Algemeen
jun yang 1 Bakker condition monitoring
Bakker Sliedrecht gaat zijn conditie monitoringssysteem voor onderwatermotoren leveren aan sleephopperzuiger Jun Yang 1 (foto: Guangzhou Dredging Company)

Bakker Sliedrecht gaat zijn innovatieve conditie monitoringssysteem voor het meten van trillingen van lagers in onderwatermotoren leveren aan sleephopperzuiger Jun Yang 1, de grootste sleephopperzuiger van China op dit moment. Conditie monitoring is een manier om het preventief onderhoud van de motor te verbeteren. Door afwijkingen te analyseren is onderhoud beter te plannen en kan vroegtijdig worden ingegrepen bij storingen.

De Nederlandse systeemintegrator heeft voor het project een contract getekend met CCCC Guangzhou Dredging Company (GDC). Het conditie monitoringssysteem wordt in Sliedrecht geëngineerd en door zusterbedrijf Bakker Zhangzhou ter plekke geïnstalleerd.

Olie gevulde laagtoerige onderwatermotoren

Het schip kan onder zware omstandigheden op grote diepte baggeren door de onderwaterpompen op de zuigbuis die zijn uitgerust met twee olie gevulde laagtoerige onderwatermotoren van Bakker Sliedrecht. De systeem integrator uit Sliedrecht heeft het conditie monitoringsysteem ontwikkeld om de vibraties van de lagers in de motoren te kunnen meten.

Bakker plaatst daarvoor nieuwe sensoren die metingen verrichten aan de lagers om zo data te verzamelen en op te slaan. Die data wordt geanalyseerd met behulp van algoritmen, zodat eventuele problemen en afwijkingen in gedrag of conditie meteen zichtbaar worden.

Downtime voorkomen of beperken

“Als je ziet dat er iets verslechtert in de motor of de lagers, kun je meteen ingrijpen om schade te voorkomen. Daarnaast maakt dit systeem het onderhoud beter planbaar en voorspelbaar”, vertellen technologie manager Arend van der Velde en accountmanager Wim Verlek van Bakker Sliedrecht.

Bakker Sliedrecht onderwatermotor
Het conditie monitoringssysteem kan zowel worden toegevoegd aan bestaande onderwatermotoren of standaard meegeleverd worden met nieuwe motoren

“Zonder de onderwatermotoren kan het schip zijn werk niet doen, dus als de lagers vervangen moeten worden ligt het schip stil. Dat kost veel geld. Die downtime kan met dit systeem voorkomen of beperkt worden.”

Real time status dashboard

Bakker Sliedrecht verzamelt en analyseert alle data en stuurt GDC halfjaarlijkse rapportages over de algemene toestand van de motor. Daarnaast zal aan boord een dashboard geïnstalleerd worden waarop de status van de motoren zichtbaar is. Het dashboard slaat ook alarm wanneer het systeem een fout heeft ontdekt.

Doorontwikkeling van de techniek

Behalve voor het meten van trillingen in de lagers, wordt de techniek verder ontwikkeld binnen het interne innovatieprogramma. Door het systeem uit te breiden met meer sensoren kan het data verzamelen en analyseren over de temperatuur in de motoren, de oliedruk of de motorstroom. Ook de door Bakker Sliedrecht geleverde aandrijving en de frequentieregelaar van de onderwatermotoren kunnen gemonitord worden.

“Ons doel is om uiteindelijk de hele elektrische trein in het systeem op te nemen, zodat we overal vroegtijdig kunnen ingrijpen”, stelt het tweetal. “Door de huidige wereldwijde ontwikkelingen zie je in de markt dat de beweging naar voorspelbaar onderhoud versneld. Daar speelt Bakker met nieuwe onderhoudsconcepten en conditie monitoring op in.”

 • metal Work

  Metal Work introduceert nieuwe elektrische aandrijvingen

  Metal Work introduceert nieuwe elektrische aandrijvingen Metal Work introduceert twee nieuwe elektrische aandrijvingen. Zo wordt het portfolio riemaangedreven stangloze elektrische assen uit de BK-serie uitgebreid  met de introductie van bouwgrootte 2. De andere noviteit betreft de nieuwe elektrisch aangedreven Elektro SSC-cilinders. De nieuwe riemaangedreven stangloze… Lees verder →

 • Motrac Industries webshop

  Motrac Industries lanceert webshop voor hydraulische producten

  Motrac Industries lanceert webshop voor hydraulische producten Motrac Industries heeft de afgelopen maanden intensief gewerkt aan een eigen webshop voor hydraulische componenten. De webshop is nu geactiveerd voor klanten, partners en alle belangstellenden. Klanten kunnen 24 uur per dag bestellen en  zoeken naar onderdeelnummers en… Lees verder →

 • webinar Groneman

  Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Interessante webinars deze en volgende week over slipkoppelingen Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen… Lees verder →

 • Phoenix Contact PLCnext certificaat

  Phoenix Contact reikt eerste PLCnext Certified Engineer uit

  Tristen Klein Meuleman (links) krijgt het PLCnext Certified Engineer certificaat uit handen van Bert van der Linden, beide werkzaam bij Phoenix Contact In een snel veranderende wereld, waarin steeds meer nieuwe technologieën en open systemen zullen worden toegepast, zal ook de industriële automatisering een fundamentele… Lees verder →

 • Faulhaber warmtebeeldcamera

  De compacte aandrijving achter de warmtebeeldcamera

  Een van de grote voordelen van temperatuurmetingen met warmtebeeldcamera's, is dat deze methode geschikt is voor massaal gebruik (foto's: Faulhaber) De coronapandemie heeft de hele wereld laten zien wat de gevolgen van een bijzonder besmettelijk virus kunnen zijn. Toeristen en reizigers droegen onbedoeld bij aan… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven