Algemeen

Artificial Intelligence, zegen of vloek?

Het kan nog even duren voordat robots, zoals deze Care-o-Bot 4, dankzij AI de gevoelens van mensen kunnen evenaren. Wel moet er nu al nagedacht worden over ons verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van AI (foto: Fraunhofer IPA)

Artificial Intelligence (AI) oftewel Kunstmatige Intelligentie (KI) staat volop in de belangstelling. Zeker nu we overal steeds meer over robots en robotica horen. In vreedzame termen de zorgrobot of de operatierobot en aan de andere kant de gevechtsrobot. Allemaal toepassingen waar kunstmatige intelligentie bij is betrokken.

Dat er een angst bestaat dat de robot de wereld gaat overnemen is niet onrealistisch. De robot is sneller, denkt sneller, kan meer en sneller informatie tot zich nemen, betere en objectievere verbanden leggen enzovoort. We beperken ons hier tot de kunstmatige intelligentie en gaan in gesprek met Prof. Dr. Catholijn M. Jonker – Interactive Intelligence Group – TU Delft.

Dat kunstmatige intelligentie hoog staat genoteerd wordt onderstreept door Elon Musk (Tesla en OpenAI) die samen met Stephan Hawkins waarschuwde voor kunstmatige intelligentie: “Als mensen kunstmatig intelligente programma’s kunnen ontwikkelen die prachtige dingen kunnen doen, kunnen ze ook software maken die gruwelijke dingen doet.” Een nieuw fenomeen is dat gewerkt wordt aan het aanbrengen van een noodstop in de AI-programma’s. Ook worden er studies gemaakt van een dergelijke noodknop door onder meer Google. Dit bedrijf onderzoekt hoe een noodknop in programma’s kan worden ingebouwd die de software zelf niet kan leren omzeilen. Iets waar ik jaren geleden al van heb aangegeven dat met het slimmer worden van de programmatuur (robot) deze software zelf de noodknop kan leren omzeilen.

Stand van zaken
De media geeft vooral aan dat alles kan, en dat zonder voorbehoud. “Dat heeft alles te maken met Deep Learning en Machine Learning, die complexe vormen van gekoppelde neurale netwerken vertegenwoordigen. En waarmee een nog complexer neuraal netwerk kan worden gecreëerd met als doel het benaderen van de complexiteit van het menselijk brein.” Jonker onderstreept dat de onderzoeksresultaten optimistisch stemmen, maar dat de media het totaal verkeerd oppakken en doorgeven. Dat is in haar ogen een gemiste kans. Terugkomend op haar eigen werk geeft Jonker aan dat Deep Learning een fantastische mogelijkheid biedt om de interactie tussen de mens op een hoger plan te brengen. Bijvoorbeeld om de natuurlijke taalverwerking goed te krijgen, meer te doorgronden over de context, de situatie, waarin een KI-systeem zich bevindt. En op basis hiervan de redenering over de omstandigheden te begrijpen en met name de reflectie hierop te onderkennen om vervolgens gedragsveranderingen aan te brengen.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven