Algemeen
Automatica 2020 geschrapt
Net als veel andere evenementen is Automatica 2020 doorgeschoven naar 2021. De beurs zal in een nieuw format worden gehouden. (foto: Messe München)

Net als veel andere evenementen zal Automatica 2020 in december door de effecten van het Covid-19 virus niet plaatsvinden. Messe München ontwikkelt in samenwerking met VDMA Robotik + Automation, de Automatica adviesraad en de industrie aan een nieuw format medio 2021, aangepast aan de omstandigheden van de Corona-periode. Ook de Hannover Messe werkt aan een hybride oplossing.

Messe München en VDMA Robotik + Automation besloten in maart om de beurs te verplaatsen van juni naar december. Met het uitstel naar de laatst mogelijke datum in het jaar en de uitwerking van een beschermings- en hygiëneconcept heeft de organisatie er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat een beurs met veilige aanwezigheid kon plaatsvinden. De huidige ontwikkelingen maakten het nu noodzakelijk om opnieuw na te denken.

Reisbeperkingen

Door het toenemende aantal besmettingen zijn en worden in steeds meer Europese landen en regio’s reisbeperkingen opgelegd. Ook de reissituatie buiten Europa is praktisch niet verbeterd. Ook hebben veel bedrijven reisverboden uitgevaardigd. Exposanten vrezen daarom een forse afname van het aantal verwachte bezoekers en dan is deelname aan Automatica 2020 geen optie meer.

Onder deze omstandigheden kan het evenement als platform voor vraag en aanbod niet vervullen. Daarom hebben de organisatoren uiteindelijk moeten besluiten om de vakbeurs voor industriële automatisering te schrappen.

Nieuw beursformat in ontwikkeling

De behoefte in de branche aan persoonlijk contact, uitwisseling en presentatiemogelijkheden is echter sterker dan ooit. Daarom werkt Messe München samen met exposanten aan een nieuw format met digitale elementen dat is aangepast aan de randvoorwaarden van de Corona-periode. Het nieuwe evenement is gepland als een compacte ‘beurs voor de beurs’ voor de vroege zomer van 2021 en zal een aanvulling zijn op Automatica.

Daarnaast breidt Automatica haar digitale aanbod uit, wat extra mogelijkheden biedt voor kennisuitwisseling en oriëntatie. In de nieuwe online evenementenserie ‘Let’s talk by Automatica’ werpen topexperts, providers en gebruikers regelmatig licht op actuele vraagstukken en trends op het gebied van robotica en automatisering.

Daarnaast is het de bedoeling om onder meer essentiële onderdelen van het oorspronkelijk geplande ondersteunende programma voor de decemberbeurs virtueel aan te bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor het International Symposium on Robotics (ISR). De volgende ‘echte’ Automatica staat nu op de agenda voor 21 tot en met 24 juni 2022.

Hannover Messe

Ook de Deutsche Messe AG, organisator van onder meer de Hannover Messe, constateert dat bedrijven beurzen nodig hebben. De afgelopen maanden hebben aangetoond dat de industrie verlangt naar een platform om innovaties te presenteren, netwerken uit te breiden, economische beleidsuitdagingen te bespreken en klanten te winnen.

Met de combinatie van de analoge en digitale wereld en een alomvattend hygiëneconcept, wordt de Hannover Messe 2021 een platform voor innovatie en oriëntatie in het tijdperk van industriële transformatie.

Hannover Messe 2019
Ook de Hannover Messe werkt aan een nieuw format om toch een evenement voor de industrie te kunnen houden. Of dat net zoveel bezoekers oplevert als in 2019 is afwachten. (foto: Hannover Messe)

De Messe biedt alle exposanten het juiste pakket voor hen: van de analoge stand over hybride aanbiedingen tot een puur virtuele aanwezigheid. De exposant bepaalt hoe hij in tijden van de coronapandemie vertegenwoordigd wil zijn op een beurs.

In gesprekken met exposanten hoorde vertegenwoordigers van de beurs vaak dat het voor bedrijven moeilijk is om zonder beurzen nieuwe klanten te benaderen. In de kalender is een specifieke datum vereist waarop mensen kunnen samenkomen, innovaties worden gebundeld en oriëntatie wordt geboden. De Hannover Messe wil dit in 2021 waarmaken: analoog, digitaal en hybride.

Online streaming studio’s

Er zijn nieuwe aanspreekpunten in de digitale ruimte voor exposanten en bezoekers die niet naar het evenement kunnen reizen. De organisatie zet hiervoor bijvoorbeeld online streaming studio’s op en werkt aan hybride aanbiedingen die de beurshal en virtuele ruimte bij elkaar brengen.

Als platform voor economisch beleid zal Hannover Messe nauwe uitwisseling tussen bedrijfsleven, wetenschap en politiek mogelijk blijven maken. Ook deze manier wil ze een belangrijke bijdrage leveren aan de industriële transformatie, het hoofdthema van de beurs. De organisatie zal hiervoor formats ontwikkelen en het beste van de analoge en digitale wereld samenbrengen.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven