Algemeen
Baumüller aandrijfoplossingen
Het aanbod van Baumüller voor hybride en volledig elektrische aandrijvingen gaat van motor via frequentieregelaar en besturing tot software voor diagnose en onderhoud op afstand (foto's: Baumüller).

Baumüller toont op ’s werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, Bauma (8-14 april in München), zijn aandrijfoplossingen voor mobiele werktuigen. Met een breed spectrum van motoren, omvormers, besturingen en software voor diagnose en onderhoud op afstand biedt het bedrijf hybride en volledig elektrische aandrijfsystemen voor dergelijke voertuigen.

Elektrisch aangedreven voertuigen kunnen een alternatief zijn voor door een dieselmotor aangedreven voertuigen. Door hun dynamisch en robuust rijgedrag kunnen elektrische voertuigen de gangbare taken uitvoeren. Ze zijn langs meerdere wegen van voeding te voorzien en ze leveren een lage geluidsbelasting.

Hybride en volledig elektrisch

Baumüller Anlagen-Systemtechnik, het systeemhuis van de groep, kan het ontwerp en invulling van nieuwe aandrijfoplossingen voor nieuwe machines voor zijn rekening nemen. Een dergelijk traject omvat onder meer batterijmanagement, besturingssysteem, de aandrijving zelf en een gebruikersvriendelijke bediening.

Baumüller kan met zijn componenten zowel de hoofdaandrijving als hulpaandrijvingen (bijvoorbeeld de hydrauliek voor de laadbak van een wiellader) verzorgen. Over het elektrische aandrijfsysteem heen biedt het huis ook de diagnose- en onderhoudstool Baudis IoT aan. Hiermee kunnen de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden vroegtijdig worden ingepland en bedrijfstijden en belasting optimaal worden bewaakt en geëvalueerd. Dit bespaart kosten en verhoogt de inzetbaarheid.

Aandrijfoplossingen

In samenwerking met Sensor-Technik Wiedemann (STW) werd het aandrijfconcept PowerMela ontwikkeld, dat vermogens tot 140 kW bestrijkt. De oplossing bestaat uit een permanent bekrachtigde synchrone motor en een geïntegreerde vier kwadranten frequentieregelaar. In het hybride concept met PowerMela wekt een verbrandingsmotor in combinatie met een generator en frequentieomvormer een gelijkspanning in het boordnet op.

Bij volledig elektrische oplossingen wordt uitsluitend op stroom uit de batterij gewerkt. De elektromotoren zijn aangesloten op het boordnet en drijven het voertuig aan. Deze oplossing is milieuvriendelijk en heeft goede EMC-eigenschappen, bijvoorbeeld extra isolatie van de stator naar de behuizing. Andere voordele zijn de lagere onderhoudsbehoefte en een brandstofbesparing tot 30%.

Ook voor kleinere vermogens

Baumüller servomotor
De watergekoelde DSP1 servomotor in beschermingsklasse IP65 is geschikt voor dynamische toepassingen en ook geschikt voor extreme temperaturen zoals die bij mobiele werktuigen als wilelladers of bouwmachines kunnen gelden.

Op Bauma 2019 toont Baumüller ook aandrijfsystemen voor kleine mobiele toepassingen. De b maXX mobil met beschermingsklasse IP66 bijvoorbeeld (foto boven) is ontworpen voor vierkwadrantenbedrijf. De watergekoelde regelaar is bestand tegen schokken en trillingen en daarmee geschikt voor mobiele toepassingen. Bovendien is ze bestand tegen temperaturen tussen -25°C en +65°C.

In combinatie met de compacte, door water gekoelde servomotoren van de typen DSP1 en DSD2 met beschermingsklasse IP65, is ook gebruik bij extreme temperaturen mogelijk.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven