Algemeen
Apex Dynamics rondsel Aandrijftechniek
Rondsels met een vaste steek-as zijn met name bedoeld om het rondsel te monteren aan bijvoorbeeld holle-as tandwielkasten, waarmee een zeer compacte haakse aandrijving mogelijk wordt (foto’s: Apex Dynamics)

Welke acht mogelijkheden zijn er om een rondsel aan te bouwen?. Elk van de aanbouwmogelijkheden dient een of meerdere specifieke doeleinden. In dit artikel bespreken we het vaste steek-as rondsel en de belangrijkste toepassing daarvan: de realisatie van een compacte, haakse aandrijving in combinatie met bijvoorbeeld een holle-as tandwielkast.

Rondsels met een vaste steek-as staan ook wel bekend als rondsel-as, pinion-shaft of Ritzelwelle. Deze mogelijkheid is met name bedoeld om het rondsel te monteren aan bijvoorbeeld holle-as tandwielkasten. Hiermee komt men namelijk tot een zeer compacte haakse aandrijving, voor plaatsen waar bijvoorbeeld een ruimtegebrek is.

Rondsel op-steekas

De twee nieuwe series (serie G met spiebaan, serie H met gladde as) zijn leverbaar in module 1,5 tot en met 6. Daarnaast is er keuze in schuine- en rechtvertande uitvoering en tussen 12 en 30 tanden. De kwaliteit is volgens DIN5/e25 en allemaal oppervlakte gehard en geslepen.

Indien gekozen wordt voor montage met een spiebaan (G-serie) is de spiebaan-tolerantie h9. Dat betekent dat deze met een lichte perspassing in de tandwielkast gemonteerd wordt om speling zo veel mogelijk uit te sluiten. Bij de H-serie wordt de as geklemd in de aandrijving voor een spelingsvrije krachtoverbrenging.

Alle aanbouwmogelijkheden van een rondsel aan tandwielkast zijn hieronder in een overzicht weergegeven:

•             Serie A : Curvic Plate aanbouw. (Gepatenteerd door Apex Dynamics)

•             Serie B : Flens met aangelast rondsel

•             Serie C : Aanliggend rondsel, met of zonder verloopplaat

•             Serie D : Rondsel met Spline DIN 5480 binnen vertanding

•             Serie E : Rondsel speciaal voor de Apex Dynamics AF/PEII serie

•             Serie F : Rondsel met spiebaan met of zonder hub voor een klemring

•             Serie G : Rondsel-as met spiebaan

•             Serie H : Rondsel-as zonder spiebaan

De beste aanbouwmogelijkheid zijn voor iedere situatie weer anders. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals gewenste nauwkeurigheid, de over te brengen voedkracht, de gekozen aandrijving, veiligheden en toleranties en eventuele andere voorkeuren.

Apex Dynamics heeft een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden en heeft tevens veel ervaring met de toepassing van de verschillende tandheugel, rondsel en tandwielkast combinaties. Met veel plezier gaan de specialisten in gesprek met de klant en brengen vervolgens een gedegen advies uit.

Neem hier contact op met Apex Dynamics voor een snelle reactie, inclusief berekeningen en de te verwachten positioneernauwkeurigheid.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven