Algemeen
IBS Bosch rexroth aandrijftechniek
Het ontwikkelde meetsysteem is geïntegreerd in een productielijn van flexibele elektronica en zonnecellen (foto’s: Bosch Rexroth)

De succesvolste projecten zijn vaak het resultaat van de succesvolste samenwerkingen. Vraag dat maar aan Rens van der Nolle (Mechanical Engineer bij IBS) en Werner Knapen (accountmanager bij Bosch Rexroth). Met elkaar en hun collega’s bouwden ze aan een lineaire precisiemodule voor in-line oppervlaktemetingen van folie. Met als resultaat, een enorme tijdwinst en hogere kwaliteit van de metingen.

De naam IBS Precision Engineering is representatief voor waar het Eindhovense bedrijf in uitblinkt: het ontwikkelen van meetapparatuur voor machines die op welke manier dan ook geverifieerd moeten worden. “Daarbij focussen we vooral op precisiemetingen”, legt Van der Nolle uit.

“Met onze meetinstrumenten helpen we bedrijven aan oplossingen om hun machines te optimaliseren. Of om hun producten tot in uiterste precisie op te meten. Je kunt je voorstellen: dat soort oplossingen zijn op heel veel plaatsen nodig. Er zijn dan ook meerdere aanbieders in de markt. Maar daarvan leggen wij de lat het allerhoogste, zéker als we het hebben over nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.”

Precisiemetingen zonder onderbreking

Die lat lag dus ook hoog bij de ontwikkeling van een lineaire precisiemodule voor hoog-nauwkeurige oppervlaktemetingen van folie met flexibele elektronica of zonnecellen. Die module moest zorgen voor de aansturing van een zelfontwikkeld systeem dat ‘groefjes’ meet in de breedte en diepte van de folie. Dat innovatieve systeem maakt het dankzij slimme mechanische componenten mogelijk om precisiemetingen uit te voeren zónder dat het de productie van de folie onderbreekt.

Van drie weken naar twee seconden

Van der Nolle: “Aan de hand van deze nieuwe techniek kunnen we in-linemetingen uitvoeren. Daarbij spelen echt álle systeemcomponenten een cruciale rol, want het gaat om metingen van bewegend materiaal in een fractie van een seconde. Door in-line en dus ‘in het moment’ te meten, besparen we vooral veel tijd.”

“Voorheen moest de klant namelijk een stuk folie afknippen en dat opsturen naar een laboratorium. Daar duurde het soms wel drie weken voordat de uitslag van de meting bekend was. Met dit systeem boeken we hetzelfde resultaat, maar dan binnen twee seconden. Bovendien meten we nu ook de diepte van de groefjes in de folie. Kortom: een enorme winst in tijd, maar ook in kwaliteit.”

Interessant vraagstuk

In de zoektocht naar een leverancier van lineaire precisiemodules kwam IBS uit bij Bosch Rexroth. Daar vonden ze het vraagstuk van IBS direct bijzonder interessant, vertelt Werner Knapen. “Tijdens ons eerste gesprek werd me al snel duidelijk dat dit om een zeer innovatieve machine ging. Maar belangrijker nog: ik zag meteen in dat we IBS goed konden helpen bij de ontwikkeling ervan. Over de aandrijving van de module hadden ze namelijk nog niet concreet nagedacht. Terwijl onze IndraDrive servo-regelaars en servo-motoren zich juist perfect lenen voor dit soort toepassingen.”

Razendsnelle implementatie

Het toeval wilde dat IBS al had besloten dat de machine op Labview moest gaan lopen. En die keuze sloot technisch en praktisch helemaal aan bij de mogelijkheden van IndraDrive, aldus Knapen. “Omdat onze IndraDrive servoregelaars Labview automatisch ondersteunen, konden we IBS een razendsnelle implementatie garanderen. Met een rechtstreekse verbinding en zonder functieblokken. Binnen een maand was het hele project inclusief aansturing voor elkaar. Van het gemak waarmee dat gebeurde, stonden we zelf eerlijk gezegd ook wel even te kijken.”

Aandrijving door Servo, aansturing door Labview

Het ontwikkelde meetsysteem is geïntegreerd in een productielijn van flexibele elektronica en zonnecellen. De installatie maakt een momentopname van de folie, waardoor een door IBS zelf ontwikkelde meetkop de kwaliteit van de laag op de folie op nanometer nauwkeurig kan meten. Het geheel wordt aangestuurd door een Labview-applicatie en aangedreven door vijf IndraDrive servo-regelaars, vijf servo-motoren MS2N met single cable technologie en vijf lineaire precisiemodules van het type PSK.

IBS Bosch Rexroth aandrijftechniek

Soepele samenwerking

Zowel Van der Nolle als Knapen kijkt terug op een soepele en succesvolle samenwerking. Bij IBS beschouwen ze de uitkomst bovendien als een belangrijk resultaat binnen hun internationale Smartline-project. Daarbinnen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een tool die het mogelijk maakt om laserschrijvers op OPV- en OLED-geprinte elektronica inline te meten.

De lat hoger leggen

Van der Nolle: “Tijdens dit project hebben we daarover enorm veel nieuwe kennis en inzichten opgedaan. Verder doet de meetmachine precies wat hij moet doen, dus ook daarover zijn we zeer tevreden. Tegelijkertijd blijven we de lat natuurlijk hoog leggen. Zo zou het bijvoorbeeld geweldig zijn als we uit kunnen vinden hoe we nóg meer precisie uit de motoren kunnen halen. Grote kans dat we Werner en zijn collega’s daar dan opnieuw bij betrekken.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven