Algemeen
configurator voor treinstellen
Met de configurator kan een spoorwegbedrijf in real-time alle opties en varianten voor treinstellen configureren en visualiseren voordat ze worden gebouwd (foto: Dassault Systèmes).

Treinfabrikant Alstom gaat het 3DE-platform van https://www.3ds.com Dassault Systèmes gebruiken voor de ontwikkeling van een virtuele product configurator voor spoorwegmaatschappijen. De nieuwe configurator van Alstom komt als eerste beschikbaar voor Trenitalia.

Dankzij de virtuele product experience krijgt deze Italiaanse spoorwegmaatschappij volledig inzicht in de keuze-opties voor de 150 treinstellen die ze afneemt bij Alstom. Daarmee wordt de levering van deze treinstellen aanzienlijk versneld.

Alstom maakt bij de product configurator gebruik van de geavanceerde 3D visualisatie-applicaties die deel uitmaken van de Virtual Garage-oplossing van Dassault Systèmes. Hierdoor profiteert Trenitalia van realistische virtuele modellen van de treinen die de spoorwegmaatschappij heeft besteld voor regionale en stedelijke verbindingen.

Configurator voor treinstellen

Met de configurator kan het bedrijf in real-time alle opties en varianten voor treinstellen configureren en gedetailleerd visualiseren, voordat ze daadwerkelijk worden gebouwd. Denk hierbij aan variaties in de lengte van treinstellen, de stoel-opstelling, positionering van fietsrekken, en het effect van kleuren, logo’s en stickers. Het voordeel voor Alstom is, dat het precies de samenstelling bouwt waar de klant op virtuele wijze akkoord op heeft gegeven. Een voorheen papieren proces wordt op deze manier vrijwel volledig gedigitaliseerd.

In de eerste fase van het project wordt de trein van Trenitalia volledig digitaal geconfigureerd met Virtual Garage. Met deze oplossing werden eerder in de auto-industrie al volledig nieuwe showrooms en beursstands voor de deelname aan autoshows samengesteld. Alstom past deze oplossing nu ook toe om zijn ontwerp- en engineering-gegevens beschikbaar te maken voor de ontwikkeling van visuele hulpmiddelen en hoogkwalitatieve illustraties. Trenitalia kan die vervolgens direct gebruiken in marketing- en sales-campagnes.

Ontwerp en engineering moderniseren

Trenitalia wil zijn reiziger treinstellen aanbieden die meer comfort bieden, en lichter, ruimer en bovendien veilig zijn. Daarom heeft de maatschappij besloten haar traditionele ontwerp- en engineering-processen drastisch te moderniseren. Met de technologie van Dassault Systèmes kan Alstom de eerste product configurator voor spoorwegmaatschappijen ter wereld gebruiken. Daarmee kan de treinfabrikant snel reageren op nieuwe uitdagingen op het gebied van mobiliteit.

Met de toepassing van het 3DExperience-platform kunnen spoorwegmaatschappijen de virtuele wereld en de fysieke wereld dicht bij elkaar brengen. Virtuele ervaringen die indruk maken op klanten bieden ondernemingen de flexibiliteit om goed gedifferentieerde producten en ervaringen te ontwikkelen die aansluiten op de verwachtingen van hun (eind)klanten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven