Algemeen

Actieve harmonischenfilters van Janitza

Janitza harmonischenfilters
Door zijn modulaire systeem is de Power Quality Controller AHF eenvoudig aan te passen aan veranderde net- en belastingverhoudingen. De foto toont de versie voor montage in een rek (foto: Janitza).

Frequentieomvormers, schakelende netonderdelen of moderne verlichting besparen energie, maar veroorzaken ook storingen die de kwaliteit van de spanning beïnvloeden. Actieve harmonischenfilters van Janitza bieden uitkomst. Hiermee levert de onderneming behalve meettechniek (zoals netanalysers) en software voor analyse van de meetdata (GridVis) ook de passende instrumentatie voor het vooraf identificeren van reacties naar het netwerk en andere storingen. De harmonischenfilters maken een dynamische compensatie van harmonische stromen, inductieve en capacitieve blindvermogens en het symmetrisch maken van asymmetrische lasten mogelijk.

Elektromotoren worden in industriële toepassingen vaak door frequentieregelingstechnologie aangestuurd. Dit maakt een nauwkeurige en energetisch efficiënte regeling mogelijk, maar genereert ook terugwerkende effecten in het net. Andere energiebesparende componenten veroorzaken vergelijkbare problemen, zoals thyristoren in de vermogenselektronica, schakelende netdelen, spaarlampen, enzovoorts. Ook een asymmetrische belasting van het energiedistributienet is problematisch.

Storingen worden bij elkaar opgeteld en leiden tot falende functies en schade bij besturingen, IT-componenten, enzovoorts. Om risico’s en kosten te minimaliseren, kunnen deze storingen worden gecompenseerd door actieve harmonischenfilers zoals de Power Quality Controller AHF of Power Controller SVG.

Actieve harmonischenfilters

Het terugwerkend en verliesarm bedrijf van type AHF wordt bereikt door een topologie met drie niveaus en door een hoge schakelfrequentie. Bovendien maakt de actieve Power Quality Controller een gemakkelijke integratie in bestaande laagspanningsnetten mogelijk door een intelligente resonantieherkenning (Intelligent FFT).

De Power Quality Controllers van de serie AHF (foto) zijn door hun modulaire syseem geschikt voor eenvoudige aanpassing aan veranderde net- en belastingverhoudingen. Ze kenmerken zich door een vrij instelbare mate van compensatie van elke afzonderlijke harmonische (even en oneven), een compensatie van de neutrale stuurstroom bij een vierdraads aansluiting en door een automatische herkenning van de netfrequentie.

De compensatiestrategie is tijdens bedrijf te veranderen. Een instelbaar stand-by bedrijf in afhankelijkheid van de spanningsvervorming en/of de asymmetrie en een automatische herstart na een spanningsuitval zorgen voor een betrouwbaar bedrijf van de Power Quality Controller AHF.

Dynamische Power Controller

Het terugwerkend en verliesarm bedrijf van het type SVG wordt bereikt door een topologie met drie niveaus en door een snelle en traploze regeling. Omdat er geen resonantiegevaar is, maakt de dynamische Power Controller bovendien een gemakkelijke integratie in bestaande laagspanningsnetten mogelijk.

De Power Controllers van de serie SVG zijn door hun modulaire systeem geschikt voor eenvoudige aanpassing aan veranderde net- en belastingverhoudingen en kenmerken zich door een compensatie van de neutrale geleiderstroom in vierdraads aansluitingen en door een automatische herkenning van de netfrequentie. De compensatiestrategie is tijdens bedrijf te veanderen.

De Power-Controller SVG beschikt over een instelbaar stand-by bedrijf en een automatische herstartmodus na een spanningsuitval wat een betrouwbaar bedrijf garandeert.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven