Algemeen
bijeenkomst KEEA
KEEA en UNETO-VNI organiseren op 19 oktober een bijeenkomst over de efficiency van aandrijfsystemen (foto: Holland Pomp Groep).

Op 19 oktober organiseren het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) en Uneto-VNI een bijeenkomst ‘Aandrijfsystemen 2017: trends in industrie’. De middag is bedoeld voor directeuren, managers, projectleiders, technisch ontwerpers/constructeurs, inkopers, engineers uit de industrie (chemie, food, metaal, kunststof) en de sectoren toelevering, installatie, machinebouw en advies, en de overheid.

Specialisten uit het vakgebied, waaronder technische dienstverleners, industriële bedrijven, leveranciers, fabrikanten en deskundigen van aandrijvingen informeren de aanwezigen over de volgende onderwerpen:

 • Wat zijn trends in de industrie als het gaat om onderhoud, productiviteit, beschikbaarheid en veiligheid van productiemiddelen?
 • Hoe denken beslissers in de industrie over uitbesteding, toepassen van smart technology en waar kunnen technische dienstverleners zich verbeteren?
 • Hoe zijn ‘smart’en ‘predictive onderhoud’ in te zetten voor het verbeteren van de efficiency van aandrijfsystemen – machines, motoren, besturingen, pompen, ventilatoren, apparaten en transportsystemen?

Bijeenkomst aandrijfsystemen

KEEA is een kennisnetwerk waarin RVO en brancheorganisaties Feda, Holland Pomp Groep en UNETO-VNI samenwerken aan projecten om de efficiency van aandrijfsystemen te verhogen.
De bijeenkomst wordt gehouden op 19 oktober van 14.00 – 18.00u bij Fieldlab Campione in Rijen. Deelname is gratis, maar aanmelding per email is verplicht, via , met vermelding van uw naam, bedrijf, en functie.

Holland Pomp Groep

Pompen behoren macro-economisch gezien tot de grootste verbruikers van energie. Het is dus de moeite waard om kritisch naar het ontwerp en vooral gebruik van pompen te kijken. Energetisch efficiënte pompsystemen krijgen dan ook met regelmaat aandacht. Dat gebeurt op vakbeurzen en in vakbladen zoals Aandrijftechniek, maar ook op andere fora zoals het Kennisnetwerk Efficiënte Aandrijfsystemen (KEEA) en – niet in de laatste plaats – ook bij de regelgevers in Brussel en Den Haag.

‘Brussel’ werkt – in nauw overleg met pompfabrikanten (Europump) en andere stakeholders – aan de revisie van de Ecodesign Pomp Richtlijn. Er is aandacht voor uitbreiding van de scope naar de ‘motor driven unit’ d.w.z. pomp + motor + frequentieregelaar en differentiatie naar constant en variabel belaste pompen.

Den Haag maakt beleid en is eindverantwoordelijk voor handhaving op energiebesparing. Dit is een vrij abstract begrip en in de regelgeving staan niet veel concrete ‘pompmaatregelen’. Wel algemene omschrijvingen als ‘rendabele maatregelen dient u toe te passen’. Afhankelijk van sector en bedrijfsgrootte zijn er specifiekere maatregelen genoemd, waaronder energiebesparingsrapportages etc..

Kansen en mogelijkheden

Maar  tussen beleid en realiteit ligt een behoorlijke ruimte. Dit blijkt uit diverse projecten en onderzoek vanuit het KEEA en andere bronnen. Het is een besef dat ook bij de overheid is doorgedrongen en zich vertaalt naar extra aandacht voor naleving.

Voor pompenleveranciers, waarvan vele zijn aangesloten bij Holland Pomp Groep binnen brancheorganisatie FME-CWM, bieden deze ontwikkelingen kansen. De toenemende aandacht voor Ecodesign, de noodzaak voor klanten om te voldoen aan de regels, en de overheid die mogelijkheden zoekt om de industrie energie efficiënter te laten produceren.

HPG werkt onder meer via het Kennisnetwerk EEA samen om deze kansen te benutten. In projecten en bijeenkomsten laten we mogelijkheden zien van nieuwe hoog efficiënte toepassingen en bieden we een platform voor kennisuitwisseling. De bijeenkomst op 19 oktober past uitstekend in dit kader.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan)Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde biedt.… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT)Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet alleen… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics)Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet voor… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl)Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld. Draadloze… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck)Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K bereiken… Lees verder →

 • Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  Het wereldwijde elektriciteitsverbruik kan eenvoudig met 10% omlaag

  De elektrische motoren zijn verantwoordelijk voor meer dan 45% van het elektriciteitgebruik in de wereld. En met een groeiende bevolking en economie, zal het aantal motoren in 2040 zijn verdubbeld. (Foto: ABB)Naar aanleiding van de COP26-klimaattop heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het rapport Energie-efficiëntie… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven