Algemeen
AWL Qube Omron welding
Door de snelle en simpele programmering van de cobot is er geen robotprogrammeur nodig (foto's: Omron)

Machinebouwer AWL en Omron lanceren de flexibele cobotlascel Qube. Deze cel maakt het voor bedrijven makkelijker om kleine batches geautomatiseerd te lassen, eenvoudig nieuwe producten in te leren en mens en machine op een veilige manier te laten samenwerken.

Standaard cobotlastafels zijn al langer op de markt. De winst zit daarbij dan vooral in de nauwkeurigheid waarmee de cobot een onderdeel last binnen een bepaalde tijd. Een nadeel is echter dat telkens maar één van beiden aan het werk kan: de operator of de cobot.

Wanneer de series groter worden zal de benodigde lastijd steeds belangrijker worden. Stel dat de cobot er 30 seconden over doet om een deel te lassen, dan staat de medewerker bij duizend stuks meer dan acht uur stil.

Gebaseerd op standaard robotlascel

AWL heeft samen met Omron een compacte cobotlascel, genaamd Qube, ontwikkeld. Deze is sterk gebaseerd op een standaard robotlascel: een draaitafel met twee mallen met de operator aan één kant en de cobot aan de andere. Een operator kan zijn taken dan veilig parallel uitvoeren aan die van de cobot.

Waarom een cobot?

In plaats van een aangedreven draaitafel is een manuele draaitafel gebruikt. Zodoende hoeft er geen roldeur of lichtscherm voor, wat kosten bespaart en vloergebruik minimaliseert. Waarom wordt er dan toch een cobot toegepast?

Niet om het gevaar bij een botsing te reduceren, maar juist om kosten te besparen: er komt geen integrator of robotprogrammeur aan te pas om een nieuw product in te leren. Dit kan zelf worden gedaan door een ervaren handlasser.

Zelf programmeren

Door de snelle en simpele programmering van de cobot is er geen robotprogrammeur nodig. In plaats daarvan kan een gecertificeerd handlasser zelf de cobot programmeren. Een productiemedewerker kan op een veilige manier de productie voortzetten, terwijl de lasexpert zijn kennis op het volgende product kan toepassen. De machine is daarom zeer geschikt om verschillende snel wisselende producten met dezelfde cel te lassen.

AWL Omron Qube

Thomas Modderkolk, Business Developer bij AWL legt uit: “Met het steeds schaarser worden van gekwalificeerd laspersoneel, is de cobotlascel een uitkomst voor met name de kleinere productiebedrijven. Met slimme systeemintegratie draagt AWL bij aan het efficiënt maken van het productieproces.”

Kennis bundelen

“De kracht van de mens zit in creativiteit, de kracht van machines zit in repeterend werk,” zegt Stephan Pruiksma, Innovation Manager bij Omron Benelux. “Omron biedt automatiseringsoplossingen die mensen en machines in hun kracht zetten, zoals onze cobots.”

Pruiksma voegt toe: “Het bundelen van de kennis en kunde van beide partijen heeft geleid tot een product dat kan voldoen aan de wensen van de klant, op alle vlakken. Daar waar AWL expertise heeft op het gebied van procesverbetering, is Omron juist sterk op componentniveau. Samen kunnen wij een sterke en unieke cobotlascel bieden die voor de klant de productiviteit vergroot, de veiligheid verhoogt en medewerkers efficiënter maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven