Algemeen
Baumer HeavyDuty encoders
De absolute HeavyDuty-encoders uit de serie HMG10 / PMC10 van Baumer Hübner combineren een tweezijdige lagersysteem met een magnetische precisieaftasting en een 'energy harvesting' microgenerator. (foto's: Baumer Hübner)

‘Heavy duty’ encoders worden gebruikt in ruwe bedrijfscondities en waar een uitval uit den boze is. Door het complexe HeavyDuty afdichtingsconcept zijn voor deze encoders van Baumer beschermingsklassen IP 66 en IP 67 haalbaar voor een temperatuurbereik tot +95 °C. Dankzij een combinatie van labyrint- en asafdichtingen zijn de HeavyDuty-encoders langdurig goed beschermd tegen allerlei vaste, vochtige en pastavormige verontreinigingen.

Hübner Berlin, tegenwoordig onderdeel van de Baumer groep, introduceerde de eerste heavy duty encoders. Het bedrijf heeft de componenten sindsdien continu verfijnd. Letterlijk betekent ‘heavy duty’ niets meer dan ‘voor zware belasting’. Dergelijke encoders worden gewoonlijk geassocieerd met dikke behuizingswanden en corrosiebescherming zijn. Maar er gaat meer schuil achter deze term.

Heavy duty

Voor Baumer Hübner betekent het op eerste plaats in dat een dergelijke encoder de exploitant ook onder moeilijke omstandigheden nooit in de steek laat. Daarnaast werken deze componenten net zo nauwkeurig als ‘kleine’ encoders, en dat gedurende een lange periode.

Een heavy duty encoder moet inderdaad zo robuust zijn dat hij bestand is tegen harde stoten, trillingen en krachten die inwerken op de as van de encoder, en dat jaren achtereen. Vervangen is een kostbare aangelegenheid, omdat encoders doorgaans moeilijk toegankelijk zijn en de installatie tijdens de vervangingswerkzaamheden niet kan worden gebruikt. Een dergelijke encoder kenmerkt zich daarom door ruim bemeten lagers aan beide zijden van de behuizing, een robuuste behuizing met dikke wanden en een binnenste dat tegen stoten en vibraties kan.

Baumer heavy duty kogellagers
De HeavyDuty encoders van Baumer Hübner onderscheiden zich door een robuuste constructie met lagers aan twee kanten. Omdat ze goed bestand zijn tegen axiale en radiale krachten waarborgen de lagers aan beide uiteinden van de as een goede prestatiereserve en een lange levensduur.

De encoders worden meestal in stoffige, vuile, vochtige omgevingen gebruikt. Ze moeten daarom goed zijn afgedicht, vooral op kwetsbare plaatsen als de as en de elektrische aansluiting. Als de behuizing is blootgesteld aan zout water en chemische stoffen, is ook een adequate corrosiebescherming door de juiste materiaalkeuze en coatings absoluut noodzakelijk.

Betrouwbaarheid

Belangrijk is dat een encoder betrouwbare signalen moet afgeven, zodat de gebruiker aandrijvingen en generatoren nauwkeurig kan aansturen en regelen. Op basis van deze signalen kan een besturing detecteren en ingrijpen, bijvoorbeeld als een aandrijving een bepaald toerental onder- of overschrijdt.

Omdat de machines en installaties met heavy duty encoders doorgaans groot zijn – havenkranen, graafwielbaggers, walserijen, afvalshredders – zou de indruk kunnen ontstaan dat hoge nauwkeurigheid geen vereiste is. Maar omdat grote lasten met veel kracht worden verplaatst, kunnen kleine meetfoutjes grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij het neerzetten van een container.

De signalen van een (heavy duty) encoder mogen niet worden verstoord door elektromagnetische velden. Deze ontstaan bijvoorbeeld als niet of niet goed afgeschermde spanningvoerende kabels in de nabijheid van de encoderkabel zijn gelegd. Zonder toereikende afscherming kan de elektronica in de encoder onherstelbaar beschadigd raken of onjuiste meetsignalen afgeven.

Soms vloeit ten gevolge van potentiaalverschillen zelfs stroom door de as. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het smeersysteem in het lager verbrandt en beschadigd raakt. Het inwendige van een heavy duty encoder moet daarom elektrisch geïsoleerd zijn tegen invloeden van buitenaf.

Absoluut of incrementeel

Het HeavyDuty-portfolio van Baumer Hübner is divers en biedt tal van opties voor incrementele en absolute decoders. Bij de incrementele encoders dient de HOG 10/POG 10 als referentie.

Omdat heavy duty encoders meestal worden gebruikt in omgevingen waarin ze zijn blootgesteld aan stof, vocht en chemische stoffen, worden ze uitgerust met een krachtige afdichting. Voor de HOG 10 worden optioneel verschillende afdichtingssystemen aangeboden: voor vettig-vochtig of stoffige, schurende omgevingen in de tropen, in offshore-gebieden, in de cementindustrie of andere agressieve omgevingen.

Zo zijn afdichtingen beschikbaar die goed bestand zijn tegen grofkorrelige en fijnkorrelige inwerkingen en zijn voorzien van afdichtende onderdelen die slijtagevrij functioneren. Daarnaast hebben deze afdichtingen frictieloze constructie en bieden ze ook bij hoge toerentallen een goede afdichtende werking bij een lager energieverbruik.

Baumer heavy duty afdichting
De encoders zijn voorzien van een complex afdichtingssysteem.

Omdat deze encoders vaak in grote installaties worden gebruikt, moeten signalen vaak een afstand van 100 m of meer overbruggen. Afhankelijk van de uitvoering kunnen afstanden tot 550 meter kunnen worden overbrugd. Als dat nog niet voldoende is, worden optische kabels gebruikt om signalen storingsvrij te versturen over afstanden van 1,5 kilometer.

De absolute encoders zoals de HMG 10/PMG 10 kunnen de exacte positie via Profinet doorgeven. Vaak zijn voor het regelen van het toerental bij absolute encoders ook incrementele signalen nodig en daarom leveren deze encoders behalve de absolute positie ook toerentalgegevens via seriële digitale interfaces als SSI of veldbussen, bijvoorbeeld in de vorm van een HTL- of TTL-signaal. Enkele uitvoeringen beschikken bovendien over een toerentalschakelaar die via een schakeluitgang een grenstoerental meldt.

Flexibele oplossingen

Ook voor de montage worden verschillende mogelijkheden aangeboden. Voorbeelden zijn een holle as (doorlopend of aan één kant open), een conusvormige as of een massieve as, bevestigd met behulp van Euro-flens B10. Desgewenst kunnen de HeavyDuty-encoders, -toerentalschakelaars en -tachogeneratoren ook worden geleverd als robuuste, ruimtebesparende eenheid.

Grote encoders zoals de HOG 16/22/28 worden toegepast als het toerental van grote aandrijvingen met een groot vermogen moet worden bewaakt en dat onder veeleisende omstandigheden als blootstelling aan kolenstof, zilte zeelucht of de gloeiende hitte van een hoogoven.

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

 • NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC en Siemens Energy gaan strategische samenwerking aan

  NGC is leverancier van onder meer tandwielkasten. (Foto: Paul Quaedvlieg) Onlangs hebben Nanjing High Speed & Accurate Gear Group, een dochteronderneming van de NGC Group, en Siemens Energy Global, een strategische raamovereenkomst getekend. In de toekomst zullen beide partijen hun samenwerking in de Energiesector, Olie-… Lees verder →

 • KEB Automation

  KEB Automation frequentieregelaar met encoderless safety

  Met de Combivert F6 Drive PRO biedt KEB Automation een all-in-one oplossing voor asynchrone, synchrone, IPM, en synchrone reluctantie motoren, met of zonder encoder. De Combivert F6, voor vermogens van 2,2 kW tot 450 kW, is beschikbaar in lucht- en vloeistofkoeling en in opbouw en… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven