Algemeen
bionic learning network
festo's eMotion Butterflies fladderen rond in een hal op Festo's hoofdkantoor in Esslingen (foto: Festo).

‘Integrated Industry – Join the netwerk’ is het motto van de Hannover Messe 2015. Festo gunde de pers tijdens een on-line persconferentie al een voorproefje van de hoogtepunten die de bezoekers te wachten staan. Het bedrijf trekt al jaren de aandacht met projecten vanuit zijn Bionic Learning Network – en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Het Bionic Learning Network is een netwerk van Festo met universiteiten, instituten en ontwikkelingsbedrijven. De ingenieurs zoeken hun inspiratie in de natuur en vertalen de ideeën naar technische concepten en industriële toepassingen. Dit jaar zullen BionicAnts en eMotion Butterflies illustreren hoe hoe individuele systemen in een netwerk kunnen uitgroeien tot een intelligent systeem.

Mechatronische mier

Voor de BionicANT hebben de ingenieurs van Festo de ingewikkelde anatomie van de mier als een model genomen. Ook hebben ze de coöperatieve gedrag van de dieren overgebracht naar in de wereld van de technologie. Net als hun natuurlijke tegenhangers hanteren de BionicANTs duidelijke regels. Ze communiceren en coördineren hun acties en bewegingen met elkaar.

Elke mier neemt autonoom zijn besluiten, maar die zijn ondergeschikt aan het gemeenschappelijke doel. Elke mier draagt daarmee bij aan de oplossing van de gezamenlijke taak. Dit coöperatief concept is een interessante benadering voor de fabriek van de toekomst. De basis van de toekomstige productiesystemen zijn intelligente componenten die flexibel genoeg zijn om zich aan te passen aan verschillende productie-scenario’s en het uitvoeren van taken vanuit het besturingsniveau.

In onderstaand filmpje zijn de mechatronische mieren ijverig aan het werk.

Flexibele tong

In samenwerking met de Universiteit van Oslo heeft Festo een grijper ontwikkeld waarvan het principe is afgeleid van de tong van de kameleon. De FlexShape Gripper kan objecten met verschillende vormen in een proces zonder menselijk ingrijpen oppakken en weer afzetten.

De grijper uit het Bionic Learning Network is een met water gevulde siliconen kap die flexibel is en nauwsluitend om de betreffende producten heen grjipt. In de toekomst zou de FlexShape Gripper overal kunnen gebruikt, waar verschillende objecten met verschillende vormen tegelijkertijd moeten worden overgezet, bijvoorbeeld in servicerobotics, in assemblagetaken of bij het hanteren van kleine onderdelen.
In onderstaand filmpje ziet u de grijper in actie.

Vlinders

Ongetwijfeld het hoogtepunt op de Hannover Messe zullen de eMotion Butterflies zijn. De ‘emotievlinders’ illustreren dat Festo complexe onderwerpen voor de toekomstige productie wereld niet schuwt. In deze robot komen functionele integratie, ultra-lichtgewicht, netwerken en geoptimaliseerde real-time communicatie tussen de individuele systemen naar voren. De mate waarin de virtuele en de echte wereld kunnen samengaan, is duidelijk te zien in de esthetisch indrukwekkende bionische vlinders.

De coördinatie van de verschillende vliegende objecten gebeurt autonoom en veilig door een extern maar via een netwerk goed communicerend besturings- en bewakingssysteem en veilig mogelijk te maken. Ddoor de toegepaste communicatie en sensortechnologie, inclusief een indoor GPS-systeem, fladderen de vlinders zonder botsingen maar collectief rond. De combinatie van geïntegreerde elektronica, camera-technologie en besturingssysteem zorgt voor een stabiel proces met een intelligent routing- en bewakingssysteem.

Op onderstaand filmpje ziet u de eMotionButterflies vrolijk rondvliegen door het hoofdkantoor van Festo in Esslingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven