Algemeen
Bosch Rexroth Active Cockpit
De ActiveCockpit vervangt de vaak uitvoerige prikborden, waarvan het maken, ophangen, bijhouden en regelmatig verversen arbeidsintensief is (foto: Bosch Rexroth).

Met de ActiveCockpit lanceert Bosch Rexroth een nieuw interactief communicatieplatform dat gebruik maakt van grote touchscreens, tablets, laptops en smartphones. De informatie kan worden samengesteld voor alle niveaus binnen een productieorganisatie en is zowel lokaal via schermen op de afdelingen, als via internetverbindingen wereldwijd beschikbaar.

De ActiveCockpit vervangt de vaak uitvoerige prikborden, waarvan het maken, ophangen, bijhouden en regelmatig verversen van de bekende briefjes, memo’s, tekeningen, tabellen en grafieken behoorlijk arbeidsintensief is. De ActiveCockpit is volledig gebaseerd op digitale technologie, waarbij informatie vrijwel volledig automatisch verzameld, verwerkt en gepresenteerd wordt. Dit bespaart ‘prikbord medewerkers’ zeeën van tijd en zorgt bovendien voor een significante verbetering en actualisering van de informatievoorziening.

320 uur per maand

Hoe komt een ‘prikbord’ normaal gesproken tot stand? Vooral door noeste arbeid van verschillende mensen binnen de organisatie die gegevens uit MES- en ERP-systemen halen en/of opzoeken in mappen en Excel sheets. Deze informatie moet worden verwerkt, geplakt of ingetikt in Word- en Excel-bestanden die vervolgens op A4-velletjes worden geprint en op het prikbord worden hangen. Bepaalde informatie wordt eens per week ge-update, andere dagelijks of zelfs twee of drie keer per dag.

Daar gaat ongemerkt heel veel tijd in zitten. In de grootste Bosch- productieplant voor dieselsystemen in het Duitse Feuerbach (12.700 werknemers) werd alleen aan dit informatiewerk zo’n 320 uur per maand besteed! Nu hangen er in de fabriek meerdere ActiveCockpit touchscreens, waarbij het overgrote deel van de gepresenteerde (productie)informatie volautomatisch wordt verzameld, bewerkt en gepresenteerd.

Papierloze communicatie

De ActiveCockpit is gebaseerd op een intelligent softwareplatform waarmee koppelingen gemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld ERP- en MES-lagen. Hieruit kan specifieke data worden verzameld, die met een door de gebruiker gedefinieerde vernieuwingsfrequentie, regelmatig wordt ge-update. Daar komt geen mens meer aan te pas. In het systeem zitten speciale apps die informatie verzamelen en presenteren rond onder meer ploegenwissels of productie-aantallen en ook zijn er apps voor kwaliteitsbewaking.

Op de Automatica 2018 toonde Bosch Rexroth een live Active Cockpit demo op de stand (foto: Paul Quaedvlieg)

Gebruikers kunnen zelf apps aan de ActiveCockpit toevoegen en ook kan productiedata van andere vestigingen gepresenteerd worden. Dit is bijvoorbeeld interessant om te kijken hoe men onderling presteert (benchmarking) of in elkaars voorraden te kijken. Een groot voordeel is ook dat het papiergebruik binnen organisaties die de ActiveCockpit gebruiken drastisch daalt.

Info overal beschikbaar

Medewerkers op de werkvloer, maar ook ploegleiders en het management kunnen de voor hen belangrijke informatie met een simpele aanraking (of muisklik) op het scherm toveren. Zo kan een productiemedewerker bij een ploegenwissel onmiddellijk zien wat de actuele status van een productielijn is, terwijl de CEO, vlak voordat hij het vliegtuig instapt, nog even snel op zijn tablet of laptop de productiecijfers kan opvragen.

Maar het werkt ook andersom. Medewerkers in de productie kunnen bijvoorbeeld met hun smartphone of tablet een foto maken van een fout product of storing in een machine, die foto op het netwerk zetten en bij het ActiveCockpit scherm samen met andere collega’s evalueren. Hierdoor zijn belangrijke beslissingen veel makkelijker en sneller te nemen, wat resulteert in minder downtime en een hogere productiviteit. Ook kan deze multidisciplinaire en ‘real-time’ communicatie de productiekwaliteit verhogen.

 • Bosch Rexroth partner Nevonex

  Bosch Rexroth nieuwe Nevonex-partner

  De processorgebaseerde RCU-telematica-besturingseenheid van Bosch Rexroth maakt nu deel uit van het Nevonex-ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. (Foto: Bosch Rexroth)Bosch Rexroth is een nieuwe partner voor hardware en interfaces van Nevonex, het fabrikantonafhankelijke ecosysteem voor digitale diensten in de landbouw. De RCU-telematica-eenheid van… Lees verder →

 • Schunk Medtech Steriline

  Mechatronische componenten Schunk compatibel met standaard lab-apparatuur

  De levenslang onderhoudsvrije PGN-plus-P met klant specifieke coating voor de handling van medicijnflessen in een aseptisch vulsysteem (foto: Steriline)De verwerkende industrie speelt een sleutelrol in de biowetenschappelijke sector. Bij de productie van gevoelige producten waar mensen direct mee in contact komen, zijn betrouwbare systeem-componenten namelijk… Lees verder →

 • Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen

  Dana introduceert drie nieuwe planetaire aandrijvingen. (Foto: Dana)Dana introduceert nieuwe planetaire aandrijvingen met verbeterde koppeldichtheid en ontwerpflexibiliteit voor een breed scala aan rups-, wiel- en liertoepassingen. De nieuwe planetaire aandrijvingen, die nu beschikbaar zijn, bieden nominale koppelwaarden van 80 kNm tot 130 kNm. Ze kunnen… Lees verder →

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven