Algemeen
Onderzoek BIBA 1
Het belangrijkste thema van de RoboScan-Studie luidt: ‘Autonome robot, samenwerking tussen mens en machine’ (foto's: BIBA).

Onderzoekers van het Bremer Institut für Produktion und Logistik GmbH (BIBA) roepen logistiekdeskundigen op om deel te nemen aan een onderzoek over het gebruik van robots in de logistiek. Het onderzoek in het kader van de marktstudie ‘RoboScan’14’ onderzoekt de trends en potentie van robotica in de distributiewereld. Met behulp van de marktstudie wil het instituut aan de Universität Bremen meer kennis vergaren over het gebruik van robots in de logistiek.

De onderzoekers vragen logistiekdeskundigen uit economie, wetenschap en technologieproviders om deel te nemen aan de online enquête. De uitvoering voor de studie ‘RoboScan‘14’ loopt tot 31 juli via het internetportal www.robotik-logistik.de. Wie circa 20 min tijd neemt voor beantwoording van de vragen krijgt later een samenvatting van het rapport met de centrale resultaten van de onderzoeken.

BIBA onderzoekt potentie

Niet alles wat gemaakt kan worden, is zinvol en niet elke ontwikkeling uit het onderzoekslaboratorium komt op de markt. Daarom wil het BIBA gebruik maken van een uitwisseling met experts uit de industrie en uit het gebied van robotica, ook voor eigen marktonderzoeken. Daarbij valt te denken aan vraagstukken als

  • Welke opdrachten kunnen robots in de logistieke keten overnemen?
  • Waar en hoe zouden ze het mensen gemakkelijker kunnen maken?
  • Wat moeten ze presteren
  • Wat willen logistieke dienstverleners?
Onderzoek BIBA 2
BIBA verricht onderzoek naar het (potentieel) gebruik van robotica in de logistiek.

Met antwoorden op dergelijke en gelijksoortige vragen verzamelen de onderzoekers informatie over trends, potentieel en de behoeftes.

De focus van de RoboScan-studie luidt ‘Autonome robot – samenwerking tussen mens en machine’. In de productiestraten van de auto-industrie werken al lang robots en in toenemende mate vinden ze ook hun weg in de logistieke branche. Een voorbeeld van autonome systemen betreft de onbemande transportsystemen die bijvoorbeeld in havens worden ingezet. Het BIBA is er onder andere in geïnteresseerd, waar en hoe autonome robots in de logistiek zinvol kunnen worden ingezet en hoe ondernemingen zich voorstellen, dat deze zelfstandig werkende systemen in logistieke processen worden toegepast.

BIBA startte in 2007 met een serie studies over robottechnologieën in de logistiek en voert die sindsdien in de cyclus van twee tot drie jaar uit. Net als de vorige studie zal ‘RoboScan 14’ worden gesubsidieerd door de Kieserling Stiftung en worden gerealiseerd in samenwerking met Pfeffermann Strategy Consulting in Bremen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven