Algemeen
Aidro 3D printen manifold IFK
Aidro toonde trots de Additive Design Challenge 2018 award tijdens het IFK in Aken (foto: Paul Quaedvlieg)

Op het IFK 2018 in Aken (D) deelde Valeria Tirelli, CEO van het Italiaanse Aidro Hydraulics, trots aan de redactie van Aandrijftechniek mee, dat ze vorige week de Additive Design Challenge 2018 hadden gewonnen. Het winnende ontwerp betreft een 3D geprint hydraulisch manifold, bestemd voor een straatveegmachine. Tijdens het Internatioles Fluidtechnisches Kolloqium in Aken kon de stand van Aidro Hydraulics op veel belangstelling rekenen.

Tirelli is trots op de Additive Design Challenge 2018. “We werden uitgenodigd om naar de High Tech Campus in Eindhoven te komen. Tijdens het awards-diner van de Additive World Conference werden de winnaars bekend gemaakt. Ons ontwerp van een hydraulische manifold viel in de prijzen omdat het een herontwerp is van een gewoon industrieel onderdeel, maar waarbij de impact van het ontwerp voor additieve productie aanzienlijk is.”

Het nieuwe design van het manifold is 30 procent compacter dan zijn voorganger en heeft een optimale hydraulische flow dankzij de verbeterde, gebogen kanalen. Indrukwekkender is de gewichtsvermindering van 70 procent. Ook roemde de jury de toepasbaarheid en de commerciële haalbaarheid van dit ontwerp.

Toepassingen met speciale eisen

Tijdens het IFK in Aken toonde Aidro meer interessante voorbeelden van conventionele producten die dankzij Additive Manufacturing lichter en compacter gebouwd kunnen worden. Er stonden tevens een high-pressure (700 bar) manifold voor een draagbare energie-oplossing en een hele compacte warmtewisselaar.

“In het begin dachten we erover om onze 3D-geprinte oplossingen alleen voor speciale toepassingen aan te bieden. Nu, na enkele jaren ervaring, zien we grote kansen in alle sectoren waarin hydrauliek wordt toegepast,” vertelde Tirelli eerder in een artikel in Aandrijftechniek. “Met name in toepassingen die speciale eisen stellen, waarvoor de traditionele maaktechnieken niet toereikend zijn.”

Familiebedrijf

Toepassingen waar men bij Aidro concreet aan denkt, zijn hydraulische componenten voor windturbines, hoge snelheidstreinen, sportwagens, landbouwmachines, draagbare energie-opslagsystemen, maar ook de jachten- en botenbouw. Dit geeft al aan hoe breed 3D-metaalprinten inzetbaar is. Vorig jaar heeft Aidro de nieuwe technologie vrijgegeven voor productie.

Aidro 3D manifold high pressure

Aidro is een Italiaans familiebedrijf in de Noord-Italiaanse provincie Varese. De onderneming heeft zich ontwikkeld tot een specialist in hydraulische systemen. Vijf jaar geleden heeft Valeria Tirelli het bedrijf overgenomen van haar vader, de grondlegger. Zij heeft geïnvesteerd om de productenrange verder uit te breiden en de servicegerichtheid te vergroten. Additive manufacturing is één van de nieuwe technologieën die ze hiervoor inzet.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven