Algemeen
ABB Delft E-mobility lab
Het E-mobility Innovation Lab van ABB is ontworpen om verdere innovaties op het gebied van e-mobiliteit te leveren

Het E-mobility Innovation Lab van ABB bij de TU Delft is de nieuwe wereldwijde hub voor de R&D van het bedrijf op het gebied van EV-hardware- en softwareontwikkeling. Het state-of-the-art centrum is ontworpen om verdere innovaties op het gebied van e-mobiliteit te leveren en zal R&D-projecten van ABB voor elektrische voertuigen aansturen.

Gelegen op de Campus van de TU Delft, markeert het complex, dat tot 120 mensen zal huisvesten, de terugkeer van ABB’s EV-laadtechnologie naar de thuisbasis van zijn concept. De studenten die Epyon hebben opgericht, in 2011 door ABB aangekocht, waren afkomstig van de TU Delft.

Bewuste keuze voor Delft

“ABB heeft het voortouw genomen in het opladen van elektrische voertuigen en is er trots op dat het een belangrijke rol heeft gespeeld in het stimuleren van de adoptiegraad over de hele wereld,” legt Frank Muehlon uit, hoofd van ABB’s E-mobility Infrastructure Solutions. “Daarom wilden we ons E-mobility Innovation Lab vestigen in Delft, in het hart van de universiteitscampus, waar we omringd zijn door de knapste technische talenten en startups van Nederland.”

ABB Electrification investeert ongeveer 400 miljoen dollar per jaar in R&D om voorop te blijven lopen op het gebied van technologie en de standaard te zetten als het gaat om duurzame mobiliteit. Het onderzoek verlegt de grenzen van e-mobiliteit, voornamelijk op het gebied van opladen, opslag en digitalisering.

Ook e-trucks en e-bussen

Het nieuwe lab zal het bedrijf in staat stellen om de samenwerking met de EV-fabrikanten te versterken en om de prestaties en vooruitgang te bevorderen. Niet alleen op de markt voor elektrische personenauto’s, maar ook voor e-bussen en e-trucks, een markt die zich momenteel enorm ontwikkelt.

Met interoperabiliteit als belangrijkste focus voor ABB-laadapparatuur is het gebouw uitgerust met de nieuwste technologie om ervoor te zorgen dat laadapparatuur compatibel is met alle soorten voertuigen. Door de unieke grootte van de open ruimte van het lab kan het hele scala aan EV’s daadwerkelijk het lab binnenrijden.

Testen met digital twins

Maar door een volledig gedigitaliseerde werking te creëren, hoeft niet elk voertuig het lab in te rijden om te testen. Bijna 95 procent van alle tests wordt uitgevoerd met een digital twin van de voertuigen die in een simulator worden geladen.

Experts van ABB en voertuigfabrikanten werken samen aan het ontwerp en de bedienbaarheid van de laadproducten. De tests zullen helpen bij het identificeren van verbeterpunten, hetzij in het voertuig, hetzij in de lader, zodat oplossingen in teamverband kunnen worden ontwikkeld.

Klimaatkamer met extreme temperaturen

Omdat het van cruciaal belang is dat de oplaadapparatuur onder alle omstandigheden werkt, wordt in een speciaal gebouwde klimaatkamer getest hoe voertuigen presteren bij extreme temperaturen.  De laadapparatuur wordt onderworpen aan extreme omstandigheden, waaronder temperaturen van -40 tot +100 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid.

“In de klimaatkamer dagen we de apparatuur daadwerkelijk uit onder de zwaarste omstandigheden”, legt Andreas A. Mueller, Global Product Manager E-mobility Infrastructure bij ABB, uit.

Smart Building technologie

Als onderdeel van ABB’s inzet voor duurzame ontwikkeling is het gebouw ontworpen om een benchmark te zijn voor een slim gebouw. Voor het gebruik van verwarming en koeling wordt stroom geleverd door geothermische en zonne-energie, waarbij overtollige elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De algemene energie-efficiëntie van het gebouw wordt verbeterd door een reeks ABB Smart Building technologieën.

“We zien het aandeel elektrische auto’s steeds groter worden. Dat betekent ook dat er grotere behoefte aan elektriciteit. Dat brengt de autowereld en de elektrische wereld echt veel meer dan ooit samen – en ABB staat precies op dat kruispunt”, deelt Muehlon. “Ons innovatielab in Delft zal de sleutel zijn om al die innovatie te stimuleren, om de grenzen te verleggen en om de gebruikerservaring voor onze klanten en voor de EV-chauffeurs te maximaliseren.”

Eerste publicatie 9-12-2020 door Paul Quaedvlieg

2 reacties op “ABB’s nieuwe zenuwcentrum voor elektrische auto’s staat in Delft (video)

 1. Guus Braam schreef:

  In 2018 heb ik op een evenement in Amsterdam over milieu, georganiseerd door Elsevier, aan de Eindhovense hoogleraar hoogspanning Han Slootweg geopperd transport en energievoorziening op elektrisch gebied met elkaar te koppelen.
  Uitwisselbare batterijen bij voertuigen lijken mij een goed alternatief voor het snel de reis kunnen hervatten, tegenover de snelladers die veel vermogen vragen. In 2008 heeft een bedrijf in Israël hiermee geëxperimenteerd. Dit bedrijf was veel te vroeg en in 2012 is het failliet gegaan. Op dit moment zou de draad weer opgepakt kunnen worden. Vrachtwagens bieden meer ruimte en het laden en lossen van de vracht voorziet in de tijd die nodig is de batterij te verwisselen.
  Mijn idee komt van de manier waarop mijn neef op tienjarige leeftijd met zijn op afstand bediende autootje speelde: hij had drie batterijen, die hij verwisselde om continu te kunnen rijden.
  Slootweg gaf me gelijk, maar vond het idee niet praktisch uitvoerbaar.
  Het onderzoekscentrum in Delft zou kunnen helpen dit idee uit te werken. Bij vrachtwagens gaat het om veel energie. In een fabriek is ruimte te realiseren om batterijen ’s nachts op te laden, zodat het laadvermogen beperkt kan blijven.

 2. Anton Schiere schreef:

  Ja “Better World” met haar batterijwissel oplossing was helaas te vroeg, al is het dat nog steeds en dat heeft vooral te maken met het feit, dat de ontwikkeling van batterijen nog steeds in volle gang is.
  Dit leidt er toe, dat het heel lastig wordt om een voldoende vloot van gestandaardiseerde batterijen op te bouwen om zo op elk wissel station een auto een volgende batterij te kunnen geven.
  Het is evenwel een heel goede oplossing omdat je veel gelijkmatiger het net kunt belasten en zelfs gebruik kunt maken van de uren met lage tarieven. Bovendien voorkom je er het z.g. snelladen mee en spaar je dus de batterij.

  Of te wel ik voorzie dat het er over een jaar of 5 à 10 nog wel eens van gaat komen, vooral ook omdat er tegen die tijd ook veel meer volelektrische auto’s zullen zijn. Dit vereist dan wel dat de industrie er al wel snel op voor gaat sorteren, zowel qua in/uit kunnen wisselen van batterijen, maar ook in standaardisatie en eigendom/risico structuur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven