Algemeen

Bakker maakt sleephopperzuiger Schenge energiezuinig

Het vrachtschip MS Mandeo is omgebouwd tot sleephopperzuiger Schenge.

Dankzij Bakker Sliedrecht wordt de nieuwe sleephopperzuiger Schenge van de Faasse Groep uit Goes energiezuinig. Bakker levert en installeert een asgenerator op de hoofdmotor, waarmee de elektriciteit voor de gehele baggerinstallatie wordt opgewekt. Daardoor werkt het schip efficiënter, is minder onderhoud nodig en kunnen ruimtes optimaal ingedeeld worden.

Faasse kocht begin dit jaar het vrachtschip MS Mandeo om te laten ombouwen tot sleephopperzuiger Schenge. Na oplevering in 2020 zal het schip ingezet worden voor de zandwinning op de Noordzee. De Schenge heeft een beuninhoud van circa 2600 m3, verdeeld over twee ruimen, zodat het twee soorten producten mee kan nemen. Voor de elektrische aandrijving van de baggerinstallatie en jet-pompen wordt een asgenerator met bijbehorende frequentiedrive van Bakker Sliedrecht toegevoegd, die doormiddel van een nieuwe PTO as op de bestaande hoofdmotor wordt aangesloten. Het schip beschikt over een verstelbare schroef (CPP). Omdat de hoofdmotor tijdens het baggerwerk op een lage belasting draait voor de voortstuwing, kan dat vermogen gebruikt worden voor de elektrische baggerinstallatie.

Geen aparte dieselgeneratoren

Daardoor heeft de sleephopperzuiger geen aparte dieselgeneratoren nodig. Dat scheelt veel brandstof, ruimte, leidingwerk en onderhoud. ,,We gebruiken het vermogen dat de hoofdmotor niet nodig heeft tijdens het baggeren. Dat maakt het schip veel efficiënter en zorgt voort een energiezuinige bedrijfsvoering,” stellen Senior Electrical System Designer Marcel Bakker en Sales Engineer Wim Verlek van Bakker Sliedrecht. ,,Bovendien bespaar je veel ruimte en kan het schip dankzij deze oplossing flexibel en optimaal ingedeeld worden.”

Training bemanning

Tijdens de ombouw van het schip begeleidt Bakker tevens de installatie aan boord en de inbedrijfstelling. Ook wordt de bemanning getraind in het omgaan met de frequentiedrive, zodat zij bekend zijn met de werking van de geleverde systemen en de meegeleverde handleidingen. Bakker Sliedrecht heeft dit soort elektrische installaties vaker toegepast, maar voornamelijk op grotere baggerschepen. De Schenge is het eerste schip van Faasse in deze categorie dat ermee wordt uitgerust.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven