.

Of het nu gaat om grijpen, vasthouden of draaien, aanraken, typen of drukken – in het dagelijks leven gebruiken we onze handen als vanzelfsprekend voor de meest uiteenlopende taken. In dat opzicht is de menselijke hand met zijn unieke combinatie van kracht, behendigheid en fijne motoriek een waar wondermiddel van de natuur. Wat zou natuurlijker kunnen zijn dan robots in gezamenlijke werkruimten uitrusten met een grijper die gemodelleerd is naar dit model uit de natuur dat diverse taken oplost door te leren via artificial intelligence?

Balgstructuren met luchtkamers

De BionicSoftHand wordt pneumatisch aangestuurd zodat hij veilig en direct met mensen kan samenwerken. In tegenstelling tot de menselijke hand heeft de BionicSoftHand geen botten. De vingers bestaan uit flexibele balgstructuren met luchtkamers. De balgen zijn ingesloten in de vingers door een speciale 3D-textiellaag die is gebreid van draden die zowel elastisch als zeer sterk zijn. Met behulp van het textiel is het mogelijk om precies te bepalen waar de structuur uitzet en kracht genereert, en waar uitzetting wordt voorkomen.

Proportionele piëzoventielen

Om de inspanning van de buizen in de BionicSoftHand zo laag mogelijk te houden, hebben de ontwikkelaars speciaal een kleine, digitaal aangestuurde klepterminal ontworpen, die direct op de hand is gemonteerd. Dit betekent dat de buizen voor het besturen van de grijpervingers niet door de gehele robotarm hoeven te worden getrokken. Zo kan de BionicSoftHand snel en eenvoudig worden aangesloten en bediend met slechts één buis voor toevoerlucht en afvoerlucht. Met de proportionele piëzoventielen die worden gebruikt, kunnen de bewegingen van de vingers nauwkeurig worden geregeld.

Eén robotarm, vele mogelijke variaties

De BionicSoftArm is een compacte ontwikkeling van de BionicMotionRobot van Festo, waarvan het toepassingsbereik aanzienlijk is uitgebreid. Dit wordt mogelijk gemaakt door het modulaire ontwerp: Dit kan worden gecombineerd met maximaal zeven pneumatische balgsegmenten en roterende aandrijvingen.

festo bionic arm
De modulaire robotarm kan afhankelijk van het ontwerp en de gemonteerde grijper voor een scala aan toepassingen worden gebruikt.

Dit garandeert maximale flexibiliteit in termen van bereik en mobiliteit, waardoor deze in staat is om obstakels te omzeilen, indien nodig zelfs in de krapste ruimtes. Tegelijkertijd is de arm volledig flexibel en kan deze veilig met mensen werken. Directe samenwerking tussen mens en robot is mogelijk met de BionicSoftArm, evenals het gebruik ervan in klassieke SCARA-toepassingen, zoals ‘pick-and-place’-taken.

Flexibele toepassingsmogelijkheden

De modulaire robotarm kan afhankelijk van het ontwerp en de gemonteerde grijper voor een scala aan toepassingen worden gebruikt. Dankzij de flexibele kinematica kan de BionicSoftArm direct en veilig met mensen communiceren. Tegelijkertijd maakt de kinematica aanpassing aan verschillende taken op diverse locaties in een productieomgeving mogelijk. Kostbare veiligheidsinrichtingen zoals kooien en lichtschermen zijn niet meer nodig. Dit verkort omzettingstijden en maakt daarmee flexibel gebruik mogelijk – volledig in overeenstemming met adaptieve en economische productie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven