Algemeen
IBS Bosch rexroth aandrijftechniek
Het ontwikkelde meetsysteem is geïntegreerd in een productielijn van flexibele elektronica en zonnecellen (foto’s: Bosch Rexroth)

De succesvolste projecten zijn vaak het resultaat van de succesvolste samenwerkingen. Vraag dat maar aan Rens van der Nolle (Mechanical Engineer bij IBS) en Werner Knapen (accountmanager bij Bosch Rexroth). Met elkaar en hun collega’s bouwden ze aan een lineaire precisiemodule voor in-line oppervlaktemetingen van folie. Met als resultaat, een enorme tijdwinst en hogere kwaliteit van de metingen.

De naam IBS Precision Engineering is representatief voor waar het Eindhovense bedrijf in uitblinkt: het ontwikkelen van meetapparatuur voor machines die op welke manier dan ook geverifieerd moeten worden. “Daarbij focussen we vooral op precisiemetingen”, legt Van der Nolle uit.

“Met onze meetinstrumenten helpen we bedrijven aan oplossingen om hun machines te optimaliseren. Of om hun producten tot in uiterste precisie op te meten. Je kunt je voorstellen: dat soort oplossingen zijn op heel veel plaatsen nodig. Er zijn dan ook meerdere aanbieders in de markt. Maar daarvan leggen wij de lat het allerhoogste, zéker als we het hebben over nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.”

Precisiemetingen zonder onderbreking

Die lat lag dus ook hoog bij de ontwikkeling van een lineaire precisiemodule voor hoog-nauwkeurige oppervlaktemetingen van folie met flexibele elektronica of zonnecellen. Die module moest zorgen voor de aansturing van een zelfontwikkeld systeem dat ‘groefjes’ meet in de breedte en diepte van de folie. Dat innovatieve systeem maakt het dankzij slimme mechanische componenten mogelijk om precisiemetingen uit te voeren zónder dat het de productie van de folie onderbreekt.

Van drie weken naar twee seconden

Van der Nolle: “Aan de hand van deze nieuwe techniek kunnen we in-linemetingen uitvoeren. Daarbij spelen echt álle systeemcomponenten een cruciale rol, want het gaat om metingen van bewegend materiaal in een fractie van een seconde. Door in-line en dus ‘in het moment’ te meten, besparen we vooral veel tijd.”

“Voorheen moest de klant namelijk een stuk folie afknippen en dat opsturen naar een laboratorium. Daar duurde het soms wel drie weken voordat de uitslag van de meting bekend was. Met dit systeem boeken we hetzelfde resultaat, maar dan binnen twee seconden. Bovendien meten we nu ook de diepte van de groefjes in de folie. Kortom: een enorme winst in tijd, maar ook in kwaliteit.”

Interessant vraagstuk

In de zoektocht naar een leverancier van lineaire precisiemodules kwam IBS uit bij Bosch Rexroth. Daar vonden ze het vraagstuk van IBS direct bijzonder interessant, vertelt Werner Knapen. “Tijdens ons eerste gesprek werd me al snel duidelijk dat dit om een zeer innovatieve machine ging. Maar belangrijker nog: ik zag meteen in dat we IBS goed konden helpen bij de ontwikkeling ervan. Over de aandrijving van de module hadden ze namelijk nog niet concreet nagedacht. Terwijl onze IndraDrive servo-regelaars en servo-motoren zich juist perfect lenen voor dit soort toepassingen.”

Razendsnelle implementatie

Het toeval wilde dat IBS al had besloten dat de machine op Labview moest gaan lopen. En die keuze sloot technisch en praktisch helemaal aan bij de mogelijkheden van IndraDrive, aldus Knapen. “Omdat onze IndraDrive servoregelaars Labview automatisch ondersteunen, konden we IBS een razendsnelle implementatie garanderen. Met een rechtstreekse verbinding en zonder functieblokken. Binnen een maand was het hele project inclusief aansturing voor elkaar. Van het gemak waarmee dat gebeurde, stonden we zelf eerlijk gezegd ook wel even te kijken.”

Aandrijving door Servo, aansturing door Labview

Het ontwikkelde meetsysteem is geïntegreerd in een productielijn van flexibele elektronica en zonnecellen. De installatie maakt een momentopname van de folie, waardoor een door IBS zelf ontwikkelde meetkop de kwaliteit van de laag op de folie op nanometer nauwkeurig kan meten. Het geheel wordt aangestuurd door een Labview-applicatie en aangedreven door vijf IndraDrive servo-regelaars, vijf servo-motoren MS2N met single cable technologie en vijf lineaire precisiemodules van het type PSK.

IBS Bosch Rexroth aandrijftechniek

Soepele samenwerking

Zowel Van der Nolle als Knapen kijkt terug op een soepele en succesvolle samenwerking. Bij IBS beschouwen ze de uitkomst bovendien als een belangrijk resultaat binnen hun internationale Smartline-project. Daarbinnen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een tool die het mogelijk maakt om laserschrijvers op OPV- en OLED-geprinte elektronica inline te meten.

De lat hoger leggen

Van der Nolle: “Tijdens dit project hebben we daarover enorm veel nieuwe kennis en inzichten opgedaan. Verder doet de meetmachine precies wat hij moet doen, dus ook daarover zijn we zeer tevreden. Tegelijkertijd blijven we de lat natuurlijk hoog leggen. Zo zou het bijvoorbeeld geweldig zijn als we uit kunnen vinden hoe we nóg meer precisie uit de motoren kunnen halen. Grote kans dat we Werner en zijn collega’s daar dan opnieuw bij betrekken.”

 • Nederlandse industrie bundelt krachten in nieuw Battery Competence Center (+video)

  Productie van batterijtechnologie bij start-up ELEO Technologies (Foto: ELEO Technologies ) Nederlandse ondernemingen, kennisinstellingen en brancheverenigingen hebben de krachten gebundeld in het nieuwe innovatieprogramma Battery Competence Center. De samenwerkende partijen willen zo kennis en competenties opbouwen op het vlak van batterijtechnologie en de concurrentiepositie van… Lees verder →

 • De FastConnect kabel van igus reduceert confectioneringstijd

  De FastConnect technologie voor chainflex Profinet kabels. (Foto: igus) Igus introduceert een nieuwe chainflex Profinet kabel voor het snel kabels confectioneren in het veld. Voor dit doel maakt het bedrijf gebruik van de FastConnect technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de kabel in slechts enkele… Lees verder →

 • ABB verwerft grote order voor levering van frequentieomvormers aan ProRail

  ABB verwerft de opdracht voor een grootschalige levering van frequentieomvormers aan ProRail. (Foto: ABB) ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zijn ontwikkeld voor een hoge efficiëntie, lagere energiekosten, milieu-impact en cost of ownership en verminderde downtime.… Lees verder →

 • Video conferences en IoT: de toekomst van virtuele vergaderingen

  Covid-19 heeft zich in bijna alle landen verspreid en overschrijdt alle menselijke grenzen van een provinciaal, spiritueel en sociaal wezen. Om de verspreiding te vertragen en te beheersen, hebben verschillende landen landelijke afsluitingen en reisverboden opgelegd om grote bijeenkomsten te vermijden en menselijke migratie te… Lees verder →

 • Eltrex Motion treedt toe tot Brainport Industries

  Eltrex Motion levert diverse soorten aandrijvingen, ook op klantwens aangepast (foto: Eltrex Motion) Eltrex Motion, specialist in aandrijf- en positioneertechniek en onderdeel van de internationale Eight Lakes group, is lid geworden van Brainport Industries. Dit ecosysteem bundelt de krachten van toeleveranciers in de maakindustrie voor… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag Faulhaber

  ‘Micromotoren steeds kleiner en in andere bouwvormen’ (+video)

  Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’ (foto: Richard Kok) Robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek zetten door. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag 2021

  ‘De motor als sensor biedt onbegrensde mogelijkheden’ (+video)

  De motor als sensor komt aan bod tijdens de presentatie van Bosch Rexroth tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag (foto: Richard Kok) De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. Met de feedback kunnen we prestaties verbeteren, onderhoud voorspellen en crashes analyseren en zelfs… Lees verder →

 • 3D-printen met hoge herhaalbaarheid dankzij technologie van B&R

  Roboze gebruikt B&R-technologie om zijn 3D-printer te integreren in de industriële productie. (Foto: B&R Industrial Automation) Roboze heeft zijn Argo 500 3D-printer uitgerust met technologie van B&R. Het brengt hiermee de mogelijkheden van additive manufacturing naar het industriële productieproces. De Argo 500 biedt een hoge… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven